Çiftçinin Gözü Hububatın Taban Fiyatında

Konya Ovası'nda son günlerde yağışlar çiftçileri sevindirirken, çiftçilerin dikkati açıklanacak olan buğdayın taban fiyatına çevrildi. Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, açıklanacak fiyatın çiftçileri memnun etmesi gerektiğini söyledi.

YEREL 361 kez okundu.

Çiftçinin Gözü Hububatın  Taban Fiyatında

Taban fiyatının belirlenmemesi, hasat döneminin yaklaşmasıyla birlikte Türkiye'nin tarım sektöründe bir gerginlik yaratıyor. Üreticiler, buğday hasadının kapıda olmasına rağmen hala belirlenmemiş bir taban fiyatıyla karşı karşıya kalmış durumda. Ülkenin tarımsal üretiminde kilit bir rol oynayan çiftçiler, son zamanlardaki yağışlardan dolayı mutlu olsalar da, şimdi de gelecek olan taban fiyat açıklamasını bekliyorlar. Buğdayın üretim maliyeti çiftçiler için oldukça yüksek; ortalama olarak 10,600 lira civarında. Özellikle Türkiye'nin tarım ambarı olarak adlandırılan Konya Ovası’ndaki çiftçiler, açıklanacak olan fiyatın kendi beklentilerini karşılaması gerektiğini vurguladı. Çiftçiler, ayrıca buğday ve arpa gibi ürünlere verilen devlet desteğinin bir an önce artırılmasını talep ediyor.

bekir-kagnicioglu.jpg

“BUĞDAY VE ARPA DESTEKLERİ ARTIRILMALI”

Buğdayın taban fiyatının açıklanması gerektiğini ve belirlenecek fiyattın 13 liranın aşağısında olmaması gerektiğini ifade eden Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Buğdayın çiftçimize olan üretim maliyeti 10,600 lira civarında. Tabi bu maliyet bölgeden bölgeye değişiyor ama çiftçiye olan maliyeti bu düzeyde. Yağış periyodunun fazla olan yerlerde maliyet biraz daha düşebilir. Taban fiyatlarının bir yandan açıklanmasını beklerken bir yandan da açıklanacak olan fiyatın çiftçimizi memnun etmesini bekliyoruz. Çiftçinin açıklanacak olan fiyattan beklentisi 13 ile 13, lira civarında olmasını bekliyor. Bizler 15 – 18 lira olsun yani afaki fiyatlar istemiyoruz. Biz, bilinçli olarak 13 lira civarında olmasını bekliyoruz. Bunun aşağısında olacak fiyat çiftçileri memnun etmez. Çiftçinin diğer bir beklentisi ise arpa ve buğdayda olan 1000 liralık desteğin ivedilikle 2000 – 2500 lira olması gerekiyor. Buğdayda maliyet yükseliyor bundan dolayı verilen destek miktarının bir an önce artırılmasını istiyoruz. Belirlenecek fiyatın tarımın sürdürülebilmesi için 13 liranın altında olmaması gerekir” ifadelerini kullandı.thumbs-b-c-638c7adb15e43216af6a71c7a97edc7b.jpg

“YAĞIŞLAR ÇİFTÇİYİ SEVİNDİRDİ”

Son günlerde meydana gelen yağışlardan çiftçinin memnun olduğunu ama kıraç alanlardaki ekili arazilerden umudun kesildiğini belirten Bekir Kağnıcıoğlu, “Altınekin bölgesi son 1 haftadır yaklaşık 60 kilograma yakın bir yağış aldı. Konya Ovası’nda son dönemlerde gelen yağışlar çiftçimizi oldukça sevindirdi. Arpa ve buğday eken çiftimiz bu yağışlara sevinirken toprakta rahmete kavuştu. Fakat kıraç olan bölgelerde ekilen arpa ve buğday yandı. Yağışların geç yağması bu bölgelerdeki ürünleri yaktı, çiftçinin bu ürünlerden bir umudu kalmadı. Sulu arazilerdeki ekili bitkilere yağmur çok faydalı oldu. Yağışların olmasıyla beraber yeraltı suyunun da kullanımı azaldı. Şuanda arazilerde su kullanılmıyor. Son günlerde Konya Ovası’na yağan yağmurdan çiftçimizi oldukça umutlu. Nisan ayının sonlarına doğru yağışın olmaması bizi üzse de son zamanlardaki yağışlar hepimizi sevindirdi” şeklinde konuştu. 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Konya Büyükşehir Çocuk Meclisi Üyeleri Beyşehir’de Kamp Yaptı

Konya Büyükşehir Çocuk Meclisi Üyeleri Beyşehir’de Kamp Yaptı

19-05-2024 - YEREL

Engelliler Atatürk Kültür Parkı'nda Yarıştı

Engelliler Atatürk Kültür Parkı'nda Yarıştı

19-05-2024 - YEREL