EKONOMİ

Asgari ücrette ilk randevu bugün

Özel sektörde milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücrete zam süreci başlıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün 2024 yılında uygulanacak asgari düzeyde ücretleri belirlemek için toplanacak

Asgari ücrette ilk randevu bugün

İLK TOPLANTI BUGÜN

İşçi, işveren, hükümetten beşer kişi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret için ilk toplantısını bugün yapacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, asgari ücret için ilk toplantının tarihini geçtiğimiz günlerde duyurmuştu. Her sene yılın son ayında yapılan toplantıların ilk 1 Aralık'ta gerçekleşecek. Komisyonda belirlenecek tarihlerin ardından hem iş veren hemde işçi tarafının ev sahipliğinde toplantılar yapılacak.

TARAFLARDAN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR

Asgari ücret toplantısı öncesinde taraflardan peş peşe açıklamalar geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "maksimum fayda gözetilecek" derken, Türk-İş Genel Başkanı Atalay, "8 milyon işçinin başını eğme lüksümüz yok" dedi.

Asgari ücrette ilk randevu bugün: Milyonlar için zam süreci başlıyor! İşte masadaki zam oranı ve rakamlar

MAKSİMUM FAYDA GÖZETİLECEK

Bakan Işıkhan, "Temmuz ayında yaptığımız gibi taraflar arasındaki en yüksek faydayı gözeterek verimli bir toplantıyı gerçekleştireceğimize inanıyorum. Bir şey söylemek için daha çok erken. Biliyorsunuz aralık ayı bitmeden Resmi Gazete'de yayımlamak zorundayız. Temmuz ayında yaptığımız gibi taraflar arasındaki en yüksek faydayı gözeterek verimli bir toplantıyı gerçekleştireceğimize inanıyorum" diye konuştu.

SENEDE BİR OLACAKSA HİÇ YAPMAYIN!

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay "Asgari ücret zammı senede bir olacağına, hiç olmasın zam yapmayın. Asgari ücret başlangıç ücretidir. Bu, geçim ücreti oldu" dedi.

O masada iki gün sonra 4 tane işçi oturacak. Bu paralara nasıl geçinemeyeceklerini anlatacaklar. Cambaz olsanız 11 bin 400 TL'yle bir hafta geçinemezsiniz. Burada ne söylediysem orada da aynısını söylerim. Bu mesele hepimizin meselesi. 8 milyon asgari ücretli bu ülkenin en büyük sözleşmesi. Bizim için fark etmiyor. Onlar da komşularımız, arkadaşlarımız. Başlarını aşağı eğme lüksümüz yok" ifadelerini kullandı.

Asgari ücrette ilk randevu bugün: Milyonlar için zam süreci başlıyor! İşte masadaki zam oranı ve rakamlar

ASGARİ ÜCRETLİLER İLK KEZ MASADA OLACAK

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda bu yıl bir ilk yaşanacak. Komisyon'da TÜRK-İŞ, TİSK ve hükümetin 5'er üyesi yer alacak. Önceki yıllarda toplantıya bir asgari ücretli davet eden Türk-İş'in 5 üyesinden 4'ü asgari ücretlilerden oluşacak. 2024 yılında asgari ücretin belirlenmesinde işçilerden gelen yorum ve görüşler kıstas alınacak.

ASGARİ ÜCRETE ÇİFT ZAM SONA ERİYOR

Asgari ücrete pandemi nedeniyle son 2 yılda Temmuz ayında yapılan ara zam 2024 yılında uygulanmayacak. Konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan 'tek zam sinyali' geldi. Bakan Vedat Işıkhan, 2024'te geçerli olacak asgari ücrete ilişkin, “Temmuz ayında olduğu gibi ilkemiz yine enflasyona ezdirmemek. Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi biliyorsunuz. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz. Geçen temmuz ekstraydı.” dedi.

18.239 TL'LİK YAŞAM MALİYETİ MASADA OLACAK

TÜRK-İŞ'in son araştırmasında açlık sınırı 14.026 TL'ye, yoksulluk sınırı 45.687 TL'ye yükseldi. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de Kasım ayında yükseldi. Ekim ayında 17 bin 803 TL olan bekar çalışanın yaşama maliyeti Kasım ayında aylık 18 bin 239 TL’ye çıktı. Türk-İş'in zammın belirlenmesi sürecinde Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na bu rakamı sunması bekleniyor.

Asgari ücrette ilk randevu bugün: Milyonlar için zam süreci başlıyor! İşte masadaki zam oranı ve rakamlar

"ALT SINIR YÜZDE 40"

Orta Vadeli Program ve Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 65 olduğu için 6 aylık enflasyon beklentisi yüzde 37.76. Kulislerde konuşulanlara göre, asgari ücret zammında alt sınır yüzde 40 olarak belirlenebilir. Bu durumda net asgari ücret 15 bin 963 lira olacak.

"ZAM ORANI YÜZDE 45 VEYA 50'YE YÜKSELEBİLİR"

Refah payı eklenerek zam oranı yüzde 45 ila 50 arasında olabilir. Yüzde 45'lik zam durumunda asgari ücret 16 bin 533 liraya çıkacakken, yüzde 50'lik zam durumunda ise yeni asgari ücret 17 bin 103 lira olacak.

İşte asgari ücrete gelecek yüzdelik dilime göre tutarlar...

Asgari ücrete yüzde 30 oranında bir zam gelirse ücret 14 bin 822 TL'ye ulaşacak;

  • Yüzde 35 oranında bir zam gelirse ücret 15 bin 392 TL olacak,
  • Yüzde 40 oranında bir zam gelirse 15 bin 962 TL olacak,
  • Yüzde 45 oranında bir zam gelirse 16 bin 532 TL olacak,
  • Yüzde 50 oranında bir zam gelirse 17 bin 103 TL olacak,
  • Yüzde 55 oranında bir zam gelirse 17 bin 673 TL olacak,
  • Yüzde 60 oranında bir zam gelirse 18 bin 243 TL olacak,
  • Yüzde 65 oranında bir zam gelirse 18 bin 813 TL olacak,
  • Yüzde 70 oranında bir zam gelirse 19 bin 383 TL olacak
AdminAdmin