SİYASET

Milletvekili Bektaş: Başarısız Sağlık Politikalarıyla Sağlık Emekçileri İtibarsızlaştırılmıştır

CHP Konya Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Barış Bektaş, 14 Mart Tıp Bayramı Nedeniyle bir mesaj yayımlayarak, “Sağlık reformu açıklamalarıyla yolan çıkan AK Parti iktidarı, başarısız sağlık politikalarıyla başta doktorlar olmak üzere tüm sağlık emekçilerini itibarsızlaştıran bir noktaya getirmiştir” diye konuştu.

Milletvekili Bektaş: Başarısız Sağlık Politikalarıyla Sağlık Emekçileri İtibarsızlaştırılmıştır

Barış Bektaş iktidarın sağlık çalışanlarının sorunlarını görmezden geldiğini belirterek, “Sağlık; temel, insani ve anayasal bir haktır. Bu hakkı sağlayan sağlık çalışanları da doktoru, hemşiresi ve personeliyle bir bütündür. Ancak sağlık reformu açıklamalarıyla yolan çıkan AK Parti iktidarı, başarısız sağlık politikalarıyla başta doktorlar olmak üzere tüm sağlık emekçilerini itibarsızlaştıran bir noktaya getirmiştir. Bu itibarsızlaştırmanın bir sonucu olarak kabul edilmemesinin mümkün olmadığı sağlık emekçilerine yönelik şiddetin her geçen gün artmasına, sağlık emekçilerinin de mesleklerinden uzaklaşmaya başlamasına neden olmuştur. Öyle ki; tüm bu sorunları görmezden gelen AK Parti iktidarının temsilcisi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, sağlık emekçileri için “giderlerse gitsinler” sözleriyle iktidarın sağlık reformu iddiasının bir kandırmacadan ibaret olduğunu göstermiştir” dedi.

 

Türk Hekimleri, en çok hastaya bakan ve yoğun mesai ile çalışmaktadır

 

Türk Hekimlerinin Avrupa’daki meslektaşlarına kıyasla en çok hasta bakan hekimler olduğuna dikkat çeken Barış Bektaş, “Sağlık reformu iddiasıyla gelinen noktada, hekim başına düşen hasta sayısına baktığımızda, Türk hekimlerin; Avrupa’daki meslektaşlarına kıyasla en çok hasta bakan ve en yoğun mesai ile çalışan hekimler olduğunu görüyoruz. Hemşirelerin, diğer ülkelerdeki meslektaşlarına göre daha fazla mesai yaptığını ancak daha az ücret alabildiğini görüyoruz. Sağlık hizmetlerinin teknik bölümlerinde istihdam edilmesi gereken birçok bölümden mezun kişinin ise atamasının yapılmadığı ve işsiz bırakıldığını görüyoruz. En önemlisi ise, Türkiye’de sağlık emekçilerine yönelik şiddet olaylarının her geçen gün arttığını ve iktidar tarafından önleyici bir politika gerçekleştirilmediğini görüyoruz. Türk Tabipler Birliği’nin yaptığı araştırmaya göre hekimlerin yüzde 84’ü meslek hayatlarından en az 1 kez fiziksel veya sözlü şiddete maruz kalmıştır. Avrupa ülkelerinde ise bu oranın çok daha az olduğu bilinmektedir. Yumak yumak büyüyen ve çözülmesi adına adım atılmayan bu sorunlar neticesinde başta doktorlar olmak üzere sağlık emekçileri, mutsuzluğa ve umutsuzluğa mahkum edilmiştir. İktidar partisinin artık, muhalefet partileri, meslek örgütleri, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, sağlık emekçilerinin itibarına tekrar kavuşturulması, mali anlamda meslek onuruna yaraşır bir istihdamın sağlanması ve sağlıkta şiddete yönelik önleyici politikalar gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle, Konya Şehir Hastanesi’ndeki görevi sırasında öldürülen Doktor Ekrem Karakaya başta olmak üzere sağlıkta şiddet kurbanı olan 14 hekimi rahmetle anıyor; sağlık emekçilerinin hak ettiği değere kavuşması, her türlü şiddetin son bulması temennisiyle 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutluyorum” diye konuştu.

AdminAdmin