SİYASET

Bektaş: Emeklilikte Staj Ve Çıraklık Mağduru Olan Vatandaşlarımızın Mağduriyeti Giderilmelidir

CHP Konya Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Barış Bektaş ve Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM’sinde birlikte düzenledikleri basın toplantısında, “Emeklilikte staj ve çıraklık mağduru olan yurttaşlarımızın haklarının gaspına bir an önce son verilmelidir” diye konuştular.

Bektaş: Emeklilikte Staj Ve Çıraklık Mağduru Olan Vatandaşlarımızın Mağduriyeti Giderilmelidir

CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş emeklilikte staj ve çıraklık mağduru olan yurttaşlarımızın haklarının gaspına bir an önce son verilmelidir diyerek, “Burada hukuken tartışılmayacak bir belge niteliğinde stajlarının başladığı, staj ve çıraklık mağdurlarının çalışma hayatına girdiğini hukuken tescilleyen kendilerine bir belge veriliyor. Ama EYT yasasıyla bu görmezden gelinerek prim yatırmadıkları gerekçesiyle hukukun gasp edildiği bir anlayışla, sanki o insanlar çalışmayı hayatının içerisinde hiç bulunmamış, çalışma sisteminin içine hiç girmemiş gibi devlet aklını, insan aklını ve hukuk güvencesini reddeden bir yaklaşım sergiliyor. Bu noktada kendi verdiği belgeyi reddeden bir devlet anlayışıyla karşı karşıyayız. Bunlar verildiği dönemde Adalet ve Kalkınma Partisi iktidar olmayabilir. Ama devlette devamlılık esastır ve her şeyin üstünde bir hukuk vardır. Biz buradan mahkemeleri de anayasa önünde eşitsizlik ilkesine aykırı bu yaklaşımı iptal etmeye davet ediyoruz. Ama maalesef vekilimizin iş yaşamında bahsettiği koşullar, hukuk yaşamında da maalesef yargı, yürütme, yaşama dengesinde denge tamamen yürütme lehine bozulmuş ve artık mahkemeler bütçeye yük getirir korkusuyla yürütmenin talimat vermediği hiçbir alanda ezilenlerin kazanım sağlayacağı bir karar veremez hale gelmiştir. Biz bu yaklaşımı da kınıyoruz. Hukuk ve yargıçlar devletle vatandaş arasında eşit mesafede durmak zorundadır. Ve hukuken zaten tescilli olan emeklilikte staj ve çıraklık mağduru olan yurttaşlarımızın haklarının gaspına bir an önce son verilmelidir. Bu çağrıyı hem yargı organlarına hem de yürütmeye, Cumhurbaşkanı'na bu çağrımızı buradan yineliyoruz” dedi.

İktidar biran önce bu sorunu çözmelidir

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer iktidarın biran önce bu soruna çözüm bulması gerektiğini ifade ederek, “Staj ve çırağı Türkiye'deki işsizliği düşük göstermek için işçi göstereceksiniz. Ama emekliliğe yaşlılık sigortası işe başladığı gün başlasın dediğinde öğrenci göstereceksiniz. Bu kabul edilebilir bir durum değil. 18 yaşının altındaki bu staj ve çıkarların mutlak suretle işe başladıkları gün emekliliğe esas sigortanın başlaması hem haktır hem de bu hak buna da bu girer. Bir an önce bu verilmelidir bu mağduriyetler ortada kaldırılmalıdır. Eğer o bedenlere yüklenen iş normal çalışma gösterenlerle aynıysa ve ucuz işçi olarak bunlar sömürülüyorsa bu da ayrıca bir ayıptır. Bugün ülkemizde mesleki eğitim sorunlu hale gelmişse, ara eleman sorunu varsa, teknik eleman konusunda Türkiye açığı bulunuyorsa bunun bir nedeni de staj mağdurlarının, çırakların işe başladıkları gün hak ettikleri yaşlılık sigortasının başlamaması, hak ettikleri ücretin verilmemesidir. Bu ücret verilse bu hak tanınsa Türkiye'de ara eleman açığı oluşmaz. Böylesi açık ve net hak gaspının olduğu yerde siyasi iktidar çözüm üretmek zorundadır. Türkiye'de 22 yıldır çalışma yaşamı modern köleliğe dönmüştür. Bu kapsamda emeklilikte adalet arayan, bir günde 17 yıl emekliliği ötelenen staj ve çırak mağdurları ile taşeronda kalanların kadro hakları verilmeli, çalışma yaşamı sömürü düzeni olmaktan çıkarılmalıdır” diye konuştu.

 

AdminAdmin