YEREL

Ladik’te Tarih Katlediliyor

Konya’nın Sarayönü ilçesi Ladik kasabası tarihin beşiği olarak kabul ediliyor. O kadarki araştırılsa Efes tarih kenti veya Çatalhöyük Neolitik Kenti gibi bir tarihte buradan yeryüzüne fışkıra bilir.

Ladik’te Tarih Katlediliyor

Hemen hemen Ladik’in her yerinde tarihi kalıntılara rastlamak mümkün. Kilisesinden pekmez yapımında kullanılan havuzlarına, mezar kalıntılarından kayalara kazınmış figürlere varıncaya kadar birçok esere rastlamak mümkün.

Fotoğraf açıklaması yok.

Ladik’te ki kilise ise herkesi cezbediyor. Yaklaşık 3000 yıllık olduğu tahmin edilen Kilise’nin etrafı tam bir tarihi eser kaynağı. Dağın yamacında bulunan kiliseye definecilerden gitmeyen kalmamış gibi. Kime sorsan burası tarih kokuyor ama ilgilenen yok.

Bir hayvan ve açık hava görseli olabilirDefineciler Rahat Bırakmıyor

Hükümetin ilgi göstermediği Ladik tam bir tarih kaynağı. Kasabanın tarihi kalıntılardan anlaşıldığı kadarıyla Hitit, Roma ve Bizanslılar dönemine kadar dayanıyor. Burada bulunan Kilisede bu nedenle büyük önem arz ediyor. Bu nedenle de Ladikli bir gurup önlerine gelen defineciyi bu kiliseyi kazmaları için Ladik’e çağırıyor yada götürüyor. Kilisenin birkaç yerinde yapılan bilinçsiz kazı tarihe zarar vermiş durumda.

Bir açık hava görseli olabilirKazı İçin Ocak Bahane söylentisi

Söylentilere göre Kilisenin hemen alt tarafında kurulan taş ocağı gösterişten ibaret. İddialara göre ocak sahibi kendini gizli tutarak çevresine ve akrabalarından definecileri buraya getirerek çalıştırmalarını istiyor. Definecileri getirenlerde ocak sahibinin haberi yok ama akrabamız, sıkıntı çıkarsa çözeriz diyerek insanları kandırıp çalışmalarını sağlıyor. Taş ocağından da yeri geldiği zaman adamlara her türlü mühimmat ve malzeme temin edildiği iddia ediliyor. Ocak sahibinin veya definecileri getirenler canları istediği zaman getirdikleri adamları Jandarmaya şikayet ederek yakalattırıyor.

Fotoğraf açıklaması yok.Kendilerine Gelir Kapısı Yapmışlar

İddialara göre çalışma ruhsatını nasıl aldığı muamma olan ocak sahibi F.İ. ve oğlu ocağının tehlikeye düşeceğini bildiği için kendisi perde arkasında kalarak. Akrabaları olan A.F. ve oğulları, R.F. ve oğullarıyla iş birliği yaparak çalışmaya getirdikleri adamlara kendi aralarında zaman zaman baskınlar düzenleyerek malzemelerini (Jeneratör, Hıltı) gibi değerli eşyaları alarak satıp kendilerine gelir sağladıkları söyleniyor.

Bir 1 kişi, ağaç ve yol görseli olabilirAfyondan Geldi 7 Lahit Götürdü iddiası

Edinilen bilgiye göre ocak sahibi F.İ.’ın direktifleri ile İki kardeş olan R.F. ve A.F. kardeşler define işleri ile uğraşan ve adliyede kesinleşmiş cezası bulunan Afyonlu S.O.’u çağırarak ocağı satmak istemişler. Ancak işin iç yüzü daha sonra anlaşılmış.. Ocağın çalıştığı yerin üst kısmında bulunan ve daha sonradan açılan mağaradan S.O.’un 7 lahit çıkarttığı ve mermer götürüyorum diyerek  yedi lahit tırlarla kaçırdığı söyleniyor.

Bir açık hava görseli olabilir

Sonuç olarak bu tarih daha fazla tahrip edilmeden hükümetin bu bölgeye el atması ve tarihe sahip çıkması gerekiyor. Hükümetimiz buraya el atmaz ise iş işten geçecek ve tarih yok olup gidecek. Bu kilisenin yanındaki taş ocağının çalışma izni iptal edilmeli ve arazi devlet koruması altına alınmalı.

 

AdminAdmin