EĞİTİM

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’nde "Tarımda Dijital Teknolojiler Çalıştayı" düzenlendi

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nde (KGTÜ ) iki gün sürecek Tarımda Dijital Teknolojiler Çalıştayı düzenlendi.

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’nde

Çalıştayın açılışına, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkan Vekili ve Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Haldun Göktaş, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Turan,Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, Türkiye Ürün İhtisas Borsası Genel Müdürü Ali Kırali, Tarım Yazarı Gazeteci Mine Ataman, çok sayıda akademisyen ve üniversite öğrencileri katıldı.

Resim önizlemesi

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş, Rektörlük binasındaki konferans salonunda düzenlenen Çalıştayda, pandemi döneminde tedarik zincirinde yaşanan kırılma sonrası tarım üretiminin hayati bir öneme haiz olduğunun anlaşıldığını ifade etti.

Tarım sektöründe dijital teknolojinin üretim girdilerini azalttığını, üretimin de artırdığına vurgu yapan Göktaş, "Tarım 4.0 olarak adlandırılan dijital tarım teknolojileri hayati öneme haiz. Tarımsal girdi yönetimi ve teknolojik uygulamalar ile bitkilerin gerçek gereksinimi daha uygun bir şekilde karşılanabilir. Böylece daha kaliteli ve yüksek verim elde edilebilir ve tarımsal girdi miktarı azaltılabilir. Tarımsal işlemler daha etkin ve zamanında yapılabilir. Ekim, gübreleme, sulama, hasat gibi işlemlerin zamanından önce yapılması ürün ve kalite kaybına neden olabilir. Uygun teknoloji kullanımı ile işlemlerin zamanında yapılamaması nedeniyle ortaya çıkacak muhtemel kayıplar önlenebilir" dedi.

Resim önizlemesi

2023 yılı içerisinde Yükseköğretim Kurulu’nun toplam 25 üniversiteyi “uzmanlaşmış üniversite” olarak tanımladığını, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’nin de “tarımda dijital teknolojiler” alanında uzmanlaşmış üniversite olarak seçildiğini hatırlatarak sözlerine başlayan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kılıç ise şunları söyledi.

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi olarak, tarımda dijital teknolojiler uzmanlık alanının yanı sıra, çeşitli ıslah çalışmaları, bitki ve tohum sağlığı, iklim değişikliği ve susuzluk, toprak düzenleme ve bitki besleme konularında Türk tarımına ve üreticilere çözümler üretmekteyiz. Üniversitemizin bu alanlardaki çalışmaları ve önümüzdeki dönemdeki hedeflerimiz hem yerel, hem ulusal ve hem de uluslararası düzeyde gıda ve tarım sektörlerine büyük katkılar sağlayacaktır. Umarım bu çalıştay da ortaya konulan düşünceler, yapılan tartışmalar hem bilim dünyasına, hem ilgili sektörlere, hem üreticilere yön verecek bir sonuçlar doğurur. Bu kadar önemli bir hususta bizlere her türlü desteği veren Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi ve Pankobirlik Genel Başkanı Sayın Ramazan Erkoyuncu beyefendiye ve diğer yöneticilere şükranlarımı sunuyorum. Çalıştayımıza katılımınız için hepinize tekrar teşekkür ediyor, bu çalıştayın sonuçlarının Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girdiğimiz bu günlerde geleceğimiz için önemli katkılar sağlamasını diliyorum.”

Resim önizlemesi

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Turan ise, dijital teknoloji kullanımının tarımsal üretim alanında ciddi bir fayda sağladığını belirtti.

Gelecekte tarımda dijital teknolojilerin öneminin daha da artacağını söyleyen Rektör Turan, "Bugün burada büyük bir heyecan ve umutla bu akıllı tarım veya dijital tarım teknolojilerinin geleceğini tartışmak üzere bilim dünyasından, uygulamadan ve sektörden gelen aktörlerle bir araya gelmiş bulunuyoruz. Çalıştay süresince tarım teknolojilerinin geleceğini tartışacağız. Kuşkusuz, tarım sektöründe dijitalleşme ve teknolojinin baş döndürücü hızda ilerleyişi, bu aktörlerin bir araya gelerek, kendi zaviyelerinden bu hususu ele almalarının ve düşüncelerini aktarmalarının değerini artırıyor. Bildiğiniz üzere, dijital tarım, sadece çiftçiler için değil, aynı zamanda gıda güvenliği, sürdürülebilirlik ve küresel gıda talepleri açısından da devrim niteliğinde bir dönüşümü temsil ediyor" dedi.

Resim önizlemesi

50 oturumlu bir zirveye ev sahipliği yapacaklarını ifade eden KGTÜ Rektörü Turan, “Teknolojiler sayesinde çiftçiler, tarım süreçlerini daha etkili bir şekilde yönetebiliyor, kaynakları daha sürdürülebilir bir şekilde kullanabiliyor ve daha sağlıklı, daha verimli ürünler elde edebiliyorlar. Çalıştayımız da bilim dünyasından, sektörden ve uygulamadan gelen değerli katılımcılar tarafından yaklaşık 50 oturumda bildiriler iki gün boyunca sunulacak, tartışılacaktır. Bunun dışında dijital tarım sektöründe faaliyette bulunan firmalar tarafından stantlar da tanıtımlar yapılacaktır” şeklinde konuştu.

Resim önizlemesi

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bir temsilcisi olarak bu çalıştayda olmalarını önemsediklerini belirten Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, bu çalıştayın çıktılarının kendilerine de yol haritası belirlemede yardımcı olacağını söyledi.

2022 yılı Birleşmiş Milletler verilerini aktaran İl Müdürü Duran Seçen, tarımın, üretimin, kaliteli gıda güvenliğinin öneminin arttığını aktardı. Seçen, Konya’da 19 Milyon metre kare tarım arazimiz var, Türkiye tarımının yüzde 8’e yakını bu topraklarda yapılıyor. Teknolojinin bizlere sağladığı kolaylıkları sahada uygulayıcıları olarak bu çalıştayı çok önemsiyoruz” dedi.

Resim önizlemesi

Çalıştayda, 2 gün boyunca dijital tarım sektörüyle ilgili konularda sunumlar yapılacak.

 

AdminAdmin