EĞİTİM

Konya Teknik Üniversitesi’nde Harita Mühendisliği Eğitiminde 50. Yıl Çalıştayı Düzenledi

Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen “Harita Mühendisliği Eğitiminde 50. Yıl Çalıştayı” akademisyenler, öğrenciler, harita meslek odaları yöneticileri ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Konya Teknik Üniversitesi’nde Harita Mühendisliği Eğitiminde 50. Yıl Çalıştayı Düzenledi

Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Halil Cin Konferans Salonunda 13 Ekim tarihinde düzenlenen çalıştayda, Harita Mühendisliğinin dünü, bugünü ve yarını “Türkiye’de Harita Mühendisliği” ve “Geleceğin Teknolojisinde Harita Mühendisliği” başlıklı panellerde konunun uzmanları tarafından ele alındı.

 

Çalıştay açılış töreni, saygı duruşu, istiklal marşının okunması ve müzik dinletisi ile başladı. Harita Mühendisliği bölüm tanıtım filmi gösteriminin ardından çalıştay konuşmalarına geçildi.

“Sektöre nitelikli insan kaynağı sağlamaya devam edeceğiz.”

Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik törende yapığı konuşmada ” 1972 yılında eğitim-öğretime başlayan ve bu yıl 50. Yaşını kutlayan Harita Mühendisliği bölümümüzün lisans ve lisansüstü eğitiminde bir marka olduğunu hepimiz biliyoruz. Nitelikli ve yetkin akademik kadrosu, uzun yılların deneyimine dayalı ulusal ve uluslararası akreditasyon kurumlarınca onaylanmış kaliteli eğitimi, laboratuvarları ve araştırma imkanlarıyla nitelikli eğitimin temel taşlarındandır.

Ülke kalkınmasında, temel mühendislik hizmetlerinde en temel gereksinim harita ve harita bilgisidir. Bu bilgiyi üretecek iyi yetişmiş mühendisler ülkemizin en önemli kaynağıdır. Bizler Konya Teknik Üniversitesi olarak ülkemizin ihtiyaç duyduğu kaliteli insan kaynağı olan iyi mühendisleri yetiştirmek için çalışıyor gayret sarfediyoruz.”dedi.

Konya Teknik Üniversitesi olarak, Harita Genel Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İlçe Belediye Başkanlıkları, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Genel Başkanlığı başta olmak üzere özel sektörde faaliyet gösteren kuruluşlar ile yapılacak ortak projelere önem verdiklerini belirten Prof. Dr. Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü. “Sektöre nitelikli insan kaynağı sağlama noktasında Harita Mühendisliği Bölümü mezunlarımızın istihdam oranlarını artırmak için her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu ifade etmek isterim. Mezunlarımızı kamu kurumları ve özel kuruluşlarda görmek bizi mutlu etmektedir. Ayrıca sektörde faaliyet gösteren kuruluşlara öğrencilerimize sunduğu staj imkânları için teşekkür ediyorum.”

“Yarım asırlık bir birikime ve deneyime sahibiz.”

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Prof. Dr. Halil Kürşad Ersoy ise konuşmasında, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile Harita Mühendisliği Bölümünün yarım asırlık bir birikime ve deneyime sahip olduğunu söyledi. Harita Mühendisliği Bölümünün MÜDEK Akreditasyon Belgesine sahip tek bölümü olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ersoy, bölümle ilgili sayısal verileri katılımcılarla paylaştı. Ersoy, “Fakültemizde halen 5179 mühendislik öğrencisi mevcut, bunun 342 tanesi Harita Mühendisliği Bölümünde öğrenim görüyor. 1972 yılında açılan Harita Mühendisliği Bölümü; bu zamana kadar yaklaşık 5.000 mezun vermiştir. Kendisine emanet edilen öğrencileri, mesleğe ve geleceğe hazırlamakta oldukça titiz davranan güçlü bir akademik kadroya sahibiz. Harita Mühendisliği Bölümü Kadrosunda: 12 Profesör, 4 Doçent, 4 Dr. Öğr. Üyesi ve 11 Arş. Görevlisi olmak üzere toplam 31 Öğretim Elemanımız mevcut.” dedi.

“Bölüm olarak çok sayıda projeye akademik katkı sunduk.”

Harita Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayfun Çay ise konuşmasında bölümün akademik, bilimsel çıktıları ve proje sayılarını katılımcılarla paylaştı.

Prof. Dr. Tayfun Çay, Harita Mühendisliği öğretim üyeleri tarafından TÜBİTAK projeleri, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi, Avrupa Birliği, Kültür Bakanlığı, Mevlana Kalkınma Ajansı, Devlet Planlama Teşkilatı, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi, Devlet Su İşleri ve TRGM bünyesindeki birçok projeye katkı sağlandığını belirtti.

Prof. Dr. Tayfun Çay, 142 adet TÜBİTAK, Avrupa Birliği, Üniversite BAP ve Kamu Araştırma Projesi sonuçlandırılarak bilim dünyasına kazandırıldığını ifade etti.

Bölüm tarafından bugüne kadar, 3 adet Uluslararası ve 6 adet ulusal sempozyum ve bilimsel toplantı düzenlendiğini ifade eden Çay, Harita Mühendisliği Bölümü öğretim elemanlarınca bugüne kadar; 58 adet kitap ve ders notu, 360 adet uluslararası hakemli makale, 240 adet ulusal hakemli makale, 599 adet uluslararası sunumlu bildiri, 273 adet ulusal sunumlu bildiri sunulduğunu aktardı.

“Paydaşlarımıza katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.”

Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Tuşat ise “Çalıştayın düzenlemesine verdikleri katkılardan dolayı üniversite yönetimine, başta Harita Genel Müdürlüğü ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasına, özel sektörde faaliyet gösteren tüm paydaş firmalara, etkinliğin düzenleme kurulunda görev alan akademisyenlere ve öğrencilere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından çalıştayın gerçekleşmesinde katkı sunan kişi ve kuruluşlara plaket takdim edildi.

 

 

AdminAdmin