YEREL

Ahmet Arslan: İş Bilmez Yöneticilerimiz Onu da Kaptırdı

Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Ahmet Arslan, Konya Şeker'in kota sıralamasında geriye düşürülmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Tarlada pancar üreticisinin büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Arslan, "Konya üreticisine kim sahip çıkacak" dedi.

Ahmet Arslan: İş Bilmez Yöneticilerimiz Onu da Kaptırdı

"Konya çiftçisi yüzüstü bırakıldı"

Çiftçiler için zorlamayla yaptırılan her uygulamanın çiftçinin mağduriyetini artırdığını anlatan Arslan, şunları söyledi:

"Hasat sezonu öncesi 2024 yılı şeker kotaları açıklandı. Fabrikalara paylaşım yapıldı. Konya çiftçisi yüzüstü bırakıldı. Her yıl Konya Şeker'in aldığı en büyük payı Kayseri Şeker Fabrikası aldı. Daha önceki yıllarda en fazla kota şehrimizin markası Konya Şeker'e aitti. Lider Konya çiftçisiydi. Ancak Konyalı, 4 bakan, 6 bakan yardımcısı, TBMM Tarım Komisyonu'nda 2 vekil bulunmasına rağmen, iş bilmez yöneticilerimiz ve Konya lobisinin eksikliğinden kaynaklı Kayseri Şeker, bizden 40 bin ton daha fazla kota aldı. Bizim üretim alanımız Kayseri'ye göre daha geniş. Üretimleri bizim kadar değil. Ama kotanın bizden fazla olması, üzüntü verici. Konyalı yöneticilerimiz hızlı bir şekilde harekete geçmelidir. Konya ve üreticisine sahip çıkılmalıdır. Üretimin başkenti Konya, birinciliği kaybetmeyi hak etmiyor."

"Pancar da taban fiyatı ekim öncesi açıklanmalıdır"

Arslan, şeker pancarı üreticilerinin bir yıl boyunca emek verdikleri ürünleri değerinde satamadıklarını belirterek şöyle konuştu:

 

"Bu durum büyük bir prestij kaybına sebebiyet vermiştir. Konuyla ilgili Konya Şeker'in bir açıklama yapmaması ise Konya çiftçisini derinden yaralamıştır. Öte yandan çiftçilerimiz, ektiği şeker pancarlarını ekimden önce taban fiyatını öğrenmek istiyor. Genelde taban fiyata göre fiyat belirleniyor. Ancak hasat sezonunda açıklanan pancar fiyatlarının istenilen seviyede olmaması çiftçilerin tepkisine neden oluyor. Fabrikalar çiftçinin ürününü olabildiğine düşük fiyatla almanın yollarını arıyor. Şeker pancarı ekim alanının hazırlanması, çapalanması, sulanması, ekimi, ot alımı, teklemesi, sökülmesi, tarladan çekimi, çiftçi için büyük yük ve emek gerektiriyor. Şeker pancarında

AdminAdmin