YEREL

Ilgın Belediye Başkan Aday Adayından Heyecan Veren Proje

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Ilgın Belediye Başkan Aday Adayı Akademisyen Mustafa Karadeniz, Ilgın’da hayata geçirmeyi planladığı projeyle ilgili Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde temaslarda bulundu.

Ilgın Belediye Başkan Aday Adayından Heyecan Veren Proje

Karadeniz, Ilgın’daki termal kaynakların verimli kullanılarak topraksız tarım tesisleri oluşturulması ve bu tesislerde Aquaponik ve Hidroponik üretim modelleriyle tamamen organik üretim yapılması yönünde çalışmalar yürüten akademisyenlerle bir araya geldi.

 

Yüksek Seçim Kurulunca (YSK) 31 Mart 2024'te yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için hazırlanan takvim belirlenerek Resmi Gazete’de yayımlandı. Siyasi Partilerin en geç 20 Şubat’a kadar YSK’ya bildireceği adaylar için çalışmalar devam ediyor. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Ilgın Belediye Başkan Aday Adayı Kamu Ekonomisi Uzmanı Mustafa Karadeniz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde temaslarda bulundu. Karadeniz, Ilgın’da var olan termal kaynakların verimli kullanılarak topraksız tarım tesisleri oluşturulması ve bu tesislerde Aquaponik ve Hidroponik üretim modelleriyle tamamen organik üretim yapılması yönünde çalışmalar yürüten akademisyenlerle bir araya geldi.

 

 

TÜRKİYE’DE İLK

 

Karadeniz, Ilgın’da öncelikle; ‘Termal Tarımsal Teknolojik Teknoparkı Projesi’, ‘Organize Sanayi Bölgesinin Gelişimi Projesi’, ‘Sağlık Turizmi Projesi’ ve ‘Tarımsal Kalkınma Projesi’ ni hayata geçirmeyi planladıklarını ifade ederek, Türkiye’de ilk defa uygulanacak ve bir çok aileye iş imkanı sağlayacak topraksız tarım projesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Karadeniz ziyarete ilişkin yaptığı açıklama, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, topraksız tarımsal üretim alanında çalışma yürüten üniversiteleri ziyaret ederek, seçkin akademisyenlerle toplantılar gerçekleştirdiklerini, özellikle bu alanda çalışmalar yürüten Prof. Dr. Özgür Emiroğlu'nun projeye önemli katkıları olduğunu söyledi.

 

Karadeniz, konuşmasına şöyle devam etti. “Projenin esas amacı çok uzun yıllardır bölgede var olan termal kaynak potansiyelinin verimli kullanılarak topraksız tarım tesisleri oluşturulması ve bu tesislerde Aquaponik üretim modeli seçilerek tamamen organik üretim yapılması öngörülmektedir. Ortaya koyacağımız projeyle, dışarıdan hiçbir katkı olmaksızın bitkisel üretimimizi sağlamış olacağız. Ayrıca oluşturulacak tesislerde gerekli tüm enerjiyi yenilebilir enerji kaynaklarından alınacağı için hem sıfır karbon hedefine uygun, hem de dışarıdan besin ilavesi yapılmadığı için bu şekilde tam bir sürdürülebilir tarım modeli oluşturacağız ve bu da Türkiye ölçeğinde ilk defa gerçekleştirilmiş olacak.” dedi.

 

 

KARABALIK YETİŞTİRİLECEK

 

Karadeniz, uygulanacak projesinin detayları hakkında da bilgi vererek şunları kaydetti. “Oluşturulacak tesislerde termal suyu kullanarak ılık sulara adapte olmuş Clarias Gariepinus (Karabalık) yetiştirilerek, balık üretimi yapılacaktır. Balıkların yaşadığı tankta, balıkların dışkılaması sonucu oluşan gübreli su biyolojik dengeleme tankına alınarak burada biyolojik dengeleme tankında organik olarak zenginleşmiş termal su sisteme verilerek topraksız tarım yani Hidroponik üretim yapılacaktır. Bu yöntemle üretilen bitkisel ürünler tamamen organik olacaktır.

