YEREL

Dönemeç Kitap Kafe’nin Resmi Açılışı Yapıldı

Akşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz Eylül ayında hizmete sunulan, Akşehirli gençlerin ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği Dönemeç Kitap Kafe’nin, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış, AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem’in katılımıyla resmi açılışı gerçekleştirildi.

Dönemeç Kitap Kafe’nin Resmi Açılışı Yapıldı

Akşehirli Ünlü Yazar Tarık Buğra’nın ‘Dönemeçte’ isimli kitabından esinlenilerek ismi ‘Dönemeç Kitap Kafe’ olarak belirlenen mekân, hizmete başladığı günden bu yana gençler tarafından büyük rağbet görüyor. Mekânda çay ve çeşitli ikramlarda ücretsiz olarak sunuluyor.

 

Resim önizlemesi

Akşehir Kültür Merkezi önünde yapılan açılış töreni öncesinde Akşehir Belediyesi Mehter Grubu tarafından bir gösteri sunuldu: Törende ilk olarak konuşan Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, Dönemeç Kitap Kafe’nin klasik bir kütüphanenin ötesinde olduğuna değinerek “Klasik bir kütüphanenin ötesinde hem ders çalışabilecekleri, hem araştırma yapabilecekleri, hem kitap okuyabilecekleri bir mekân oluştu. Bu mekân 380 metrekarelik bir alana sahip ve burada 3 bölüm var. Sesli bir bölüm var, burada çeşitli etkinliklerin, söyleşilerin, grup çalışmalarının yapılacağı bir bölüm, teras bölümü, dağ manzaralı. Ayrıca yarı sesli bölüm var, burasıda grup çalışmaları ve bireysel çalışmalara yönelik bir alan. Birde sessiz bölüm var ki tamamen izolasyon yapıldı ve bireysel olarak çalışmaları yapılabileceği bir bölüm. Bu mekânımız sabah dokuzda açılıyor akşam saat dokuza kadar haftanın yedi günü hizmet veriyor. Gençlerimiz buraya yoğun ilgi gösteriyor ve yer bulmakta güçlük çekiyorlar. İkincisinin ve üçüncüsünün de Akşehir’imize lazım olduğunu görüyoruz ve inşallah ilerleyen zamanlarda bu mekânların sayılarını artıracağız. Yaklaşık 130 kişilik kapasiteye sahip bu mekân üç buçuk Milyon Liraya mal oldu

 

Resim önizlemesi

. Bu mekânımızın içerisinde üç bin tane kitap var. Dünya ve Türk klasikleri, bilimden sanata, kültüre kadar birçok alanda kitaplar bulunuyor. Her geçen gün bu kitap sayısını da artırmaya gayret ediyoruz. Ben kitap kafemizin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Gençlerimiz için ne yapsak azdır diyorum. Çünkü gençlerimiz bizim geleceğimizdir. Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu Türkiye Yüzyılını yaşatacak, onun içini dolduracak olan gençlerimiz olacaktır. Bugün TOGG’u yapanlar, milli gemilerimizi TCG Anadolu gemilerimizi, helikopterlerimizi, Altay Tanklarımızı yapan, milli uçaklarımızı yapan kardeşlerimizin sayısı inşallah daha da artacak, bu kitap kafe gibi ortamlarda çalışarak, üreterek inşallah ülkemizi daha üst seviyelere gençlerimiz çıkaracaktır” dedi.

 

Resim önizlemesi

MHP Konya Milletvekili Adayı Salih Akça, resmi açılışı yapılan kitap kafenin işlevini ve önemini; “Aklımızı, fikrimizi teröristlere teslim etmemek, 15 Temmuz gibi bir hain kalkışma daha yaşamamak için okumanın ve kitap kafelerin gençlerimize sağlayacağı fayda büyüktür.” ifadeleriyle vurguladı.

MHP Konya Milletvekili Adayı Konur Alp Koçak da yaptığı konuşmada okumanın ve kitap kafelerin önemine değinerek bu hizmetten dolayı Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya’ya teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış’ta yaptığı konuşmada kafe ve kitabın bir arada olmasına vurgu yaparak “Hem kafe, hem kitap, herhalde gençler için bundan daha güzeli yok. Çok güzel ve kıymetli bir açılışı bugün hep beraber yapıyoruz. Bu konuda belediye başkanımızı tebrik ediyorum. Belediye başkanları birçok hizmete imza ataralar. Salih Bey Akşehir’de çok güzel hizmetler yapan, iyi bir belediye başkanımız. Sizlerin içerisinden birsi ama böyle müstesna açılışlarında farklı bir yeri ve anlamı var. Değerli hemşehrilerim 2023 yılındayız yani dişimizle, tırnağımızla, atalarımızın kanlarıyla, onların mücadelesiyle kurduğumuz, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurduğumuz Cumhuriyetimizin 100. Yılındayız. Bu genç cumhuriyet artık yüzüncü yılına girdi ve yüz yaşında. Bu yıl inşallah yüzüncü yaşını 29 Ekim’de kutlayacak. Yeni bir yüzyıla doğru gidiyoruz. Bizim bu yüzyılımız, ikinci yüzyılımızın inşasını en güçlü bir şekilde yapmakla geçti ve devam ediyor. Biz istiyoruz ki yeni yüzyıl, güçlü Türkiye’nin yüzyılı olsun, müreffeh bir Türkiye’nin yüzyılı olsun ve gençlerimize güçlü bir Türkiye’yi, onların çok rahat yaşayacağı bir ülkeyi bırakmak bizlere nasip olsun.

