GÜNCEL

Cumhuriyet Meydanı'nda 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Coşkusu

Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) hain darbe girişiminin yedinci yıldönümünde Akşehirli vatandaşlar Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen programda buluştu.

Cumhuriyet Meydanı'nda 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Coşkusu

Program öncesinde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü' konulu fotoğraf sergisinin açılış kurdelesi ilçe protokolünün katılımıyla kesilerek ziyarete açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı konuşmasının dev ekrandan dinlenmesinin ve sergi açılışının ardından Akşehir Belediyesi Mehter Grubu tarafından bir gösteri sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, 15 Temmuz'u anlatan çeşitli belgeseller ve video gösterileri ile devam etti.

Programın açılış konuşmasını Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya yaptı. Başkan Akkaya yaptığı konuşmada “Bu gün burada, üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen, ortaya koyulan destansı direniş ile halâ ilk günkü hislerle, bizleri derinden sarsan ve bir yandan da gururlandıran, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında, şehitlerimizi ve demokrasi mücadelemizi, anmak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bizler, adını tarihe altın harflerle yazdırmış, Fatih’in torunları olarak, adımızın ve şanımızın hakkını vererek, tarihe ismimizi Ömer Halisdemir, Erol Olçok, Fethi Sekin, Batuhan Ergin ve daha nicesi olarak, bir kez daha yazdırdık. Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde, asla boyun eğmedik, boyunduruk altına girmedik, direndik ve galip geldik. Ülkemize, bekamıza, geleceğimize sahip çıktık. Artık Ömer Halisdemir’lerin mirasına sahip çıkmak, bizlerin görevi ve yegâne amacı olmalıdır. Bu hisleri, bu duyguları, bu mirası nesillerimize aktarmak için, imkân dâhilinde, ellerimizden geleni yapmalıyız. Ülkemizi hedef alan bu hain girişimi, Peygamber Ocağı arkasına gizlenen, kötü niyetli bir azınlığın gerçekleştirdiği, hepimizce aşikâr.  Ancak, şanlı Türk Askeri ve Türk Milleti, ilk andan itibaren, bu girişimi reddetmiş, Cumhurbaşkanımızın ‘Milletimizi, ülkemizin meydanlarına davet ediyorum. Halkın üstünde bir güç tanımadım!’ çağrısının ardından, karşı koyma fiziki hale gelmiş ve sonunda başarıya ulaşılmıştır.  Tanklara karşı, taş ve sopalarla, dimdik, vatanını savunan vatan evlatları olduğu sürece, bizlerin sırtı yere gelmez, bu vatan bölünmez! Bunu da yedi, düvele gösterdiğimizi sanıyorum. Üstadın da dediği gibi; bu vatan kimin dendiğinde, “…Ardına bakmadan yollara düşen, Şimşek gibi çakan, sel gibi coşan, Huduttan hududa yol bulup koşan, Cepheden cepheyi soranlarındır.” diyerek, ölüme meydan okuyan, bir milletin ferdi olmak, bizleri gururlandırıyor. Yarınlarımız için, ümit var kılıyor. Milli şairimizin bizlere nasihat ettiği ve İstiklal Marşı’mızda yer verdiği; “…Arkadaş yurdumu alçaklara uğratma sakın, siper et gövdeni dursun bu hayâsızca akın…” dediği yerde, mirasımıza sahip çıkarak, canımız pahasına yurdunu alçaklardan kurtaran, bir millet olduk ve cihanı kendimize hayran bıraktık.  Rabb’ime niyazımız, bir daha milletimizi, 15 Temmuz gibi imtihanlarla sınamaması. Bizler o gün olduğu gibi, bu gün de üzerimize düşeni yaptık ve hem maddi hem de manevi olarak, ülkemizi korumak pahasına canlarını ortaya koyan, vatandaşlarımızın yanlarında olmaya, gayret gösterdik. Pek çok alanda, elimizden gelenin fazlasını, yapmaya çabaladık. Bu durum, bundan sonra da devam edecek ve her daim yanlarında olacağız. Burada bizlerle birlikte bulunan, birlik ve beraberliğimizi bir kez daha gözler önüne seren değerli misafirlerimiz sizleri selamlıyorum. 15 Temmuz gecesi, vatanını cansiperane koruyan Gazilerimizi minnetle anıyor, şehitlerimize rahmet diliyorum. Allah devletimize zeval vermesin. Bu milleti vatansız bırakmasın” diye konuştu.

İlçe Kaymakamı Dr. Mehmet Özel’de yaptığı konuşmada “Bu eşsiz vatanımız ve milletimiz bundan 7 yıl önce 15 Temmuz gecesi başlayan ertesi öğleye kadar devam eden melun bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı. O gece millete ait teçhizatla sokağa çıkan hainlerin büyük suikastına ve ona karşı vatanı koruyan asil milletimizin cesaretine hep birlikte şahitlik ettik. O gece vatanımızın ve milletimizin geleceğini gasp etmek isteyenlere direnen 251 vatan evladımız şehadete yürümüş ve iki bini aşkın kardeşimizde gazi olmuştur. Bu kadim topraklarda şanlı milletimiz sayısız tarih yazıp, savaşlar kazanmıştır. Nitekim milli mücadele ateşini yakan Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Bandırma Vapuru’na bindiğinde önce asil Türk Milleti’ne güvenmiştir. Aynı millet bu kez darbecilere geçit vermemek için 15 Temmuz’da meydanlardan ayrılmamıştır. 15 Temmuz Destanını; devletinden, milletinden, geleceğinden ve hürriyetinden vaz geçmeyenler ve gidip de dönmeyi düşünmeyenler yazmıştır.  O gece yaşanan ihaneti ibretle, o ihaneti boşa çıkaran cesareti gıptayla anmak, şehitlerimize ve gazilerimize şükranlarımızı sunmak, vatanperverliğin şartlarından en önemlisidir” dedi.

Konuşmaların ardından 15 Temmuz'u anlatan filmlerle duygulu anlar yaşanırken,  çalınan müzikler eşliğinde meydandaki kalabalık coşkulu dakikalar geçirdi. Akşehir Belediyesi, Kızılay Akşehir Şube Başkanlığı’da demokrasi nöbetine katılan vatandaşlara ikramlarda bulundu.

Kuran’ı Kerim tilaveti yapılan duanın ardından saatler 00.13'ü gösterdiğinde sela okundu.

Program, meydanda yapılan demokrasi nöbeti ile sabaha kadar devam etti.

AdminAdmin