Resim önizlemesi

TERMİK TARIMSAL TEKNOLOJİ TEKNOPARKI OLUŞTURULACAK

Belediye olarak, belirlenecek pilot alanda termik tarımsal teknoloji teknoparkını oluşturacak ve burada deneysel üretimleri gerçekleştireceğiz. Bu üretimler sonucu, alanda üretim yapmak isteyen üreticilerimize de gerekli eğitimler verilecektir. Bu eğitimi alan üreticilere belediyemizin desteğiyle mikro krediler için proje yazımları yapılacak ve proje yazımlarında belediyemiz destek sağlayacaktır. Hibe alan projeleri ile çiftçimiz, şu anda tarım yapılamayan alanlarda önemli bir sebze üretimi gerçekleştirecek ve bunu tamamen organik şartlarda yapacaklardır. Ülkemizde çok sık topraksız tarım üretim tesisi bulunmaktadır. Bizim bu alandaki tesisimizin en önemli özelliği Aquaponik olması hem balık hem de bitki üretimi sağlaması ve bu üretimi yaparken de kesinlikle doğaya zarar vermemesidir. Bu amaçla belediyemizin hazırlayacağı Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesi ile bölgedeki tesislerin tüm elektrik ihtiyacı yenilebilir güneş enerjisinden karşılanacaktır.” dedi.

ÜRETİCİYE YENİ GELİR KAYNAĞI VE ELEKTRİK DESTEĞİ

Karadeniz, belediyenin belirleyeceği alanda uygun şartlarda yapılacak seralar ile ilçede birçok aileye yeni gelir kaynağı sağlanacağını ifade ederek, projenin zaman içerisinde geliştirilerek Ilgın’ın Aquaponik üretim alanında Türkiye'de söz sahibi bölgeler arasında yerini alacağını söyledi. Karadeniz konuşmasını şöyle tamamladı. “Projeyle, Ilgın’ın önemli bir potansiyeli durumunda bulunan termal suyun hem sağlık, hem de ileri tarım teknolojilerinde kullanılmasının yanı sıra seraların ısıtılmasına ilave olarak yeterli sıcaklığın belediye desteğiyle yapılacak GES ile sağlanacağını, bu şekilde tesislerde kullanılan elektrik düşük ücretle veya tamamen ücretsiz verilebilecektir. Elektrik tüketimi olan üretim basamaklarında güneş enerjisi kullanılacaktır.”

 

Resim önizlemesi

Mustafa Karadeniz Kimdir?

 

Konya’nın Ilgın İlçesinde, sekiz kardeşli geniş bir ailenin yedinci evladı olarak 1984 yılında dünyaya geldi. İlk ve orta eğitiminin yanı sıra üniversite hazırlık eğitimini Ilgın’da aldıktan sonra lisans eğitimini Eskişehir İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde tamamladı. Daha sonra yüksek lisans eğitimini Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Kamu Ekonomisi alanında yazdığı tezle tamamladı. Yüksek Lisans eğitiminin ardından Ankara Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Doktora çalışmalarında bulundu.

Gerek ulusal ve gerekse uluslararası yayınevlerinde yayınlanmış toplamda 21 kitabı bulunan Karadeniz’in eserlerinden üçü Oxford gibi uluslararası üniversitelerde okutulan ders kitaplarının Türkçe çevirisi olarak yer alıyor. Karadeniz’in, gördüğü ilgi üzerine 78 baskı yapan eserlerinde yerel yönetimler, kamu ekonomisi, bütçe ve meslek sınavlarına hazırlık konuları işleniyor. Kitaplarının yanında gerek ulusal ve gerekse uluslararası alanda yayınlanmış birçok makalesi de bulunan Karadeniz, halen devlet ve özel üniversiteler ile sürekli eğitim merkezlerinde, bürokrat adaylarına Kaymakamlık, Müfettişlik, Uzmanlık, İdari Yargı Hakimliği mesleklerine giriş sınavlarına yönelik derslerin yanı sıra çeşitli bakanlık mensuplarına yönelik de görevde yükselme alanında dersler vermekte.

Kendi akademik alanı ile ilgili birçok ulusal ve uluslararası alanda yatırım projelerinin danışmanlık ve proje yürütücülüğü görevini üstlenen Karadeniz, 2002 yılından buyana AK Parti teşkilatının çeşitli kademelerinde görev aldı. Sosyal sorumluluk faaliyetlerine de destek veren Karadeniz’in, Konya Eğitim ve Kültür Vakfı (KONEV), Kamu Platformu Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES), Dostluk ve İstişare Meclisi Platformu ile Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) gibi Sivil Toplum Kuruluşlarında üyeliği bulunuyor. Halen Türkiye’nin seçkin yayınevlerinde yazarlık ve editörlük yapan Karadeniz, evli ve iyi derecede İngilizce bilmektedir.

AdminAdmin