GÜNCEL

Başkan Kağnıcıoğlu : ‘’ Cumhurbaşkanımızdan Çiftçi Bağ-Kurunda İndirim Müjdesini Bekliyoruz.’’

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu sosyal medya hesabından açıklama yaptı

Başkan Kağnıcıoğlu : ‘’ Cumhurbaşkanımızdan Çiftçi Bağ-Kurunda  İndirim Müjdesini Bekliyoruz.’’

Başkan Bekir Kağnıcıoğluyaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi ;

‘’Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlendi. Törende Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamalarda Çiftçi Destek Kredisinin uygulamaya geçeceğinin müjdesini verdi.

Çiftçilerimizin hasat dönemine kadar her türlü harcama için kullanabileceğini, kişi başına 250 bin liraya kadar verilecek kredinin yıllık faiz oranı 9,75'tir ve 36 ay vadeli olacağını belirtti.

Tarımsal KOBİ Kredilerini uygulamaya koyarak Tarımsal KOBİ kredisinin üst limitinin 15 milyon TL, yıllık faiz oranının yüzde 4,75 olacağını belirtti.

Tarım Borç Transferi. Başka bankalardan yüksek faizle kredi kullanmış çiftçilerimizi Ziraat Bankası'nda sağlanacak uygun şartlarla bu yükten kurtarmayı amaçlıyoruz. Üst limiti 5 milyon, faiz oranı 9,75, vadesi 60 ay olacağını belirtmiştir.

Çiftçimizin Tarım Bağ-Kur pirimine indirim bekliyoruz.

Son artışlarla Ocak ayında Tarım Bağ-Kur'lularının ödeyecekleri en düşük prim tutarı 3.335 TL olduğu, bunun primi düzenli ödeyenler, borcu bulunmayan çiftçilere verilen 5 puanlık Hazine desteği göz önünde bulundurulsa 2.900 TL civarı olacağı öngörülüyor.

Çiftçilerimizin çoğunun bu rakamları ödemesinin mümkün olmadığını ve çiftçilerin sosyal güvenlik hakkından mahrum kalacağını belirtmek isterim.

Çoğu Köylerimizde yıllık geliri 30-40 bin lira olmayan çiftçimiz var iken Tarım Bağ-Kur primlerine artış, zor durumda olan üreticilerimizi prim borçlarını ödeyemez duruma getirir.

Yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı düzenli prim ödeyen üreticilerimiz yok diyecek kadar azdır. Devletimiz sosyal güvenlikte çiftçiyi desteklemelidir. Tarım BAĞ-KUR sigortası prim gün sayısı, 2008 yılında olduğu gibi 15 güne indirilmelidir. Eğer müdahale edilmezse 2023 yılı prim oranlarındaki artış nedeniyle çiftçilerimiz sosyal güvenlik hakkından mahrum kalacaktır.

Özellikle gelir seviyesi düşük Çiftçinin tarım BAĞ-KUR’unu ödeyemeyecek güçte olduğu için muafiyet belgesi alarak tarım BAĞ-KUR’u ödemekten vazgeçtiğini, yükselen primler nedeniyle çiftçilerimiz 2023 yılında primlerini ödeyemeyecek, tarımda kayıt dışı çalışma artacak ve geliri düşük olan çiftçilerimiz, muafiyet belgesi alarak sosyal güvenlikten mahrum kalacaktır. Tarım Bağ-Kuru ile ilgili düzenleme yapılarak indirim yapılması pirim ödemelerini düzenli yapamayan çiftçimizin devletimizden beklentimizdir.’’dedi.

AdminAdmin