YEREL

Akşehir Belediyesi'nin Çevre Dostu Projesi "Atma Tıkla" Türkiye’de En İyiler Arasında

Akşehir Belediyesi'nin çevre bilincini artırmak ve sürdürülebilir bir gelecek için başlattığı "Atma Tıkla” projesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın “Türkiye Geneli En İyi Sıfır Atık Uygulamaları” listesine girdi. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, Atma Tıkla projesinin çevre bilinci, sıfır atık ve sürdürülebilirlik konularında önemli bir ilerleme sağladığını vurgulayarak, çevre dostu bu projenin bakanlık düzeyinde en önde gelen projeler arasında yer almasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Akşehir Belediyesi'nin Çevre Dostu Projesi

Akşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Türkiye’nin ilk mobil geri dönüştürülebilir atık toplama uygulaması Atma Tıkla, Türkiye genelinde en iyi projeler arasına girdi. Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, toplumda çevre bilincini artırmak, çok daha temiz ve sürdürülebilir bir Akşehir inşa etmek amacıyla önemli çalışmalar yürüttüklerini, Atma Tıkla projesinin ise bu çalışmalar arasında oldukça önemli bir konumda olduğunu söyledi.

Resim önizlemesi

“ÇEVRE BİLİNCİ OLUŞTURMAK İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM ATTIK”

Akşehir Belediyesi olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yürütücülüğünde devam eden “Sıfır Atık Projesi” kapsamında “Atma Tıkla Projesi”ni hayata geçirdiklerini kaydeden Başkan Akkaya; “Bakanlığımızın en iyi projeler arasına dâhil ettiği Atma Tıkla Projemiz, Türkiye’nin ilk mobil geri dönüştürülebilir atık toplama uygulaması olma özelliği taşıyor. Projemiz sayesinde atıkları sadece toplamakla kalmayıp, aynı zamanda geri dönüşüm süreçlerine de kazandırıyoruz. Proje ile çevre bilinci, sürdürülebilirlik ve çok daha temiz bir Akşehir inşa etme konusunda önemli bir adım attık. Atma Tıkla projemizin çevre duyarlılığı, etkileşim ve başarı kriterleri açısından değerlendirilerek bakanlığımızın en iyi projeler listesine girmesi bizleri ziyadesiyle mutlu etti” dedi.

 

50 TON ATIK EKONOMİYE KAZANDIRILDI

2021 yılının Eylül ayında tanıtımı yapılan Atma Tıkla Projesi’ni başarıyla uyguladıklarını dile getiren Başkan Akkaya, “Projeye dahil olan hemşehrilerimiz evlerindeki atıkları ayrıştırıp belediyemize teslim ederek puan topluyor ve bu puanlar karşılığında çeşitli hediyeler kazanma fırsatı yakalıyor. Proje kapsamında bugüne kadar 50 ton atığı toplayıp, ülke ekonomisine ve çevrenin korunmasına katkı sağladık. Hemşehrilerimizin projeye gösterdiği ilgi ve duyarlılık, atıkların ekonomiye kazandırılmasında büyük bir rol oynadı. Projemize bugüne kadar gösterilen ilginin bundan sonra da büyüyerek devam edeceğine inanıyorum. Çocuklarımıza daha temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle Atma Tıkla projesine katılan tüm Akşehirli hemşehrilerime can-ı gönülden teşekkür etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Resim önizlemesi

PROJEYE KATILANLAR PUAN TOPLAYARAK ÇEŞİTLİ HEDİYELER KAZANIYOR

Proje kapsamında; bitkisel atık yağ, karton ve kağıt, cam, plastik, pil, ilaç, metal, ahşap, tekstil ve otomobil lastiği gibi geri dönüşümü yapılabilen atıkları ayrı ayrı biriktiren vatandaşlar, “Atma Tıkla” uygulamasından veya “atmatikla.com.tr” adresi üzerinden "Atığım Var" talebi oluşturarak, bu atıkları evlerine gelen Akşehir Belediyesi ekiplerine teslim ediyorlar.

Toplanan atıklar, Atık Getirme Merkezi'nde işlenerek puanlar halinde kullanıcıların hesaplarına yükleniyor. Bu puanlar; scooter, tablet, ütü, tost makinesi, saç kurutma makinesi, futbol ve basketbol topu gibi istenilen hediyelere dönüştürülerek katılımcılara sunuluyor. Vatandaşlar topladıkları puanlarla belediye sosyal tesislerinden indirimli yararlanmak gibi birçok promosyona da sahip oluyorlar.

AdminAdmin