KÜLTÜR - SANAT

Konya’da 'Yüz Yıllardır Bu Kültür Yaşatılıyor'

Konya'da 37. Ahilik Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı. Etkinlikler kapsamında, Konya Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde Alaaddin Bulvarı'ndan, Tarihi Bedesten Çarşısı'na kadar yürüyüş düzenlendi.

 Konya’da  'Yüz Yıllardır Bu Kültür Yaşatılıyor'

Konya'da Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Ahilik Yürüyüşü ve Şed Kuşanma Töreni gerçekleştirildi

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Karabacak, "Ahilik sadece bir meslek örgütlenmesi değil aynı zamanda kardeşlik dayanışma ve yardımlaşma üzerine kurulmuş bir kültürdür. Ahilik geleneği ustalık kalfalık ve çıraklık bir aşamalardan oluşarak mesleki bilgi ve becerilerinin nesilden nesile aktarılmasını sağlamıştır. Usta-çırak ilişkisi sadece işin öğretilmesi değil aynı zamanda karakter gelişimi ve ahlaki değerlerini kazandırılması açısından da büyük bir öneme sahiptir" ifadelerini kullandı.

'YÜZ YILLARDIR BU KÜLTÜR YAŞATILIYOR'

Etkinlikler kapsamında ilk olarak Alaeddin Tepesi'nden Kapu Camii'ye kadar Ahilik yürüyüşü yapıldı. Yürüyüşün ardından düzenlenen töreninde konuşan KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak, "Harama bakma, haram yeme, haram içme. Doğru, sabırlı, dayanıklı ol. Yalan söyleme. Kimseyi kandırma. Kanaatkâr ol. Dünya malına tamah etme. Yanlış ölçme. Eksik tartma. Ahi’nin eli, kapısı, sofrası açık olmalı, gözü, beli ve dili kapalı olmalı. Gelen gelsin saadetle, giden gitsin selâmetle’ sözleriyle barışın, huzurun, doğruluğun ve erdemli toplum oluşturmanın formülünü veren Ahiliğin kurucusu, Pirimiz Ahi Evran’dır. Ahilik sadece bir meslek örgütlenmesi değil aynı zamanda kardeşlik dayanışma ve yardımlaşma üzerine kurulmuş bir kültürdür. Ahilik geleneği ustalık kalfalık ve çıraklık bir aşamalardan oluşarak mesleki bilgi ve becerilerinin nesilden nesile aktarılmasını sağlamıştır. Usta-çırak ilişkisi sadece işin öğretilmesi değil aynı zamanda karakter gelişimi ve ahlaki değerlerini kazandırılması açısından da büyük bir öneme sahiptir. Bugün bu değerleri yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak hepimizin sorumluluğudur. Ahilik bir taraftan ekonomik hayatımızı şekillendirirken diğer taraftan da insan ilişkilerimizi güçlendirmiştir" dedi.

Ahilik kültürü geçmişten gelen bir niyaz olmanın ötesinde geleceğe taşımamız gereken bir sorumluluk olduğunu söyleyen Başkan Karabacak," Bugün karşılaştığımız zorluklar ahiliğin dayanışma ve yardımlaşma ruhuyla açılabilir. Kıymetli esnaf ve sanatkarlar sizlerin özverisi, alın teri ve emeği toplumumuzun kalkınmasında en önemli unsurlardan biridir. Bu vesileyle esnaf ve sanatkarlarınızı kutluyor Onlara olan saygı ve sevgimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum hep birlikte Ahilik kültürünü Yaşatmaya geliştirmeye ve yaymaya devam edeceğiz. Esnaf ve sanatkarlarımız yüzyıllar boyunca bu kültürü yaşatmışlar ve günümüze kadar taşımışlardır. Bizler de bu kültürü gelecek nesillere aktarmak üzere odalarımızla birlikte var gücümüzle çalışıyoruz. Desteklerinden dolayı Büyükşehir Belediyemize ve Konya Valiliği'mize teşekkür ediyorum " dedi.

AdminAdmin