Mesajında Hasan Bestil kaliteli eğitimin temelinde iyi yetişmiş öğretmen vardır diyerek, “Eğitim, insanoğluna mutlu ve kaliteli bir hayatı, ekonomik refahı, fırsat eşitliğiyle adaleti, birey olma bilincini gerçekleştirmeyi sağlayan sonuçtur. Eğitimde hedef, İyi insan yetiştirmektir. Globalleşmeyle birlikte doğan bilgi toplumları, eşzamanlı olarak bilişim çağını da yaşamaktadırlar. Artık bilişim çağının gereklerine uygun nitelikli bireyleri yetiştirmek kaçınılmazdır. Milyonlarca insanın dijital ortamlarda ürettiği ve kullandığı her türlü bilginin Eğitim-Öğretime etkisi giderek artmaktadır. Dijital çağında gelecek, geleceği iyi kurgulayanların olacaktır. Öğretmen, eğitim ve öğretimin temel öğesi, asıl sahibi olduğunu biliyoruz. Öğretmen yüklendiği misyon gereği zor bir mesleği icra etmektedir. Çağın ihtiyaçlarına uygun, kaliteli eğitimin temelinde iyi yetişmiş öğretmen vardır” dedi.
Öğretmenlik bir uzmanlık mesleğidir
Öğretmenliğin bir uzmanlık mesleği olduğunu belirten Hasan Bestil, “Öğretmenlik kutsal olduğu kadar bir uzmanlık mesleğidir. Eğitime yapılacak en iyi yatırım, iyi öğretmen yetiştirmekle olur.En iyi eğitim ve öğretim programlarını hazırlasanız bile, onu uygulayacak olan öğretmendir. Eğitim yöneticileri ve öğretmenler eğitim sistemini dönüştürme ve geliştirmede önemli rol sahipleridir. Zira öğretmenler, nitelik ve yeterlilik sorunu yaşarsa, toplumlar gelişim sorunu yaşar. Bu gerçeği, çocuklarıyla okul deneyimi yaşayan başta anne babalar olmak üzere, bütün sosyal paydaşlarla birlikte devlette bilmektedir. Kısaca, ülkelerin eğitimdeki başarısı, öğretmen kadrosunun kalitesi kadardır. Kaliteden amaç, öğretmenlerin yetiştiği kurumların niteliği, öğretmenlerin hizmet içinde ve dışında kendilerini geliştirmeleri ve motive edilmeleri ile mesleki yeterlilik ve alan yeterlilikleri konusunda yetkin olmaları kastedilmektedir. Sürdürülebilir ve kaliteli eğitimden başarılı bir sonuç ancak, siyaset üstü, ideolojik saplantılardan uzak, milli ve bilimsel bir perspektifle öğretmenlerin yetiştirilmesiyle olur.”
Öğretmen yetiştirme sistemimiz yeniden sorgulanmalıdır
Ülkemizde öğretmen yetiştirme sistemimizin yeniden sorgulanması gerektiğini dikkat çeken Hasan Bestil, “Ülkemizde tarihi süreç içinde birçok değişik adla ve farklı statüyle öğretmen yetiştiren kurumlar açılmıştır. Bu kurumlar eğitim tarihimizde izler bırakarak başarılı görev ifa etmişlerdir.
Günümüzde, öğretmen yetiştirme görevi,1980’lerden itibaren YÖK’e bağlı yükseköğretim kurumlarına verilmiştir. İlgili fakültelerde yetişen öğretmenler, alan bilgisi yönünden (teorik eğitim) yeterli eğitim almış olsalar bile; mesleki formasyon gibi öğretmenlik meslek yeterliliği konusunda beklenen sonucu verememişlerdir. Öğretmenlerimiz; üretim ve teknoloji becerileri kazanarak; bir yandan akademik boyutuyla bilgiye ulaşan, bilgiyi yapılandıran, öte yandan değer merkezli ruhen donanımlı, uzmanlık özelliğiyle de içinde yaşadığı çağı ve geleceği okuyan, iyi insan yetiştirmeyi hedeflemiş bir yetkinlikte yetiştirilmelidir. Öğretmenlik mesleği, yenilikçilik-değişimcilik, bütünleştiricilik ve girişimcilik temelleri üzerinde yapılandırılmalıdır. Bir milyonu aşkın öğretmen 657 SK’daki hakların da korunarak mesleki ve özlük haklarını gözetecek (Mesleğe alınma, atanma, yer değiştirme, görevde yükselme,360 ek gösterge, ek ders ücretleri, sağlık ve eğitim desteği gibi) bu sözü edilen yasanın hayata geçmesini beklemektedir. İrfan ordusunun fedakâr asil kurmaylarının, en iyi dileklerimizle ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ kutluyoruz. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Şehit ve hayatta olmayan öğretmenlerimize Allahtan rahmet, Emekli öğretmenlerimize sağlıklı ömür diliyoruz” diye konuştu.