SİYASET

Milletvekili Ekici Bir Yıllık Kırtasiye Fiyatlarını Yerinde Karşılaştırdı

2023-2024 eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla birlikte aileleri kırtasiye alışverişi telaşı sardı. Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, bir yıl içerisinde kırtasiye fiyatlarına gelen artışı yaptığı alışverişle gözler önüne serdi. Ekici, geçtiğimiz yıl gittiği kırtasiyeciden bu yıl da aynı malzemeleri aldı. Hasan Ekici, geçtiğimiz yıl bin 490 lira ödediği kırtasiye malzemelerine bu yıl yüzde 100’ün üzerinde artışla 3 bin 152 lira ödedi.

 Milletvekili Ekici Bir Yıllık Kırtasiye Fiyatlarını Yerinde Karşılaştırdı

2023-2024 eğitim öğretim yılının ilk zil sesi 11 Eylül’de çaldı. Okulların açılmasıyla birlikte aileleri kırtasiye alışverişi telaşı sardı. Geçtiğimiz yıla göre yüzde 100’ün üzerinde zamlanan kırtasiye malzemeleri aileleri zor durumda bırakıyor.

HASAN EKİCİ 1 YILLIK ARTIŞI GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici de Konya’da bir kırtasiye esnafına giderek bir yıl içerisinde kırtasiye fiyatlarına gelen artışı yaptığı alışverişle gözler önüne serdi.

GEÇTİĞİMİZ YIL ALDIĞI ÜRÜNLERİN AYNISINI ALDI

2021 yılında içerisinde kalem, defter ve silgiden oluşan 20 parça kırtasiye ürünlerinin yaklaşık 600 lira tuttuğunu ve 2022 yılında yaptığı alışverişte ise aynı kırtasiye ürünlerine bin 490 lira ödediğini söyledi.

Bu yıl yine aynı kırtasiye esnafına giderek geçen yıl aldığı ürünlerin listesini veren Hasan Ekici, “Oğlum geçen sene ilkokul 4. Sınıfa başlayacaktı ve ihtiyaç listesini Raşit Beye vermiştim. 2021 yılında oğlumun kırtasiye masrafı 500-600 lira civarındayken 2022 yılında bu rakam bin 490 lira tutmuştu. Şimdi aynı listeyle aynı ürünleri sepete koyup tekrar kasada fiyatlarına bakacağız. Malum TÜİK enflasyon rakamlarını açıklıyor. TÜİK’in açıkladığı rakamlarla anne babaların alışveriş yaptığı fiyat farklarını test etmiş olacağız” dedi.

KIRTASİYE ÜRÜNLERİNE 1 YILDA YÜZDE 100’ÜN ÜZERİNDE ZAM

İhtiyaç listesinin tamamlanmasının ardından sepetteki ürünler bir bir kasadan geçirildi. Geçtiğimiz yıl bin 490 lira çıkan kırtasiye malzemeleri bu yıl yüzde 100’ün üzerinde artışla 3 bin 152 lira olarak yansıdı.

“VATANDAŞ OKUL DÖNEMİNDE AĞIR MALİYETLER KARŞILAŞIYOR”

TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına dikkati çeken Hasan Ekici, “TÜİK’in Ağustos ayı enflasyon oranı yüzde 59 civarındaydı. Ama kırtasiyede vatandaşlarımızın yaşadığı enflasyon yüzde 100’ün üzerinde. İlkokul 4. Sınıf öğrencisinin sadece kırtasiye malzemesi 3 bin 159 lira tutuyor. Bunun okul forması ayrı maliyet, servisi ayakkabısı, giyimi ayrı bir maliyet. Vatandaşımız okul dönemde ağır bir maliyetle karşılaşıyor. Gerçektim enflasyon son 1-2 yılda dünyada Arjantin, Yeni Zelenda’yla yarışıyor” dedi.

“FİYATLAR ÇOK YÜKSEK”

Hasan Ekici, yaptığı alışverişin ardından kırtasiye esnafında çocuklarına kırtasiye ürünleri alan ailelere fiyatları nasıl bulduklarını sordu. Fiyatların pahalılığından dert yanan bir vatandaş, “Fiyatlar çok yüksek, baya uçuk. Çocuğum 4 yaşında, yeni anaokuluna gidecek kırtasiyesi bin 700 lirayı falan buluyor. Bir silgi 15-20 lira olursa yüksek”

“BU DEVİRDE ÇOCUK OKUTMAK ÇOK ZOR”

Hasan Ekici’ye fiyatlardan dert yanan bir üniversite öğrencisi ise, şunları söyledi:

“Üniversite öğrencisiyim defter almaya geldim ama çok pahalı. Bir defter 50 lira şu anda. En son defterlerimi 3 yıl önce almıştım. Fiyatlar bütçemizi zorluyor. Zaten kağıt çok pahalı. Bizim notlarımız okulun başlarında 300 lira falan tutuyordu. Şu anda 800 liraya kadar çıkıyor. Kağıt pahalı olunca fotokopi de pahalı. Her şey pahalı yani… Ders kitapları falan da çok pahalı. Ben bu devirde çocuk okutmak çok zor. Ben insanlara gerçekten üzülüyorum. Çünkü bir test kitabı 300 lira. Bir test kitabı 300 lira olabilir mi ya! Ben üniversiteye hazırlanırken test kitabı 50 liraydı.”

AdminAdmin