GÜNCEL

‘Evreni Anlama Sanatı: Temel Bilimler Kongresi’ SÜ Ev Sahipliğinde Başladı Selçuk Üniversitesinde Bilim Ve Sanat Kongrede Buluştu

Selçuk Üniversitesi, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) iş birliğinde düzenlenen “Evreni Anlama Sanatı: Temel Bilimler Kongresi” Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde başladı. Kongrede temel bilimler üzerine oturumlar, seminerler, poster ve stant sunumları ile resim, tasarım, tiyatro ve film faaliyetleri de gerçekleştirilecek.

‘Evreni Anlama Sanatı: Temel Bilimler Kongresi’ SÜ Ev Sahipliğinde Başladı Selçuk Üniversitesinde Bilim Ve Sanat Kongrede Buluştu

Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı, Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Sayın, Sultan Alparslan Kültür Merkezinde düzenlenen kongrenin açılışında 2022 yılının Sürdürülebilir Kalkınma için Uluslararası Temel Bilimler Yılı ilan edildiğini söyledi. Bu kapsamda Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde kongreyi düzenlediklerini ifade eden Sayın, “Bu etkinlikte yerküremiz, fizik kanunları üzerine kurgulanan kimyasal süreçlerden geçerek biyolojik olaylarını tamamlayan matematiksel bir model olarak ele alınacaktır. Bu amaçla kıymetli bilim insanlarımız eğitim seminerleri verecek, değerli öğrencilerimiz poster ve stant sunumları yapacaktır. Bunun yanı sıra evreni anlama sanatı olarak tanımladığımız temel bilimleri; resmet, tınıyı dinle, dokun, hisset, gör, tadını al eylemleriyle anlatmayı hedefleyen müzik, resim, tasarım, tiyatro ve film faaliyetleri de gerçekleştirilecektir. Farklı disiplinlerden öğretim üyelerimiz, lisans ve lisansüstü öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve lise öğrencilerimiz, ayrıca farklı meslek gruplarından değerli sanatçılarımız, bilim ve sanatın muhteşem birlikteliğini hissederek temel bilimler yılını kutlamak üzere bir araya geldi.” diye konuştu.

“ÜLKEMİZİN GELECEĞİ İÇİN GAYRET EDİYORUZ”

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Üniversite olarak bilimsel çalışmalara destek vermeye devam ettiklerini belirtti. Prof. Dr. Aksoy, “Geçtiğimiz dönemlerde olduğu gibi biz de devraldığımız bayrağı daha iyi yerlere taşımak ve gelecek nesillere daha iyi bir üniversite bırakmak için gayret ediyoruz. Bugün itibarıyla Selçuk Üniversitesi ailesi olarak belki de en fazla göstergelerden bir tanesi bilimsel araştırma projelerinde öğrencilerimizin, akademisyenlerimizin çalışmalarına ve projelerine verdiğimiz destektir. Üniversitemizin uluslararasılaşması için çabalıyoruz. Aynı zamanda kampüs içerisinde daha ferah bir ortamda eğitim almaları ve bu ferah ortamda akademisyenlerimizin biraz da nefes alması için çabalıyoruz. Kampüsünden, fiziki mekanından bilimsel projelerin desteğine kadar Selçuk Üniversitesi ailesi olarak hep birlikte ülkemizin geleceği için çabalıyor ve gayret ediyoruz. Ülkü Hocamızın çalışmaları ve gayretleriyle bugünkü kongresi gerçekten takdir edilmesi gereken bir programdır. Kongremizin düzenlenmesinde sonuna kadar destek verdik. Bu vesileyle kendilerini ve ekibini tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Genel Sekreteri Dr. Şule Ürün, “Etkinliğin özellikle öğrencilere temel bilimleri daha çok sevdireceğine, ufuklarını açacağına inanıyorum. Sunum yapacak hocalarımızın öğrencilerimize rol-model olacağını düşünüyorum. Bu da UNESCO ideallerinin ülkemizde faaliyete geçmesine katkı sağlayacaktır.” dedi.

“SELÇUK ÜNİVERSİTESİ GÜZEL BİR ÇALIŞMA ÖRNEĞİ GÖSTERDİ”

YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar, güzel ve anlamlı bir organizasyonda bir araya geldiklerini belirterek şunları kaydetti: “Önümüzdeki yıllarda üniversitelerin müfredatlarında sağlıktan, sosyal bilimlerden, mühendislikten hepsini kavrayacak bir şekilde bütüncül bir anlayışla sürdürülebilirlik fikrinin ön plana çıkacağını düşünüyorum. Önümüzdeki yıllarda kalite güvencesinin akreditasyon çerçevesinde üniversitelerin bu konuda bir yaklaşımlarının olup olmadığı da yer alacak gibi duruyor. Uluslararası çerçevede zaman zaman ölçütler güncelleniyor. O çerçevede bu konular daha önemli hale gelecek.” diye konuştu.

Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, “Sürdürülebilir Kalkınma için Uluslararası Temele Bilimler Yılı’nı farkındalık çalışmalarıyla yürütüyoruz. Güzel çalışma örneği olarak takdim edilebilecek bir çalışmayı Selçuk Üniversitesi gerçekleştirdi. Bundan dolayı da Sayın Rektörüme ve ekibine, Ülkü hocamıza teşekkürlerimi arz ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Kongre açılışına Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Emrullah Eken, Prof. Dr. Ahmet Tuğrul Polat, Genel Sekreter Prof. Dr. Kamil Beşoluk, bilim insanları, öğretim elemanları ile öğrenciler katıldı.

12 Ekim 2022’de sona erecek kongre, açılış töreninin ardından “Farkındalık Oturumu” ile devam etti.

AdminAdmin