YEREL

Akşehir’de Onur Günü Coşkusu

Millî Savunma Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Akşehir Belediyesi iş birliğinde organize edilen 24 Ağustos Onur Günü Akşehir’den Zafere 101. Yıl Etkinlikleri büyük bir coşkuyla kutlandı.

 Akşehir’de Onur Günü Coşkusu

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen etkinliğe; Konya Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, 3. Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Önder Şensöz, Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Uzbaş, Konya Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal, İl Emniyet Müdürü Mahmut Karabulut, Akşehir Kaymakamı Dr. Mehmet Özel, Akşehir Garnizon Komutanı Albay Tolga Yuvalı, Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya,  Cumhuriyet Başsavcısı Abdülhamit Durgut, Adli Yargı Komisyon Başkanı Burak Dinç, Siyasi parti temsilcileri, Akşehir protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayan program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. 1854 Akşehir Belediye Spor Kulübü Halk oyunları gösterisi, Akşehir Belediyesi Mehteran Takımı’nın konseri ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı muharip uçak geçişiyle F16 savaş uçaklarının selamlama uçuşu katılımcılardan alkış aldı.

AKŞEHİR KURTULUŞ MÜCADELEMİZDE İLK DURAK

Selamlama konuşmasını Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya yaptı. Yaptığı konuşmada; “Akşehir tarihi; zaferlerle dolu, mayası kahramanlık ile yoğrulan, Türk milletinin, asli kimliğini bulma yolunda çıktığı, kurtuluş mücadelesinin ilk durağı, yegâne karargâhıdır.  Bütün değerlerimiz yanı sıra, bizleri biz yapan, milli birlik ve kurtuluş ruhunu asla unutmamalı, yabana atmamalıyız. Onlarca yıl önce, ecdatlarımızın canlarını verdiği bu yolda, bizler de elimizi taşın altına koymalıyız. Yüzlerce yıl da geçse, bu ruhun, ilk günkü gibi canlı kalacağına, hiç şüphem yok. Bizler var oldukça ve hedefimiz daha ilerisi olduğu sürece, ülkemiz daima “Türkiye Yüzyılı” yaşayacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız önderliğinde, daha nice başarılara ulaşacağız, bağımsız ve kendine yeten, Türkiye için çalışacağız.  Bu zorlu yolda, atalarımızı örnek almak, bize yetecektir. 101 sene önce yazılan, o büyük destanın, ilk adımlarının atıldığı bu topraklarda, ecdadımızın başarıları, bizler için ancak yüz akı, ilham kaynağı olacaktır. Bunun için bugünün nesline düşen ise, geçmişimizi unutmamak ve unutturmamak olacaktır.  24 Ağustos Akşehir Onur Günü kapsamında, unutturmamak için o günleri canlandırıyoruz. Gerek fener alayı geçidi gerek tarihi temsil mahiyetinde U12 futbol müsabakası, gerekse temsili yürüyüş ile, değerli katılımcılarımıza hem güzel bir deneyim sağlıyor hem de hafızaları tazeliyoruz. Kutlamalara katkı veren Millî Savunma Bakanlığımıza, Jandarma Genel Komutanlığına, Valimize, Büyükşehir Belediyemize ve Milletvekilimiz Orhan Erdem Bey’e şükranlarımı arz ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Uzbaş; “Mutlak zafer, başta Akşehir halkı olmak üzere, aziz milletimizle Mehmetçiğimizin bu sarsılmaz dayanışmasıyla ortaya çıkmış ve neticesinde bugünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılmıştır. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, istiklal ve istikbalimiz için mücadele eden tüm ecdadımızı şükranla ve minnetle yâd ediyorum. Şehadet mertebesine yükselen tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. 24 Ağustos Akşehir Milli Mücadele Günü’nü yürekten kutluyorum.” dedi.

AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem ise şu şekilde konuştu; “Bugün bizim onur günümüz, şeref günümüz. Yaşadığımız bu onura nasıl sahip olduğumuzu daha iyi anlayabilmek için, sizi Mondros Mütarekesi sonrasında emperyalistler tarafından topraklarımızın paylaşıldığı, işgallerin başladığı günlere götürmek isterim. Adana’yı Fransızların, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Gaziantep’i İngilizlerin işgalleri sırasında Antalya ve Konya da İtalyanların işgaline maruz kalıyor.  Yunan ordusu İzmir’i işgal ediyor.  Bizim için millet olarak, devlet olarak toptan bir varlık yokluk mücadelesine girdiğimiz bu yıllarda adeta kolumuzu bacağımızı kaybettiğimiz topraklarımız yetmezmiş gibi bir de gövdemiz Anadolu’muz işgal altına alınıyor.  Varlık yokluk diyorum çünkü Anadolu’yu kaybedersek vatansız kalıp yok olup gideceğiz. Tarihimizde görülmemiş bir felaketle karşı karşıyayız.  İngilizler 22 Ocak 1919’da önce Konya tren garını bir gün sonra da Akşehir tren garını işgal ediyor ve sonra da Akşehir’i İtalyanlara bırakarak çekiliyor. İlçemizde yaşayan Ermeni ve Rumlar İtalyan askerleri ile iş birliği yapıp haksızlıklar, zulüm ve gasp başlayınca Akşehirli gençlerde hem işgalcilerle hem de içimizdeki bu hainlerle mücadeleye girişiyor.  Akşehir Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kuruluyor. Kısa süre sonrasında da gönüllülerden oluşan bir birlik kurularak Akşehir Milli Bölüğü adını alıyor. Mücadelesiyle öne çıkan Akşehir’imiz aynı zamanda o dönemde askerlik şubesi olarak ta Afyonkarahisar, Konya ve Isparta çevre ilçelerinin de kendisine bağlı olması nedeniyle önemli bir lojistik merkezi olarak öne çıkıyor. Akşehir’imiz Büyük Taarruza kadar yaptığımız savaşlarda kahramanlıklara imza atarak pek çok şehit ve gazi veriyor. Bu süreçte ismi resmi kayıtlara geçen 180 şehidimiz var. Tüm bu anlattıklarım ile ilgili atalarımızla ne kadar onur duysak azdır. Allah onlardan razı olsun. Mekânları cennet olsun inşallah. Sakarya Meydan Muharebesi ve öncesinde kazandığımız zaferler bizi Büyük Taarruza götürürken 18 Kasım 1921’de şehrimize yerleşen Batı cephesi karargâhına da yaklaşık 9 ay ev sahipliği yaptık. Büyük bir gizlilik içinde yapılan hazırlıklarla, 9 Eylül’de kazanacağımız büyük zaferin tohumları ilçemizde atıldı.  Hazırlıkları tamamlanan, planları bizzat Mustafa Kemal Paşa tarafından ilçemize gelerek yapılan bu büyük zafer için, Batı Cephesi Karargâhını 24 Ağustos 1922 tarihinde Kocatepe’ye uğurladık. İşte 101 yıl önce yaşadığımız bugün bizim onur günümüzdür.  Bize bu mirası bırakan atalarımızı ve aziz şehitlerimizi bir kez daha saygı ve rahmetle yâd ediyorum. Bu vesile ile ilçemizi şereflendiren Sayın Genel Kurmay Başkanımıza ve Kuvvet Komutanlarımıza saygılar sunuyor, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ediyor, tüm hemşerilerime selam saygı ve muhabbetlerimi sunuyorum.” 

Konya Valisi Vahdettin Özkan konuşmasında; “24 Ağustos tarihinin Türk toplumu için çok önemli bir gün olduğunu işaret ederek sözlerine başladı. Vali Özkan yaptığı konuşmada” Bu maneviyatı, ruhu, milli değerleri, bu kahramanlığın çocukları olmakla büyük bir gurur duyuyoruz. Bu onurun bu maneviyatın gelecek nesillere aktarılması çok önem arz etmektedir. Buna katkı sunan herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki konuşmaların ardından Akşehir üzerinden Afyonkarahisar’a ‘Zafere Temsili Yürüyüş’ etkinliği gerçekleştirildi. Yürüyüş Batı Cephesi Karargâhı Müzesi önünde son buldu.

İLK GOL BAŞKAN AKKAYA’DAN

101 yıl önce Batı Cephesi Karargâhı olarak Akşehir’de Büyük Taarruz öncesi düşman istihbaratlarını yanıltmak için Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı ile oynanan futbol maçı Akşehir Belediyesi U-12 takımı ve Şöhretler Karması’ndan oluşan ünlü eski takım futbolcusunun katılımıyla yeniden canlandırıldı. Akşehir Spor U-12 takımı ile oynayan Şöhretler Karmasında; Mehmet Bölükbaşı, Bülent Akın, Ümit Karan, Ahmet Dursun, Ergün Pembe, Faruk Atalay, Saffet Akyüz, Altan Aksoy ve İbrahim Yattara forma giydiler.

Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, İlçe Milli Eğitim Müdürü A. Barbaros Topaloğlu, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Eyüp Yılmaz, Akşehir Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Öncel ve Akşehir Belediyesi Özel Kalem Müdürü İsmail Kıyıcı da Şöhretler Karmasında yer aldı. Takımın ilk golüne Başkan Akkaya imza atarken, ikinci golü ise Ahmet Dursun attı. Akşehir Spor U-12 takımının gollerini ise Yusuf Yılmaz ve Sadık Albayrak attı.

ETKİNLİKLER FENER ALAYI VE BANDO GÖSTERİSİ İLE SON BULDU

Akşehir Onur Günü fener alayı ve jandarma bandosu konseri ile final yaptı

Akşehir Nasreddin Hoca Stadyumu önünde başlayan Fener Alayı etkinliğine Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, Akşehir Kaymakamı Dr. Mehmet Özel, Akşehir Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Öncel, siyasi parti temsilcileri, bazı kamu kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Jandarma Genel Komutanlığı Bandosu ve meşaleler eşliğinde yürüyüşe geçen kalabalık Cumhuriyet Meydanı’na ulaştı.

Cumhuriyet Meydanı’nda Jandarma Genel Komutanlığı Bandosu tarafından katılımcılara konser verildi. Konseri izleyen vatandaşlara müzik şöleni sunan bando takımında vatandaşların büyük beğenisini topladı. Konser sonunda Akşehir Kaymakamı Dr. Mehmet Özel, Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, Akşehir İlçe Jandarma Komutanı Fazlı Muhammed Cavlı tarafından Jandarma Genel Komutanlığı Bandosuna günün anısına plaket takdim edildi.

AdminAdmin