EKONOMİ

Konya, Kanola Üretiminde İlk Sırada

Konya İl Tarım Müdürü Duran Seçen: Konya ili, Kanola ekim alanı ve üretim sıralamasında ülke genelinde 1. sırada yer almaktadır.

Konya, Kanola Üretiminde İlk Sırada

Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarımsal üretime verilen destekler kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığının yürttüğü Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çeşitli projeler yürüttüklerini açıkladı.

Bakanlığın ekilmeyen bir karış toprak kalmasın öanlayışıyla 2024'te Konya İl Müdürlüğünce 22 milyon 410 bin 7 TL’lik bütçe ile 5 proje yürütüldüğü açıklandı. İl Müdürü Duran Seçen projeleri şu sözleriyle anlattı: "Yürütülen projeler kapsamında toplam 266 ton sertifikalı Kuru fasulye, Mercimek, Sorgum-sudan Melezi otu, Yağlık Ayçiçeği ve Nohut tohumunun 178’i kadın çiftçi olmak üzere toplam bin 750 adet çiftçimize dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Söz konusu projelerde dağıtımı yapılan tohumlar ile 37 bin 871 dekar alanda ekim yapılmıştır."

Ülkemizdeki yağ açığını kapatabilecek yağ bitkilerinin yemeklik yağ dışında da kullanılabildiğini belirtlen Duran Seçen, "Yağ bitkilerinin, yemeklik yağ olarak kullanılmasının yanı sıra; bu bitkilere un, yem, biodizel gibi endüstrilerde hammadde veya katkı maddeleri açısından alternatif kaynaklar gözü ile bakılması, yağlık bitkilerin önemini daha da artırarak stratejik ürün haline gelmesine neden olmuştur. Yağlı tohumlu bitkiler grubundan Kanola diğer bir adıyla Kolza, bitkisel yağ olarak insan, yem olarak hayvan beslenmesinde ve özellikle biodisel üretiminde birçok ülkede üretimi yapılan bir bitkidir. Ülkemizde de son yıllarda artan yağ açığını kapatabilecek en önemli alternatif yağ bitkilerinden birisi Kanoladır. Yurdumuzun hemen hemen her yerinde yetişebilen ve önemli bir yağ bitkisi olan Kanolanın, ülkemizde 322 bin 910 dekar alanda ekilişi yapılmakta ve 120 bin ton üretimi sağlanmaktadır." dedi.

Konya'nın ekolojik, coğrafli özellik ve iklim şartları olarak zengin tarımsal ürün çeşitliliğine sahip olduğunu belirten Seçen, "55 bin 498 dekar alanda 27 bin 708 ton Kanola üretimi yapılmaktadır. Konya ili, Kanola ekim alanı ve üretim sıralamasında ülke genelinde 1. sırada yer almaktadır. Bakanlığımızın Bitkisel Üretimi geliştirme ve destekleme stratejileri doğrultusunda; 23 Şubat

2024 tarih ve 32469 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesinin Desteklenmesine İlişkin 8194 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında bölgemizde yağlı tohum üretiminde sürdürülebilirliğin sağlanması, yağ bitkileri üretim alanlarının yaygınlaştırılarak arz açığının giderilmesi, nadasa bırakılan ve atıl durumdaki tarım alanlarının üretime kazandırılması amacıyla 2024 yatırım programı dahilinde İl Müdürlüğümüzce 2 milyon TL bütçe ile “Kolza ile Sağlıklı Yağ Projesi” yürütülmektedir." ifadelerini kullandı.

Kolza ile Sağlıklı Yağ projesi kapsamında yaklaşık 7 bin 520 dekar alanda ekimi yapılmak üzere %50 Bakanlık finansmanı ile temin edilen 1 milyon 500 bin adetlik 376 torba kanola tohumlarının Çeltik'de dağıtımına başlandığını açıklayan Seçen şu şekilde ifadelerini sonlandırdı: "Projeye dahil olan üreticilerimize ve ülkemize hayırlı olmasını diler; üreten, üretilene değer katan, ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayan tüm çiftçilerimizin ürünlerinin bol ve bereketli olmasını temenni ederim."

AdminAdmin