KÜLTÜR - SANAT

Ahmet Poçanoğlu, “Mevlana, Mesnevi Ve Kur’an” Konusunu Anlattı.

Emekli Müftü Ahmet Poçanoğlu Konya Aydınlar Ocağında “Hz. Mevlana, Kuran ve Mesnevi” konulu bir konuşma yaptı:

Ahmet Poçanoğlu, “Mevlana, Mesnevi Ve Kur’an” Konusunu Anlattı.

Konya Aydınlar Ocağı’nın tertip ettiği Selçuklu Salı Sohbetlerinde emekli müftü Ahmet Poçanoğlu, “Mevlana, Mesnevi ve Kur’an” konusunu anlattı.

İl Halk Kütüphanesi Salonundaki toplantının açılış konuşmasını yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Türkiye’de yüz beş bin dernek bulunduğuna dikkat çekerek, “Sivil tolum kuruluşlarının neredeyse hepsi aynı şeyleri söylüyor. Oysa bu dernekler biraz daha fonksiyonel olmalı ve her dernek ilgi alanına giren isimleri öne çıkarmalı. Biz de, aslında bu programı Aralık ayında yapabilirdik ama herksin aynı şeyler konuştuğu dönemde bir farklılık ortaya koymak istedik” dedi.

Resim önizlemesi

Daha sonra kürsüye gelen emekli Konya Müftüsü Ahmet Poçanoğlu sözlerine, “İnsan, üreten bir varlıktır. Zihniyle, kabiliyetiyle, aklıyla tarihin akışını değiştirir” diyerek başladı. “Bir insan ve bir kitapla tarihin akışı değişir sözüne dikkat çeken Poçanoğlu, “Bunun bir numaralı örneği Peygamber Efendimizdir. Elinde bir Kur’an-ı Kerim ile bunu başarmıştır” dedi.

Hz. Mevlana’nın İslam’ın kokusunu, dokusunu taşıyan bir insan olduğuna vurgu yapan Poçanoğlu, “O Anadolu’ya Maveraünnehir’den gelen kurucu güçtür. Zira Mevlana, İslam dünyası ve Anadolu’da hayat memat meselesinin olduğu dönemde; insan tahammülünün üstünde bir sabırla ve azimle, Anadolu insanının önderi oldu. O, Haçlılar ve Moğol akınlarıyla yayılan umutsuzluk vebasını tedavi eden bir tabiptir” diye konuştu.

Resim önizlemesi

O dönemin üç önemli ismine de işaret eden Poçanoğlu, “Gazali aklı, Arabi ruhu ve Mevlana kalbi ihya etmiştir. Siz Mevlana hakkında olumsuz şeyler duymuş olabilirsiniz. Fakat unutmayın, biz bu durumlarda kalabalıkların görüşüne riayet ederiz. Merhum Nurettin Topçu, (büyük mezarların üstünde büyük vatanlar vardır) demiştir. İşte Mevlana bizim büyük ölülerimizden biridir” diyerek sözlerini sürdürdü.

Gerçek Hz. Mevlana’yı sadede menakıp kitaplarında aramanın onu karanlığa terk etmek olacağını anlatan Poçanoğlu, “O Kur’an ve Sünnet konusundaki derin bilgilerini Sultan-ül Ulema olan babasından aldı, yoğun İslami dersler gördü. Dönemin pek çok tefsirini ezberlemiş bir vahdet dükkânıdır” dedi.

Daha sonra Mesneviden örnekler veren Poçanoğlu, “Mevlana eserinde Allah’tan, Peygamber’den, İslam’dan bahsettiğini, bundan başkasının put olduğunu söylemiştir. Kur’an’ın olur olmaz şekilde tefsir edilmesine karşı çıkmıştır. Nitekim Kur’an’ın bazı ayetleri diğer bazı ayetler tarafından tefsir edilmektedir. Mevlana bunu işaret etmiştir” diyerek konuşmasını tamamladı.

Program sonunda Başkan Güçlü, Poçanoğlu’na günün hatırası olarak kitap takdim etti.

AdminAdmin