 

Resim önizlemesi

 

Bugünkü mücadelenin, kararlılığın, azmin, gayretin sebebi bu. Bugün savunma sanayinden, enerjide dışa bağımlılığın önlenmesine kadar yaptığımız hizmetlerin tamamı Türkiye Yüzyılı’nın, Türk’ün yüzyılını inşa etmek için yapılan işler. Bu hizmetlerin yanında yeni yüzyılın dünyada çok önemli bir paradigması var oda bilgi. Bilgiye erişmeyen, bilgiye sahip olmayanın, bilgili olmayanın yeni yüzyılını, kendi yüzyılını inşa etme şansı yok. İnsan doğduğundan bu yana öğrenmeye başlıyor. Hayat sürekli bir öğrenme süreci. Yemeyi öğreniyoruz, giyinmeyi öğreniyoruz, yürümeyi öğreniyoruz ve hayatımız boyu öğrenmekle geçiyor. İşte bilgi bu yüzden önemli, gençlerimizin bilgili olması bu yüzden önemli, bilgiye ulaşım bu yüzden önemli. Artık birazdan hep beraber gezeceğimiz bu mekân gibi tüm donanımlarıyla, içerisindeki kitaplarıyla, mimari güzelliğiyle, gençlerimize ışıl ışıl, pırıl pırıl, onların içini açacak, kitap okuyabilecekleri, bilgiye ulaşabilecekleri ve kendilerini geliştirebilecekleri hizmetler art arda yapılıyor. Ben bu vesileyle tekrar belediye başkanımızı tebrik ediyorum. Gençlerimizin, geleceğimizin teminatı kardeşlerimizin, bilgiye ulaşmasında en önemli husus olan kitabın çok güzel ortamlarda buluşmasını sağlayan böyle hizmetlerin inşallah daha fazla devamı gelir” diye konuştu.

 

Resim önizlemesi

AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, kitap kafenin yatırım miktarının belki az görünebileceğini ancak misyon ve yapacakları olarak bütün yatırımların üstünde olduğunu söyleyip “Bizim dinimiz ‘oku’ emriyle başlar, kaleme bile yeti olan bir dindir. O bakımdan ecdadımızın çok önem verdiği eğitime, kültüre bu noktada başkanımızın da hizmet etmesi, yeni nesilleri her konuda bir ileri kademeye taşıma adına, sınavlarında, rahat, huzurlu ve güvenli bir ortamda, ikramlarını da ücretsiz alarak, arkadaşlarıyla bazen sohbet, bazen de derslerini çalışacakları kitap kafe oluşturmasına çok memnun olduk, tebrik ediyoruz, Salih Beye teşekkür ediyoruz. Akşehir; kültür şehri, medreseler şehri, kadim bir şehir. Seyyid Mahmud Hayrani’si, Nahcivani Hazretleri, İbrahim Hacı Veli’si, birçok büyük zatlarıyla Nasreddin Hoca’sıyla önemli bir şehir, kültür şehri. Bu şehrin insanları Nasreddin Hoca’sı için 1950’li yıllarda etkinlikler yapmış. Bu şehirde 1950’li yıllarda bir gazete kurulmuş. Akşehir Bankası kurulmuş. Kültürlü bir şehir ve bugünde öyle. Burada eğitim yönünde idarecilerimiz var, birçok sınavda Akşehirli gençler, birinci, ikinci, ilk onda, ilk yüzde, başarılı sonuçlar alıyorlar. Bu da bu şehrin geçmişten gelen alt yapısı, okullarımızın, öğretmenlerimizin, idarecilerimizin dikkatiyle oluyor. Anne babaların artık o kültüre, gayrete mazhar olmasıyla oluyor. İşte bu başarılara Akşehir kütüphanesinden sonra bu mekânda hizmet edecek, farklı bir hizmet sunumu yapacak bir kafe oldu. Birçok büyüğümüzü saydık Tarık Buğra’yı unutamayız, adı da verilen yerde. O da Türkiye’nin önemli yazarlarından biri. İnşallah bu kitap kafeden nice bilim adamları, yazarlar, şairler çıkar ve şehrimizi daha iyi noktalara taşırlar diyorum” şeklinde konuştu.

Resim önizlemesi

Yapılan konuşmaları ardından İlçe Müftüsü Ahmet Müjdeci’nin dua etmesi ve açılışa katılan protokolün açılış kurdelesini kesmesiyle Dönemeç Kitap Kafe’nin resmi açılışı gerçekleştirildi. Açılışın ardından Başkan Akkaya; açılışa katılanları Dönemeç Kitap Kafe’yi gezdirerek mekan hakkında bilgiler verdi.

 

Resim önizlemesi

Açılışa; AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış, Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, MHP Konya Milletvekili Adayları Konur Alp Koçak ile Salih Akça, Cumhur İttifakı’na mensup partilerden bazılarının ilçe başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Resim önizlemesi

 

 

AdminAdmin