GÜNCEL

Başkan Abdil Erdal ”7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’yla Önemli Düzenlemeler Yapılmıştır”

Konya SMMM Odası Başkanı Abdil Erdal Öğrenim kredisi faizlerinin silinmesinden enerjide vergi muafiyetlerine kadar birçok düzenlemeyi içeren 7420 sayılı torba kanunun yürürlüğe girdiğini belirtti.

Başkan Abdil Erdal ”7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’yla Önemli Düzenlemeler Yapılmıştır”

Kanun ile birçok düzenleme yapıldığını belirten Başkan Erdal Kanun ile öğrenim kredisi alanlar; borçlarını, aldıkları miktar kadar ödeyeceğini ve Covid-19 salgının yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirlere uymayanlara verilen para cezaları da ödenmeyeceğini belirtti.

7420 Sayılı “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile önemli düzenlemeler yapıldığını belirten Başkan Abdil Erdal;” Kanun içerisinde birçok başlıkta düzenlemeler yapıldı. Bunlardan kısaca bahsetmemiz gerekirse

  • İşverenler tarafından çalışanlara işyerinde yemek verilmemesi koşuluyla, günlük 51 TL’ye kadar verilecek nakit yemek yardımı vergiden istisna tutuldu, bu tutarın üzerinde yapılan ödemelerde aşan kısım vergiye tabi tutulacaktır.
  • Çalışanlara doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 30.06.2023 tarihine kadar, aylık bin (1.000) TL'yi aşmayan ödemelerin vergi ve SGK’dan istisna tutulacaktır.
  • Yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işlerinde çalışanlara yapılan ücret ödemelerinin gelir vergisinden istisna tutulmaktadır.
  •  Lisans almaksızın binalara, kurulan yenilenebilir enerjide vergi muafiyeti 25 KW ‘den 50 KW’ ye çıkartılmaktadır.
  • Kur Korumalı Mevduat düzenlemesinin süresi 2022 yılından 2023 yılı sonuna uzatılmıştır.
  • Gerçek kişilerin, elektrik, su, doğalgaz gibi abonelik sözleşmelerinden kaynaklanan küçük tutarlı borçlarının icra takiplerinin sonlandırılmasını özendirmek için 2.000 TL'nin altındaki abonelik alacakları "değersiz alacak" sayılarak alacaklar tasfiye edilmektedir.
  • COVİD-19 yasakları kapsamında kesilen idari para cezalarının tahsilinden vazgeçilmektedir.
  • Turizm payı oranı; Bakanlık belgeli turizm tesislerinde, binde 7,5’dan binde 5; seyahat acenteleri ve hava yolu işletmelerinde ise on binde 7,5’dan on binde 5 oranına indirildi”.
AdminAdmin