GÜNCEL

Dr. Mustafa Çıpan ; ‘’Pîr-Î Sânî Dîvâne Mehmet Çelebi’nin hayatı ve eserlerini anlattı.’’

TYB Konya Şubesinde bu hafta Dr. Mustafa Çıpani Pîr-Î Sânî Dîvâne Mehmet Çelebi’nin hayatı ve eserlerini anlattı. TYB Konya Şubesi evinde yapılan program sosyal medya kanalları üzerinden canlı yayınlandı.

Dr. Mustafa Çıpan  ; ‘’Pîr-Î Sânî Dîvâne Mehmet Çelebi’nin hayatı ve eserlerini anlattı.’’

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi’nin 2023 yılında tertip ettiği kültürel etkinliklerde vuslatın 750 yıl dönümünde “Pîr-Î Sânî Dîvâne Mehmet Çelebi Şiirleri ve Bestelenmiş Eserleri” konuşuldu. Dr. Mustafa Çıpan'ın konuşmacı olduğu ve Melahat Ürkmez'in düzenlediği programda, Pîr-Î Sânî Dîvâne Mehmet Çelebi'nin hayatı ve eserleri üzerine sohbet edildi. Program, TYB Konya Şubesi evinde gerçekleşti ve sosyal medya kanalları aracılığıyla canlı yayınlanlarak izleyicilerle buluştu.
 

Resim önizlemesi
Dr. Mustafa Çıpan “Çocukluğundan itibaren, divane Mehmet Çelebi'nin olağanüstü yetenekler sergilediği belirli kaynaklarda anlatılmaktadır. Bölgede meydana gelen bir hastalık nedeniyle iki kardeşini birden kaybetmiştir. Babasının, Afyon'da yüksek bir tepede bulunan Dede ini adlı bir yerde, zaman zaman inzivaya çekildiği söylenmektedir. Dervişlerin orada ziyaretine gelmesi gibi olaylar da mevcuttur. İki evladının vefat ettiği söylenip ve gerekli teşhis ve defin işlemlerinin yapılmasından sonra ertesi gün, divane Mehmet Çelebi'nin öldüğü haberi de geldiğinde, ‘O ölmemiştir’ diyerek derin bir uykuda olduğunu düşünerek dua eder ve farklı bir hissiyatla yanına gider. Ona seslenirken, şiirsel bir dil kullanır ve gözleri birbirlerine bakar. Gerçekten de ölmemiştir ve birlikte yola çıkarlar. 40 gün boyunca baba ve oğul, halvet olma sürecinde geçirirler.” Dedi.

 

AdminAdmin