GÜNCEL

Başkanı Hüseyin Keçeci ,Asgari Ücret Tespit Komisyonunun Yapısına İtirazımız Var.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun önümüzdeki günlerde toplantılara başlayacak. “Her yıl aralık ayı boyunca asgari ücretle ilgili yoğun bir gündem kamuoyunu meşgul ediyor ve kamuoyunda bu konu tartışılıyor. Her seferinde kamuoyundaki tartışmaların ötesinde Asgari Ücret Tespit Komisyonunun belirlediği rakamlar ciddi şekilde bir memnuniyetsizliğe sebebiyet veriyor.

  Başkanı  Hüseyin Keçeci ,Asgari Ücret Tespit Komisyonunun Yapısına İtirazımız Var.

Birinci talebimizde, HAK-İŞ olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısına yönelik itirazımız altını çiziyoruz. Bu yapı sakat bir yapıdır, antidemokratik bir yapıdır. Ülkemizdeki 16 milyon işçiyi temsil etmekten uzak bir yapıdır. En büyük işçi konfederasyonu ve en büyük işveren konfederasyonuyla hükümet arasında oluşturulan bir modeldir. Bu model yeterli ve kapsayıcı değildir. Bütün çalışanların temsil edildiği bir model değildir. Bu modelde işçi hareketi işverenle hükümetin iş birliği durumunda işlevsiz ve etkisiz kalmaktadır. Onun için HAK-İŞ olarak asgari ücret tespit komisyonun yapısının ısrarla değişmesini istemeye devam edeceğiz. Bu yapıdan sağlıklı bir asgari ücretin çıkmayacağını biliyoruz.

Taleplerimizden ikincisi, asgari ücret tespit edilirken ülkemizin aile yapısının dikkat edilmesi, dört kişilik bir ailenin esas alınması ve buna göre asgari ücretin belirlenmesi gerekliliğidir.

Üçüncü talebimiz ise, asgari ücretin gerçekten asgari ücret olması ve genel ücret noktasına gelmiş olması gibi çelişkili bir durumun ortadan kaldırmasıdır.

 

HAKSIZ VE ADALETSİZ BİR VERGİ SİSTEMİ VAR.

Hak-İş olarak, vergi sisteminin de haksız ve adaletsiz olduğunu ifade ediyoruz. “Bugünkü vergi sisteminin sadece devletin yakaladığından aldığı, az kazanın fazla; çok kazananın az vergi verdiği bir haksız adaletsiz vergi sistemi var. Bu vergi sistemini ortadan kaldırmak adına bizim ciddi çalışmalar yapmak mecburiyetimiz var. Onun için HAK-İŞ akademisinin ilk çalışması vergi sistemiyle ilgili çalışmalardır. Bugün ocak ayında aldığımız ücretlerin enflasyona karşı erimesinin ötesinde vergi dilimlerinden dolayı aralık ayına geldiğimizde rakamsal olarak da aşağı düştüğünü görüyoruz. Türkiye'nin gerçeklerini içinde barındıran bir vergi sisteminin oluşturulması konusunda hükümetin ivedilikle yeni adımlar atmasını ve çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınan ve aile yükümlülüklerini de dikkate alan bir modelin ülkemize kazandırılmasını istiyoruz

Uygulanmakta olan gelir vergisi oranlarının emekçiler lehine düzenlenerek, gelir vergisi oranının yüzde 10'a sabitlenmesini de özellikle talep ediyoruz.

Acilen, şu anda yaşanılan yüksek enflasyon nedeniyle, mağdur olan milyonlarca emekçinin hiç değilse belli bir dönem, belli oranda vergi alınarak rahatlatılması gerekmektedir. Bu durumun, ailenin desteklenmesi ve güçlendirilmesine de son derece katkı sağlayacağına inancımızla;

Belirlenecek olan asgari ücretin başta çalışanlara, işverenlere, hükümetimize ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyoruz.

 

 

AdminAdmin