GÜNCEL

Karaca: Eğitimin Sorunları İçin Acilen Çözümler Geliştirilmelidir

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Konya İl Başkanı Dr. Seyit Karaca, eğitim ve öğretim haftası münasebetiyle sahada yaptıkları çalışmaları değerlendirerek, eğitimin o kadar çok sorunu olduğunu gördük. Bu sorunlara tek tek eğilerek, acilen çözüm önerileri geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Karaca: Eğitimin Sorunları İçin Acilen Çözümler Geliştirilmelidir

Masa başı çözüm peşinde olmadıklarını belirten Karaca, “ Konya il yönetim kurulu olarak öğrencimizden, velilerimize, öğretmenlerimizden kantincilerimize, okullarımızdan etüt merkezleri ve dershanelerimize, servis araçlarından kitap ve kırtasiye satan esnafımıza kadar tüm paydaşları kapsayan bir görüşme trafiği gerçekleştirdik. Geleceğimiz için son derece önemli olan eğitimin o kadar çok sorunu olduğunu gördük. Bu sorunlara tek tek eğilmek ve acilen çözüm önerileri geliştirmek gerekiyor. Özel eğitim kurumları içerisinde dershanelerin ve özel eğitim kurumlarının en fazla şikâyet ettiği konuların başında haksız rekabet geliyor. MEB’in okullarında görev yapan öğretmenlerce özel dershane alanında yürütülen kuralsız çalışmaların çok ciddi boyutlara ulaştığını ifade eden sektör temsilcileri, vergisi, istihdamı ve ekonomiye diğer katkıları ile kurallara uygun hizmet vermeye çalışan kurumların adeta cezalandırıldığını belirtiler. Bu konuda Millî Eğitim Bakanlığınca dikkate alınmalıdır. Diğer taraftan Kitap ve kırtasiye satan esnafımız bir önceki yıla göre oldukça yüksek oranda artan fiyatların ticaretlerini son derece olumsuz etkilediğini, ailelerin alım gücünün gittikçe düştüğünü, bu nedenle de birçok esnafın kapanma noktasına geldiğini belirttiler” dedi.

Okul dışında satılan gıda ve diğer ürünlerin denetimleri yapılmalıdır

Karaca okul önlerinde ve dışında satılan ürünlerin denetim yapılmasına dikkat çekerek, “Okul kantinleri esnafı kendilerinin sattığı her ürüne müdahale edilmesine rağmen, aynı ürünlerin okul kapılarının hemen karşısında yer alan yerlerde ve işletmelerce öğrencilere satılması konusunda hiçbir denetimin olmadığını ifade ettiler. Ayrıca kantinci esnafının Okul Aile Birlikleri tarafından son dönemde fahiş kira artışlarına yönlendirildiğini, bunun da zaten düşen alım gücü ile birlikte azalan ciroları nedeniyle kantinci esnafı zor durumdadır. Öğrenci sağlığı anlamında Millî Eğitim Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile eşgüdüm içerisinde çalıştıklarını ve kurallara uyduklarını belirten kantinci esnafı, kurallara uyanın cezalandırırcasına işlemlere tabi tutulmaması gerektiğini belirttiler. Dışarıda satılan her türlü ürünün denetimleri yapılmalıdır. Diğer taraftan artan yakıt fiyatlarından dolayı okul servisi yapan esnafı oldukça zorluyor. Artan maliyetleri bile karşılayamadıklarını söylüyorlar. Belediyelerin toplu ulaşımı sübvanse ederek yaptığı ucuz toplu taşımacılığın örnek olarak alınması sonucu belirlenen artış rakamlarının ve oranlarının hizmeti sürdürmekten çok uzak miktarlarda olduğunu belirttiler. Üniversiteye hazırlanan gençlerimiz oldukça zor şartlarda eğitim gördüklerini, üniversiteye hazırlanırken kısıtlı kütüphane imkânları nedeniyle zor şartlar altında ders çalıştıklarını ifade ettiler. Üniversite sınavını kazandıktan sonra il dışında eğitim gören öğrencilerimizde, eğitim görmenin kendileri için son derece zorlaştığını belirttiler. Özellikle büyük illerde KYK yurtlarının yetersiz olmasından ötürü öğrencilerin çoğunun özel yurtlara yönelmek zorunda kalıyor. Ücretlerin çok yüksek olduğunu, yurt ücreti ulaşım ücreti ve eğitim malzemeleri giderlerinin tamamı hesaplandığında çok ciddi aylık bütçeler oluştuğunu, dar gelirli ailelerin çocuklarını ikamet ettikleri illerin dışında okumalarının oldukça zor olduğunu belirttiler.”

Öğretmenlik Meslek Kanunu öğretmenlerimizi mutlu etmekten uzaktır

Öğretmenlerin sorunlarına da değinen Karaca, “Öğretmenlik Meslek Kanunu ile yapılanmak istenen amacı farklıdır. Bu kanunun eğitimin kalitesinde ana unsur olan öğretmenlerimizi mutlu etmekten uzak olduğu gibi, öğretmenlerimizin geçinme kaygısı taşımadan çocuklarımızı eğitmelidir. Bu anlayışla hareket edilmelidir. Görevlendirmelerde ve atamalarda liyakatin esas alınması gerekir. Genel Başkanımız Ali Babacan tarafından ilk etabı açıklanan Eğitim Eylem Planlarımızla, eğitimin Deva’sını da tam olarak vatandaşlarımızla paylaşacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

AdminAdmin