https://www.ureticihaber.com/files/uploads/user/e17d00b154831f31866ad96f6b352596-fd51bfaba324f596f9bd.jpg
Dr. