GÜNCEL

Başkan Kağnıcıoğlu, ‘’ Hububatta kuraklık tehlikesi’’

Türkiye’nin tahıl ambarı Konya'nın, sahip olduğu geniş tarım arazilerinde, yaşanılan kuraklık nedeniyle çiftçiler zor günler yaşıyor.

 Başkan Kağnıcıoğlu, ‘’ Hububatta kuraklık tehlikesi’’

Türkiye’nin tahıl ambarı Konya'nın, sahip olduğu geniş tarım arazilerinde, yaşanılan kuraklık nedeniyle çiftçiler zor günler yaşıyor. Arpa ve buğday ekilen ancak çimlenme yaşanmayan bölgelerde gözler bu ay içerisinde yağacak yağışlara çevrildi

Konya Kapalı Havzasında yağışların mevsim normallerinden az seyretmesi Konyalı çiftçileri kara kara düşündürmeye başladı. Bölgede istenilen yağışı alamadıklarını ifade eden Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Bölgemiz şuan çok kurak bir dönemden geçiyor. İstediğimiz yağışı alamadık. Bu nedenle çimlenme sağlanamadı. Suyu olan çiftçimiz sulama yaptı. İlk sulamada çimlenme olmadı. İkinci sulamada anca o şekilde çimlenme sağlanabildi. Bu çok önemli. Daha öncesinde ilk sulamada çimlenme oluyordu. Özellikle kıraç alanlarda, yani sulama yapılamayan tarlalarda ekinler çok büyük sıkıntıya girdi. Çimlenme yaşanmadı. Bu yaşanılan sıkıntılar önümüzdeki yılın hububat rekoltesini ciddi anlamda etkileyecek. Verim düşüklüğü yaşanacak. Halen kıraç alanlarda ekilmeyen araziler var. Şuan kurak bir dönem yaşandığı için çiftçi de kıraç arazisine tohum, gübre atsa boşa gidecek. Şimdi ekse ve boşa gitse bir daha yerine koymaz. Bu nedenle ekilmeyen araziler de var. Ay sonuna kadar yağmur yağarsa ve don yaşanmazsa halen hububat ekimi yapılabilir. Ama bundan sonra ekilecek ekinler de çok verimli olmaz. Çünkü özellikle buğday ve arpa kış aylarındaki soğuğu yiyecek ki 3 aylar döneminde verim verecek. Arpa ve buğday kış soğuğunu yemediği zaman istenilen verimi vermez. Şuan kıraç arazide üretim yapan çiftçilerimiz şartlar bu şekilde devam ederse 2023 üretim döneminde zor zamanlar yaşayacak” dedi. Kuraklığa çare bulunması gerektiğini de ifade eden Başkan Kağnıcıoğlu şu şekilde konuştu: “Rahmeti Cenab-ı Allah verir. Bizler ondan isteriz. Dualar ederiz. Geçtiğimiz günlerde Akıncılar Mahalle’mizde de yağmur duası yaptık. Ama kuraklıkla mücadele edecek bir yol var. Bu yol ise dış havzalardan Konya bölgesine su getirilmesi. Bu sular gelmediği sürece Konya bölgesinde kuraklıkla mücadeleyi kimse yapamaz. Çözüm bu.”

AdminAdmin