GÜNCEL

Mustafa Arslan ““Medyada itibar erozyonu var”

Konya Aydınlar Ocağı’nın düzenlediği Selçuklu Salı Sohbetlerinde gazeteci Mustafa Arslan “Yerel Basının Geleceği” konusunda fikir ve tespitlerini anlattı.

Mustafa Arslan ““Medyada itibar erozyonu var”

İl Halk Kütüphanesi Salonundaki programın açılış konuşmasın ı yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, teknolojideki gelişmelere paralel olarak basının hızlı bir değişim yaşadığına işaret ederek “Matbu gazeteciliğin günümüzde ve gelecekteki durumunu hepimiz merak ediyoruz” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen gazeteci Mustafa Arslan 1990-91 yılında Basın Yayın Yüksek Okulundan mezun olunca önce Milliyet’te muhabirlik yaptığını, sonra da aynı grubun yayınladığı Meyan gazetesinin yazı Ankara İşleri Servisinin sorumluluğunu üstlendiğini belirterek “Fakat bizim için aslolan Konya idi, biz de alarak memleketimize döndük” dedi.

Gazetecilerin de dünya görüşü olduğuna dikkat çeken Arslan “Bunu gayet normal karşılamalıyız. İşimizi yaparken de gerektiği kadar eleştirel bakış açısına sahip olmalıyız” diye konuştu. Gazeteciğin günümüzde kaos dönemi yaşandığına vurgu yapan Arslan “Gazeteci muhalif bakışa sahip olmalı, fikirleri ortaya koyup sentezleyerek doğrunun bulunmasına zemin hazırlamalı. Yönetilenlerin yanında, yönetenlerin karşısında olabilmelidir. Aksi halde edilgen, sesini çıkaramayan duruma gelir. Oysa gazete ve gazeteci kamu adına denetimi yerine getirmelidir” diye konuştu.

Gazete ve gazetecinin şehirlerin, işletmelerin ve kişilerin markalaşmasında da önemli olduğuna işaret eden Arslan “Son yıllara baktığımızda Ulusal medyada tekelleşme olduğunu görüyoruz. Bir grup iktidardan, diğer grup da mahalli idarelerden besleniyor. Oysa gazetenin ekonomik bağımsızlığı yoksa yayın bağımsızlığı da yok demektir” dedi.

Resim önizlemesi

 

Ekonomideki yüksek hareketliliğin medya sektörünü olumsuz yönde etkilediğini anlatan Arslan sözlerini “Tonu dört yüz dolar olan gazete kâğıdı bin iki yüz dolara fırladı. Tedarikte de sıkıntılar yaşanıyor. Diğer maliyetlerimizde de ciddi artışlar yaşandı ama gelir kalemlerimizde bir yükselme söz konusu değil. Basın İlan Kurumu yılda bir defa ücret listesi yayınlar” diyerek sürdürdü.

Resim önizlemesi

 

Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla internet gazeteciliğinin de geri plana düştüğüne vurgu yapan Arslan “Cep telefonları manipülasyon araçları haline geldi, Amerika merkezli sosyal medya ağları obez beyinler üreten bir yapı olarak karşımıza çıktı. Sosyal medya haberciliği matbu gazetenin vereceği haberleri bir gün önceden duyurmuş olsa da basılı medya var olmaya devam edecektir. İtibar erozyonuna uğrayan gazetecilik mesleği halkın en temel ihtiyaçlarındandır ve durumun düzeltilmesi için halen umudumuzu koruyoruz” diyerek konuşmasını tamamladı.

Program sonunda Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, gazeteci Arslan’a günün anısına kitap takdim etti.

AdminAdmin