SAĞLIK

Prof. Dr. Mustafa Şahin'den Kilo vermede zorlananlar için ‘mide balonu’ önerisi

Özel Medova Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, mide balonları ile ilgili bilgiler verdi.

Prof. Dr. Mustafa Şahin'den Kilo vermede zorlananlar için ‘mide balonu’ önerisi

Mide balonunun hastaların kilosu ve mide özelliklerine göre değişen miktarlarda (400-700 cc) hava veya sıvı ile şişirilerek mideye yerleştirilen özel silikon bir yapısı olan materyaller olduğunu dile getiren Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Uygun diyet ve egzersiz uygulamalarına rağmen kilo vermekte zorlanan, hafif-orta derecede obez (boy-kilo endeksi 27-35) olup cerrahi tedavi ihtiyacı olmayanlarda, veya ileri derecede obez olmakla birlikte cerrahi tedavi olmak istemeyenlerde veya cerrahi tedavi riski yüksek olan hastalarda endoskopik olarak uygulanır. Balon tiplerine göre 6 ile 12 ay arasında midede bırakılarak süre bitiminde çıkarılır, geçici bir tedavi yöntemidir. Balon çıkarıldıktan sonra midede kalıcı bir etki bırakmamaktadır. Uygulanan hastalarımızda midede bulunan balon tokluk hissi oluşturarak yeme alışkanlıklarında değişiklik oluşturur. Balon mide içerisinde tokluk hissi oluşturarak hastaların porsiyonlarını küçültmesini ve yeme sıklığını azaltmasına yardımcı olur. Yapılan çalışmalarda metabolik sendrom, bozulmuş glukoz toleransı, şeker hastalığı ve kolesterol yüksekliği olanlarda tedavilerinde kilo kaybı sayesinde olumlu etkiler sağladığı gösterilmiştir” dedi.

KİMLERE YAPILIR?

Prof. Dr. Şahin, boy kilo indeksi 27 ila 35 kg/metrekare olan hastalara, kilo kaybını sağlamak için erken bir müdahale olarak mide balon tedavisinin uygulandığını belirterek, “Bu hastalar obezite cerrahisi için uygun değildir, ancak obezite ile ilişkili tıbbi hastalıkları önlemek veya tedavi etmek için mide balonu iyi bir seçenektir. Ayrıca mide balonu uygulanması ameliyat açısından yüksek riskli olan ileri derecede obez ( boy kilo indeksi>40kg/m2) hastalarda da sıklıkla tercih edilen, güvenilir bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Mide içerisinde ülser, geniş bir mide fıtığı gibi rahatsızlığı olan hastalar için mide balonu ilk aşamada uygun değildir. Mide ülserleri tedavi edildikten sonra balon uygulaması yapılabilir” diye konuştu.

NASIL UYGULANIR?

Prof. Şahin şu bilgileri verdi: “Mide balonu uygulaması sedoanaljezi dediğimiz damar yoluyla uygulanan düşük doz anestezi ilaçları ile hastalarımızı uyutarak yapılmaktadır. İşlem çoğu kez 20 ile 30 dakika kadar sürmektedir. Balon mideye yerleştirilmeden önce hastalarımızın yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağı ayrıntılı olarak incelenmekte ve herhangi bir hastalık ya da balon yerleştirilmesine engel bir durum olup olmadığı değerlendirilmektedir. Mide balonu yerleştirilmesine engel bir durum yok ise aynı seansta endoskopik incelemenin devamında balon mideye yerleştirilerek şişirilmekte ve işlem sonlandırılmaktadır. Mide balonları türü ve hasta ihtiyacına göre 6 ile 12 ay sonrasında yine endoskopik olarak çıkarılmaktadır.”

SONRASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Mide balonu uygulaması sonrası beslenmeye dikkat edilmesinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Özellikle ilk birkaç gün sıvı ağırlıklı beslenme hastalarda bulantı ve kusma şikayetlerinin önüne geçebilir. Gerektiğinde bazı hastalarımıza kısa süreli mide asit baskılayıcı ilaçlar verilmektedir. Buna rağmen ilk günlerde görülebilen bulantı şikayetleri şiddetli olan hastalarda bu şikayetleri geçinceye dek çeşitli ilaçlar kısa süreli olarak verilebilir.

Balon mideden alındığında ise ilk günler oluşabilecek iştah artışı konusunda dikkatli olunmalıdır” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

AdminAdmin