GÜNCEL

Gazeteci Balkan: “Değişim şart”

Meram İlçe Halk Kütüphanesi’nde “Depremlerle Yeniden Dirilmek” konulu sohbette konuşan Gazeteci-Yazar Mustafa Balkan, “Ramazan-ı Şerif, ruhları dirilten ve arındıran bir mevsimdir. Depremlerle yeniden dirilmek için değişim şart. Bu değişim önce ruhlarda başlamalı” dedi.

Gazeteci Balkan: “Değişim şart”

 

Gazeteci Yazar Mustafa Balkan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Meram İlçe Halk Kütüphanesi’nin daveti üzerine “Depremlerle yeniden dirilmek” başlıklı bir konferans verdi.

Resim önizlemesi

Sınav Koleji Ortaöğretim öğrencilerinin dinleyici olarak katıldığı konferans salonunda, Ramazan-ı Şerif’in ruhlarda diriliş ve manevi açıdan uyanış ayı olduğunu belirten Gazeteci Mustafa Balkan, “Büyük doğal felaketler genelde vurdukları bölgelerde büyük değişimlerin önünü açar. Depremlerle yeniden dirilmek için değişim şart. Bu değişim önce ruhlarda başlamalı” dedi.

Yüzyılın felâketinden en çok çocuk ve gençlerin etkilendiğini, insanımızın büyük travmalar yaşadığını, depremin sosyal, psikolojik, barınma ve ekonomik etkisinin hâlâ devam ettiğini hatırlatan gazeteci Balkan, yurtdışından ve yurtiçinden yardıma gelen kurtarma ekiplerinin gayretleriyle yıkıntılar arasından saatler ve günler sonra mucizevî olarak kurtulan insanlarımızdan da hikâyeler paylaştı. Aralarında Hatay, Antakya ve Maraş’tan Konya’ya gelen depremzede öğrencilerin de bulunduğu kolej talebeleriyle zaman zaman diyaloğa giren Balkan, sorular sorarak her soruya doğru cevaplar veren çocuklara; yazar Haşim Akten’in Gözyaşı Kitapları arasında yeni çıkan ve bilimkurgu roman olan “Yeşil Çağ” adlı kitabını hediye etti.

Resim önizlemesi

Kuşların felsefesinden ve onların yaşamından da bahseden Balkan, kuşların her yıl güzelliklerini giyinmek için tüy döktüklerini ve daha iyi uçabilmek için kanatlarını yenilediklerini hatırlatarak ruhlarda diriliş ve değişimle ilgili şu ifadelere eyer verdi: “Kuşlar içinde özellikle ördekler kırılgan dönemde tüy değiştirirler. Hatta bir süre uçamazlar. Kuş bu dönemi bilir, ölçülü hareket eder, hiçbir önemli işe girişmez. Sabreder. Tekrar bütün gücünü toplamak, bütün güzelliğine yeniden kavuşmak için yenilenmenin gerçekleşmesini bekler. Bizler de bazen böyle yapmalıyız. Depremlerde büyük acıyla sarsıldık. Toplum ve hatta millet olarak hayatımızın en dramatik, en en travmatik, en acı, en düşündürücü ve on binlerce ölümüze hâlâ yas tutuğumuz, gözyaşı döktüğümüz, geride kalan depremzedelere çeşitli çareler aradığımız, yaralarımızı sarmaya çalıştığımız bir süreçten geçiyoruz. Hayat devam ediyor, ama kaldığı yerden değil. Acılarımızı dindirmek ve paylaşmak, birlik ve beraberliğimizi pekiştirmek için ruhlarımızı dirilten, manevi dünyamızda yeni pencereler açan Ramazan-ı Şerif’i fırsat bilmeliyiz. Fert fert değişmedikçe, kendimizi değiştirmediğimiz sürece ailemizi, muhitimizi, halkı, toplumu değiştirmemiz mümkün değil. Hz. Peygamber “İnsanlar uykudadırlar, ölünce uyanırlar." buyuruyor. İnsan, kendisinin âciz ve zelil, dünyanın aldatıcı ve fâni; âhiretin ise çok yakın olduğunu, tam olarak, ancak ölünce anlar. Bu hadis-i şerif ile ölmeden önce uyanmamız, hayatımıza çeki düzen vermemiz gerekiyor.”

Resim önizlemesi

Konferanstan sonra Meram İlçe Halk Kütüphanesi Sorumlu Şefi Özcan Tüfekçi, gazeteci-yazar Mustafa Balkan’a çam sakızı çoban armağanı olarak bir hediye takdim etti. Gazeteci Balkan da, başta Kütüphane Şefi Özcan Tüfekçi olmak üzere kütüphanenin Çocuk Bölümü Sorumlusu Sibel Uysal’a, kütüphaneci Makbule Ayyıldız ile Bünyamin Şimşek’e teşekkür etti.

 

Resim önizlemesi

 

AdminAdmin