GÜNCEL

Jeoloji Mühendisleri Odasından Mühendis İşçilere Destek!

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan yıllardır süren mağduriyetin giderilmesi adına, kamu kurumlarında sürekli işçi statüsünde çalışan başta jeoloji mühendisleri olmak üzere ilgili tüm mühendislerin memur kadrolarına geçirilmeleri için ihtiyaç olan düzenlemenin bu dönem meclise sunulacak torba yasa teklifi içerisinde yer almasını talep ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Jeoloji Mühendisleri Odasından Mühendis İşçilere Destek!

Kadro Değil, Statü Değişikliği

Kamu kurum ve kuruluşlarında 4857 sayılı İş Kanununa tabi olarak sürekli işçi (4d) kadrosunda çalışan işçi mühendislerin, memur mühendisler gibi fırsat eşitliği yakalayamadığını dile getiren JMO Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan; “Kamuda çalışan memurlarda ve özel sektörde diplomaya dayalı bir hiyerarşik yapı oluşturulup, alınan eğitime dayalı dikey hareketlilik sağlanırken kamuda çalışan başta meslektaşlarımız olmak üzere sürekli işçi mühendislerde halen böyle bir sistem bulunmamaktadır.” dedi. Kamuda Sürekli işçi kadrosunda çalışan mühendisler beden işçisi gibi muamelesi gördükleri için sahip olduğu iş potansiyelini tam olarak yansıtamamakta ve heveslerinin de kırılması ile mesleki anlamda körelmesine sebep olmaktadır ayrıca bu sebeplerden dolayı İşçi mühendislerin yaptıkları işlerin sorumluluğunu alamamakta, hazırladıkları raporların ve yürüttükleri projelerin altına imzalarını atamadıklarını söyledi.

Özlük Haklarından Yararlanılamamaktadır”

Memur personele Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavı ile hak ettiği unvan ve pozisyonlara ulaşma imkânı verilirken kurumuna yıllarca emek vermiş, kendini geliştirmiş sürekli işçi mühendislerin kamuda üvey evlat muamelesi gördüğünü dile getiren Başkan Arslan; “Kamu kurum ve kuruluşlarında aynı yerde çalışan, aynı işi yapan, aynı unvana sahip iki kamu çalışanının statü farkıyla memur ve işçi olarak ayrılması sebebiyle aynı özlük haklarından yararlanamamakta, buna bağlı olarak kamuda eşitlik ilkesi ve iş barışı bozulmaktadır.” dedi.

Mühendislik Mesleği Değersizleştirilemez!

JMO Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan Kamuda çalışan sürekli işçi mühendislerde, memurlarda olan diplomaya dayalı bir hiyerarşik yapı olmamasının zararlarının ve mesleğimizi değersiz hale getiren bu durumu yaşanılan bir örnekle açıkladı.

Başkan Arslan Konya’daki bir kamu kurumunda çalışan sürekli işçi Jeoloji Mühendisinin yaklaşık 10 yıldır kurumunda mühendislik alanındaki projelerde ve yerel kalkınma temelinde bölgesel kalkınmayı hızlandıracak birçok projeye katkı sunmasına rağmen kadrosunun sürekli işçi olması ve TUHİS ‘in kamu çerçeve protokolünü uygulaması hasebiyle temizlik ve güvenlikte çalışan beden işçileri ile aynı statüde çalışmaya mecbur kaldığını, yapılan mühendislik projelerinin değersizleştirilmesi yüzünden tüm motivasyon ve hevesini kaybetmiş olduğunu dile getirdi. Arslan, “Bu durumun bir an önce düzeltilip kamuda eşitlik ve iş barışı ilkesinin devam ettirilmesi için yegâne yol sürekli işçi mühendislerin çalıştıkları pozisyondaki memur kadrosuna geçirilmesidir.” dedi.

Hükümete Çağrı

JMO Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan; “Talebimizle ilgili olarak resmi gazetede de yayınlanan, 2015 yılında 3. Dönem Toplu İş Sözleşmesinde alınmış bir karar olmasına rağmen 36/1 maddesi uygulanmamıştır. Yıllardır süren bu mağduriyetin giderilmesi adına, kamu kurum ve kuruluşlarında sürekli işçi mühendis olarak çalışan personelin, çalıştıkları pozisyondaki memur kadrosuna geçirilmesi hususunda yakın dönemde meclise sunulacak torba yasa teklifi içerisinde gerekli yasal zeminin oluşturulması gerekmektedir.” dedi.

AdminAdmin