GÜNCEL

Engelleri Kaldırmada Bir Paydaş, Arkadaş, Dost Olmalıyız

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahadır Feyzioğlu: "Belirli kısıt ve engellerle karşılaşan bireylere karşı, tüm insanlığın engelleri kaldırma noktasında bir paydaş, arkadaş, dost olma yükümlülüğü var." Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğü tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle "Bir gün değil, her gün yanınızdayız" sloganıyla program düzenlendi.

Engelleri Kaldırmada Bir Paydaş, Arkadaş, Dost Olmalıyız

NEÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Erol Güngör Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen programa NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahadır Feyzioğlu, NEÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mürsel Biçer, Nezahat Keleşoğlu Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neslihan Durmuşoğlu Saltalı, NEÜ Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Prof. Dr. Hakan Sarı, Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı (SOBE) ve Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi (DOSD) yöneticileri ile çok sayıda akademisyen, öğrenci ve aileleri katıldı.

Milletlerin ve devletlerin oluşmasında ana birim olan her insanın birbirinden farklı yaratıldığını ifade eden NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahadır Feyzioğlu, "Yaratılmış her bir canlının mukaddes olduğu inancına sahibiz. Doğan her insanın bir asalet ve onur üzerine dünyaya geldiği bilincini taşırız. Her bir bireyin dünyaya gelişi üzerinde farklı senaryolar, imtihanlar, durumlar söz konusu. İster doğuştan olsun, ister sonrasında olsun ruhsal, zihinsel ve bedensel olarak insanlar bir takım kısıtlama ve engellerle mücadele etmek durumunda kalabiliyorlar. Tabi bunlardan bahsederken bu insanları ayrı bir dünyanın ayrı bir hikayenin insanları olarak görmemeliyiz. Derin bir empati duygusuyla kendimizde içselleştirerek her birimizin kardeşi, annesi, babası, evladı, bizzat kendisi olması noktasında özümseyeceğimiz bir ödevi her an her saniye taşımak durumundayız. Bütün insanların eşit koşullara ve şartlarda, sağlıklı ve huzurlu bir ortamda yaşayabilmesi temel amacımız. Bu noktada belirli kısıt ve engellerle karşılaşan bireylere karşı tüm insanlığın engelleri kaldırma noktasında bir paydaş, arkadaş, dost olma yükümlülüğü var. Her birimiz bağımsız bir birey olarak bu ödevi farklı vesilelerle yerine getirmek durumundayız" dedi.

Devletimiz Her Türlü Fedakarlığı Gösteriyor

Türkiye Cumhuriyeti'nin, tarihinden gelen gelenekle ve atalarından aldığı mirasla beraber özellikle engelleri olan her vatandaşı için her türlü fedakarlığı gösterdiğini aktaran Prof. Dr. Feyzioğlu, "Artan farkındalık ve devletimizin oluşturduğu olanaklar açısından geleceğe daha ümitle bakacağımız bir dünyada yaşıyoruz. Bu tarz organizasyonlara, farkındalıklara da ihtiyacımız var. SOBE ve DOSD gibi bu işi Konya'da çok güzel örnekleriyle ortaya koyan organizasyonlar söz konusu. Bu farkındalıkların katlanarak arttığı, eksiklerin olabildiğince giderildiği ve çok daha iyi 3 Aralık'lara buluştuğumuz engellerin daha fazla ortadan kaldırıldığı günlerle buluşmayı diliyoruz" diye konuştu.

Engelli Öğrencilerimiz İçin Birçok Çalışma Gerçekleştiriyoruz

NEÜ Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğü ile engelli öğrencilerin yaşam kalitelerini artırmak amacıyla birçok çalışma gerçekleştirdiklerini söyleyen NEÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mürsel Biçer ise, "Eğitim kurumlarımızda daha yaşanılabilir, yaşam kalitesini artıracak eğitim öğretim modellerine yer vermemiz gerekiyor. Alt ve üst yapılarımız engelli bireylerin yaşam standartlarına uygun olacak şekilde tasarlanmalı. Biz engelli vatandaşlarımızı önemsiyoruz. Onlar için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

NEÜ Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Prof. Dr. Hakan Sarı da, engelli öğrencilerin daha iyi şartlarda eğitim almaları için proje ve çalışmalar ürettiklerini, farkındalık programlarının artarak devam edeceğini söyledi.

 

 

AdminAdmin