GÜNCEL

Cengiz Holding'in Konya tesisine özel kıyak

Türkiye Tek Yürek kampanyasına 3 milyar TL bağışta bulunan Cengiz Holding’e ait Konya Seydişehir Eti Alüminyum Tesisleri'ne 3 milyar 10 milyon TL’lik teşvik verildi.

Cengiz Holding'in Konya tesisine özel kıyak

Türkiye Tek Yürek kampanyasına 3 milyar TL bağışta bulunan Cengiz Holding’e ait Seydişehir Eti Alüminyum Tesislerine 3 milyar 10 milyon TL’lik teşvik verildi. 

1-1.jpg

Enerji yatırımları için 7 ilde bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına dair karar ve Cengiz Holding'e bağlı ETİ Alüminyum AŞ tarafından yapılacak olan üretim tesisi için proje bazlı yatırım desteği hakkında cumhurbaşkanı kararları Resmi Gazete'de yayımlandı.  Enerji yatırımları için Ankara, Çankırı, Bilecik, Hatay, Kastamonu, Konya ve Mersin’de bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına karar verildi. 

ETİ ALİMÜNYUM TESİSLERİ’NE 3 MİLYARLIK TEŞVİK

Konya’da Cengiz Holding'e bağlı Eti Alüminyum AŞ tarafından yapılacak bir üretim tesisi için proje bazlı yatırım desteği verildi. Türkiye Tek Yürek kampanyasına 3 milyar TL bağışta bulunan Cengiz Holding’a ait Seydişehir Eti Alüminyum Tesisleri’ne 3 milyar TL’lik teşvik verildi. Hükümet daha önce de Cengiz Holding’e ait 424 milyon TL’lik vergi borcunu da silmişti. Hükümetin yaptığı kıyaklarla ihya olan Cengiz Holding, kamuoyundaki olumsuz imajını da düzeltmek için depremzedelere bağış yaparak, imajını düzeltmeye çalışıyor. 2005 yılında özelleştirilen Seydişehir Eti Alüminyum Tesisleri’ne satın alan Cengiz Holding,  bugüne kadar çok sayıda ihale ile ihya edildi. 

aliminyum.webp

SEYDİŞEHİR’E KURULACAK TESİSE DEVLET DESTEĞİ

Kamu ihalelerinden faydalanan hükümete yakın şirketlerden biri olan Cengiz Holding'in sahibi Mehmet Cengiz, önceki gün gece yapılan Türkiye Tek Yürek kampanyasına 3 milyar TL bağış yapmıştı. Konya’nın Seydişehir ilçesinde Cengiz Holding'e bağlı ETİ Alüminyum AŞ tarafından yapılacak olan direkt soğutmalı slab döküm yöntemi ile sıcak/soğuk haddelenmiş alüminyum yassı mamul üretim tesisi yatırımı 'Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar' kapsamında desteklenecek. Tesise verilecek destekler şöyle sıralandı: “3 milyar 10 milyon 545 bin 522 TL sabit yatırım tutarıyla, gümrük vergisi muafiyeti, Katma Değer Vergisi (KDV) istisnası, KDV iadesi, yüzde 100 oranında vergi indirimi, yüzde 85 oranında yatırıma katkı oranı, yüzde 100 oranında yatırım katkı tutarının yatırım döneminde kullanılabilecek oranı, azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıl boyunca sigorta primi işveren hissesi desteği, azami 75 milyon liralık nitelikli personel desteği ve işletmeye geçiş tarihinden itibaren 10 yıla kadar 200 milyon TL’yi aşmamak üzere enerji tüketim harcamalarının yüzde 50’si oranında enerji desteği verilecek."

KAYNAK :MERHABA GAZETESİ

AdminAdmin