GÜNCEL

Konya'da Suni Tohumlama Bilim Kongresi gerçekleşti

Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama Bilim Kongresi Konya'nın ev sahipliğinde gerçekleşti. Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama Bilim Kongresi'nin uluslararası ilk kongre olduğunu dile getiren Kongre Düzenleme Başkanı Prof. Dr. Mehmet Bozkurt Ataman, "Kongremizde 71 sunum gerçekleştireceğiz" dedi

Konya'da Suni Tohumlama  Bilim Kongresi gerçekleşti

1. Uluslararası 10. Ulusal Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama Bilim Kongresi Konya'da düzenlendi. Ramada Plaza Otel'de gerçekleştirilen kongreye çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı. Kongre Düzenleme Başkanı Prof. Dr. Mehmet Bozkurt Ataman, daha önce planlanan kongrenin pandemi nedeniyle ertelendiğini hatırlattı. Prof. Dr. Ataman kongrenin 10.'sunu Konya'da düzenlemekten onur ve gurur duyduklarını söyledi. Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama Bilim Kongresi'nin uluslararası ilk kongre olduğunu dile getiren Ataman, "Dünyanın farklı ülkelerinden asenkron ve senkron, alanında uzman akademisyenlerin katılımı kongremizin değerini artırdı ve bizleri onurlandırdı. Yaşanan ekonomik kriz bizleri de etkiledi çünkü farklı ülkelerdeki hocalarımıza online bağlantı yapmak durumunda kalacağız. Nitekim ABD, Kanada, Arjantin vb. ülkelerden kongremize renk ve değer katan bilim insanlarının uçak bilet fiyatları neredeyse kongre bütçesini aşıyordu. Kongremizde 13 çağrılı, 36 sözlü, 20 poster ve 2 tam metin olmak üzere 71 sunum gerçekleştireceğiz" açıklamasına yer verdi.

"ÜLKEMİZDEKİ BİLİM ANLAYIŞININ BİR GÖSTERGESİ"

Dünyanın 10 farklı ülkesinden davetli konuşmacıların kongreye katılacağının bilgisini veren Ataman, dünyanın 21 farklı ülkesinden 34 alanında uzman akademisyenlerin kongre için hakemlik yaptıklarını söyledi. Prof. Dr. Ataman, "Biz ülkemizde 10 farklı fakülteden bile katılım sağlayamadık. Bu durum ülkemizdeki bilim anlayışının bir göstergesi olsa gerek.  Bu vesile ile kongre kurullarında görev yapan tüm hocalarıma, siz değerli katılımcılara çok teşekkür ederim" dedi.

"HER CANLI GENETİK DEVAMLILIĞINI SAĞLAMAK ZORUNDA"

Reprodüksiyon Suni Tohumlama Bilim Derneği Başkanı Prof Dr. Ergün Akçay da derneğin 1995 yılında kurulduğunu bildirdi. Reprodüksiyon Suni Tohumlama Bilim Derneği'nin kurulma amacına hizmet etmek için etkili çalışmalar sunan bir dernek olduğunu işaret eden Prof. Dr. Ergün Akçay, "Biz bütün Türkiye'yi etkimiz altına almak, çok büyük işler başarmak, çok büyük paralar kazanmak derdinde değiliz. Biliyorsunuz canlıların 3 temel gereksinimi vardır.  Barınma, giyinme ve beslenme. Aslında bu 3 gereksinimin yanında bir de üreme vardır. Her canlı üremeye mecburdur. Her canlı genetik devamlılığını sağlamak zorunda. Dolayısıyla üreme bu kadar önemliyse ilgilendiğimiz alan da o derece önemlidir. Çünkü üremeyle birlikte dünyadaki 8 milyon insanın beslenmesi için de bir yol aramış oluyoruz. Biz bu kapsamda 1997 yılında İstanbul'da ilkini düzenlediğimiz kongremizin 10.'sunu Konya'da düzenlemekten mutluluk duyuyoruz. İnşallah Konya'da 11.'sini yapmak nasip olur. Çünkü bu küçümsenecek bir durum değil. Bu kapsamda kongre ekibine tekrar teşekkür ediyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

AdminAdmin