GÜNCEL

Haşim Akten :’’ Türkiye dünya çapında Bir âlimi görmedi’’

Konya Aydınlar Ocağı’nın düzenlediği konferansta Yazar Sanatçı Haşim Akten, Mehmet Eminoğlu’nu anlattı:

Haşim Akten :’’ Türkiye dünya çapında Bir âlimi görmedi’’

Yazar Sanatçı Haşim Akten, Konya Aydınlar Ocağı’nın düzenlediği Salı Kültür Sohbetlerinde, kaleme aldığı Konya'nın ilk bilimkurgu romanı Yeşil Çağ’ı ve ilham kaynağı olan Mehmet Eminoğlu ile ilgili hatıralarını anlattı.

Resim önizlemesi

İl Halk Kütüphanesi salondaki konferansa “Mehmet Eminoğlu hoca sadece Konya'nın âlimi değildi, ondan Türkiye istifade etmeliydi” diyerek başlayan Akten  “Ben hocamı biyografik olarak tanımam ama kendisiyle çok özel ve önemli hatıralarım var. Gözyaşı gecelerinin temel birkaç yıldızından biriydi, birlikte çok programlar yaptık” dedi.

 Eminoğlu’nun Kendisine çok güzel şeyler anlattığını kaydeden Akten “Ben onun adeta hoparlörüydüm. Onun sözlerini sahneye ve radyoya taşıyordum. Bana anlattıklarının nasıl bir sanata dönüştüğünü görünce yanımda hiç ayrılmadı” diyerek konuşmasını sürdürdü. Amerikalıların Eminoğlu’nu götürmek istediklerini ifade eden Akten “Kendisini keşfetmiş ve istifade etmek istiyorlardı ama Eminoğlu birçok kişi için cazip gelebilecek bu teklifi reddedip Konya’da kalmayı tercih etti. İşte Türkiye dünya çapındaki böyle bir âlimi göremedi” diye konuştu.

Resim önizlemesi

Eminoğlu Hocanın önünü kesenlerin bugün halen aramızda dolaştıklarına dikkat çeken Akten “Kâinat ve bilhassa gök bilimiyle yakından ilgilenen hocam bu sahada çok önemli tespitlerde bulunurdu. Mesela ‘Ozon tabakası delindi’ haberleri çıktığında hocam (Birinci kat semadan ikinci kat semaya çıkılan kapıyı buldular) dedi. İkinci kata çıkılan o kapıda yaşlanma dururmuş ve (insanoğlu bir gün ikinci kat semaya çıktığında Hz. İsa’nın 33 yaşındaki sureti ile karşılaşacak) derdi” diyerek sözlerini sürdürdü.

Eminoğlu Hocanın meşhur Altı Gün Savaşlarından önce Türkiye’ye döndüğünü hatırlatan Akten “O yıllarda Araplar Türklerin mürted olduğuna inanırmış. Hocam da İstanbul’da mütercimlik yaparken Beyoğlu’nu yakından gözlemlemiş. Bana (Haşim, Türkiye’de sarhoşlar bile gönülden Allah diyerek nara atıyor. Başka bir millette böyle bir durum yok) demişti. Yine Hz. Nuh'un gemisi ile ilgili farklı yorum ve yaklaşımı vardı. Her hayvandan birer tane binmesi yerine Nuh’un her hayvanın genlerini gemiye aldığını söylerdi” dedi.

Resim önizlemesi

Yeşil Çağ adlı bilim kurgu romanını Eminoğlu’ndan dinlediklerinden yola çıkarak ve insanların mutlu olduğu bir dünya hayal ederek yazdığını anlatan Akten “Kitabımdan kırk yaş üstü insanların pek bir şey anlayacağını zannetmiyorum. Fakat otuz yaş altı gençlerden umutluyum. Onlar bu kitabın verdiği mesajları daha rahat kavrayabilecekler ve onlar inandığı takdirde hayal ettiğim dünya gerçekleşecektir” diyerek sözlerini tamamladı.

Resim önizlemesi

Program sonunda Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü Akten’e günün anısına kitap takdim ederken Akten okurları için Yeşil Çağ adlı romanını imzaladı.

 

AdminAdmin