KÜLTÜR - SANAT

Konya’da Üç Vakıf Eseri Açılıyor

Restorasyonu T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan; Akşehir İmaret (Hasan Paşa) Camii, Hüyük Tolca Şeyh Şahabettin Camii ve Nasrettin Hoca Türbesi, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Ahmet Misbah Demircan’ın katılımlarıyla 29 Nisan 2023 tarihinde gerçekleştirilecek.

Konya’da Üç Vakıf Eseri Açılıyor

Akşehir İmaret (Hasan Paşa) Camii

Hasan Paşa tarafından 1510 tarihinde yaptırılan Akşehir İmaret (Hasan Paşa) Camii, kare planlı, tek kubbeli ve üç bölümlü bir son cemaat mahalli olan klasik Osmanlı yapısıdır. Caminin ilk inşaatından kalan süslemeler, minber girişi ve mihrap tepeliğindeki palmetler dışında; girişi örten ahşap kapı kanatlarında ve pencere kanatlarında toplanmıştır. Caminin harim bölümünde ve son cemaatte bulunan muhdes kalem işleri 1949 yılında Müslüm Gökçek isimli usta tarafından yapılmıştır.

Restorasyon esnasında yapılan araştırma raspaları sonucu cami beden duvarlarında, mahfilde, cami son cemaat kubbelerinde, pencere kepenk ve kapısında ortaya çıkarılan özgün kalemişleri ihya edilmiştir.

Hüyük Tolca Şeyh Şahabettin Camii

Tolca Camii; Tolca Mahallesi’nin merkezinde Beyşehir Gölü kenarında düz bir alanda yapılmıştır. Yapıyı Şahabettin Efendi 1743 yılında yaptırmıştır ve eser 18 yy. ahşap direkli camilerin karakteristik özelliklerini yansıtmaktadır. Boyuna düzenlenmiş dikdörtgen planlı harim, iki sıra ahşap direkle üç sahına ayrılmıştır.

Restorasyon kapsamında; özgün olmayan minare yıkılarak aslına uygun olarak yapılmıştır. Müştemilat yenilenmiştir.

Nasreddin Hoca Türbesi

Türbe, Anadolu beylikleri döneminde yapılmıştır. Eser iç içe geçmiş halde iki baldaken kısımdan oluşmuş ve 1878 yılında 12 sütunun taşıdığı piramit külah ile kapatılmıştır.

Nasreddin Hoca Türbesi restorasyon sürecinde raspa ve söküm çalışmalarından sonra hazırlanan revize restorasyon projesi doğrultusunda tuğla kubbesi, kubbeyi taşıyan taş kemerleri, kemer aralarında almaşık teknikte örülmüş yonu taşı tuğla duvarları ve bu duvarlar üzerinde altıgen şekilde beş sıradan oluşan tuğla kirpi saçakları ortaya çıkarılmıştır. 12 sütunla taşınan türbe külahının ahşap tavan ve saçak kısımları ile sütun aralarındaki ahşap bağdadi kemerler yenilenmiştir. Türbe külahının çatı karkası tamamen yenilenen Nasreddin Hoca Türbesi’nin simgesel olarak yeşil renkte kabul gören külahı yeşil patinalı bakır malzeme ile kaplanmıştır.

Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak vakıf eserlerine vermiş olduğumuz değerin aynısını tarihe ve milletimize mâl olmuş isimlere de değer vermeye devam ediyoruz.

AdminAdmin