GÜNCEL

Pekyatırmacı’dan , Cumhurbaşkan’ı Erdoğan'a Eser Takdimi

• Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Cumhurbaşkan’ı Recep Tayyip Erdoğan’a Selçuklu Çini Atölyesi’nde üretilen “Has Bey Dârü’l Huffazı”nın çini tablosunu takdim etti.

Pekyatırmacı’dan , Cumhurbaşkan’ı  Erdoğan'a Eser Takdimi

Çeşitli açılış ve programlar için hafta sonunda Konya’ya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mevlana Meydanı’nda gerçekleşen toplu açılış töreninden sonra Selçuklu Kongre Merkezi’nde AK Parti Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı’na katıldı. Başkan Pekyatırmacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Millet Bahçesi’nde gerçekleşen Gençlik Buluşması’na da iştirak etti.

Program öncesinde Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Başkan Erdoğan’a Selçuklu Belediyesi Çini Atölyesi’nde üretilen ve Konya’nın simge eserlerinden olan “Has Bey Dârü’l Huffazı”nın çini tablosunu takdim etti.

Başkan Pekyatırmacı, takdim öncesinde eser hakkında Başkan Erdoğan’a bilgi verdi. 

HASBEY DÂRÜ’L-HUFFAZI HAKKINDA;

Günümüzde mescid olarak varlığını devam ettiren Has Bey Dârü’l Huffazı, Karamanoğulları devrinde (1421 yılı) “Hatıplı Has Beyoğlu Mehmet Bey” tarafından yaptırılmıştır. Sırçalı Medresenin karşısındaki ara sokağın içinde bulunan Has Bey Dârü’l Huffazı, döneminde nice Kur’an Hafızı yetiştirerek İslam’a hizmet etmiş, bir mescit ve çifte hamamla birlikte ufak bir külliyedir. Kitabesinde “Darülhuffaz” yazmakta olup Kur’an Hafızlarının yetiştirildiği mekan anlamına gelmektedir.

Hasbey Dârü'l-Huffazı mimarisi, taş işlemeciliği ve mihrabindaki çini sanatıyla Ayasofya Camii’ni andırmakta olup bu haliyle Küçük Ayasofya Mescidi olarak nitelendirilmektedir. Kare planlı ve kubbeli tek bir hacimden ibaret olan eserin duvarı tuğla ile örülmüş, üç cephesi kalkerden yontulmuş, bloklarla giriş cephesinde süslemeli mermer levhalarla kaplaması mevcuttur. Yapıyı örten, tuğla örgülü kubbe, Türk üçgenlerinden oluşan yüksek bir kasnağa oturur. Dört kasnakta olmak üzere toplam altı adet ufak pencereden ışık alan iç mekanda, Selçuklu üslubunu yaşatan mozaik çini süslemeli mihrap bulunmaktadır.

Selçuklu Belediyesi Çini Atölyesinde üretilmiş olan bu eserde; Selçuklu tarzı geometrik motifler uygulanmış, Selçuklu mavisi esere görsel bir ihtişam katmıştır. Çalışmada çevrelenen dış detay ve mihrap ile bir kompozisyon oluşturulmuştur.

AdminAdmin