GÜNCEL

Başkan Erkoyuncu Mersin'de “Türkiye Yüzyılında Üretim Zirvesi”e Katıldı

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Mersin Şubesi ev sahipliğinde, "Topraktan Geleceğe" temasıyla düzenlenen “Türkiye Yüzyılında Üretim Zirvesi"ne PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu katılım sağladı. Sektör temsilcilerini buluşturan toplantıda Bakan Yumaklı , ihracata katkı sunan Başkan Erkoyuncu’ya plaket takdim etti.

Başkan Erkoyuncu  Mersin'de “Türkiye Yüzyılında Üretim Zirvesi”e  Katıldı

Sosyal medyada paylaşım yapan PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu Şu İfadelere yer verdi ;

Biz de Konya Şeker ailesi olarak bu onur verici tablonun bir parçası olduk. Bir çiftçi kooperatifi olan Konya Şeker, üretime katkı sağlamaya devam edecek. Tarımda sanayiyle entegrasyonun sağlaması konusunda kentte örnek çalışmalar yapıldığını söyleyen  Başkan Erkoyuncu  " Tarımda akılcı stratejiler üretilmesi, alınan kararların da teknolojinin yol göstericiliğinde hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi. Çok ortaklı ve güçlü yapıların kurulması teşvik edilmeli . Bir yandan tarımda verimliliği korurken diğer yandan da çevremizin ve doğal kaynaklarımızın tükenip yok olmasını önlemek adına adımlar atmalıyız. Hatta bunları sürdürürken aynı zamanda ekonomik bir değer de üretmek zorundayız. Neslin, gıdanın, çevrenin ve ailenin korunması hayati önceliklerimizdendir. Bu hususların odak noktası da tarımdır. Birlik ruhuyla her karış toprağımızı ekeceğiz, her ağacımızı koruyacağız, her damla suyumuza hep birlikte sahip çıkacağız." İfadelerini kullandı

 Zirveye katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı,  Konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

‘’Burada yaptığı konuşmada, tarım sektörünün geleceğinin tartışıldığı bu tür programları önemsediklerini belirterek, zirvenin sonuçlarını takip edeceklerini vurguladı.

Yumaklı, Türkiye'nin yatırım ve uluslararası ticarette ciddi potansiyele sahip olduğunu ifade ederek, “Bu potansiyeli harekete geçirmek için girişimcilerimizin hakikaten dünya çapında çok ciddi gayretleri var. Bunların birçoğuna yakinen şahidiz." diye konuştu. Hem Türkiye'nin hem de ihracat yapılan ülkelerin ihtiyacını karşılamak için tarımsal üretim planlamasını tamamlamaları gerektiğini dile getiren

Yumaklı, şöyle konuştu:“Biz 2023'te planlı tarımla ilgili bütün yasal düzenlemeleri bitirdik. O dönemden itibaren bunun alt çalışmalarını da yaptık. Şu anda bütün arkadaşlarımız nisan ayı itibarıyla kendi iç süreçlerini de bitirecekler ve sahada konuşmaya, anlatmaya başlayacağız. Tarımsal üretim planlaması, kabaca suyu merkeze alarak hangi alanda hangi ürünü ne kadar üretmemiz ve nasıl üretmemiz gerektiğini ortaya koyan bir programdır, disiplin manzumesidir."

Yumaklı, tarımsal planlamanın katılımcılığı gerektirdiğini, bu nedenle paydaşların desteğine ihtiyaçlarının olduğunu anlattı.

Türkiye'nin, jeopolitik önemine değinen Bakan Yumaklı, “Enerji kaynaklarına da yakın olmamızı gösteren, avantaj sağlayan bu coğrafi üstünlük, 9 trilyon dolarlık bir ticaret hacminin döndüğü coğrafyada bizim çok daha fazla gayret göstermemizi ve ortak akılla hareket etmemizi gerektiriyor." ifadesini kullandı.

Bakan Yumaklı, dünyadaki gelişmelerin, tarımsal üretimin stratejik öneminin daha çok hissedilmesini sağladığını belirterek, şöyle devam etti:

“Dünya nüfusu 2050'de 10 milyar olacak. Türkiye'nin 2050 nüfusu 105 milyon... Turizmden gelecek bir o kadar misafiri de düşünürsek 2050'de en az 210 milyonluk nüfusun gıda ve su ihtiyacını karşılamamız gerektiği ortaya çıkıyor. Nüfus artışıyla birlikte iklim değişikliği, göç, birtakım daha önce adını hiç duymadığımız hastalıklar gibi hususların bizi kısıtlayacağını da düşünürsek buradaki risk faktörünü görmüş oluruz. Biz, bunların hepsini 'yeni normal' olarak niteledik ve Bakanlığımız bütün çalışmalarını buna göre dizayn etmeye başladı ve devam ediyor."

Nüfus artışıyla daha fazla su ve gıdaya ihtiyaç duyulacağının altını çizen Bakan Yumaklı, "Tarım politikalarımızı hem bugüne hem bundan sonraki döneme yani gelecek kuşaklara bırakacak bir vizyonla oluşturduk ve 2024-2028 Stratejik Plan'ımızı yayımladık." dedi.

 

 

AdminAdmin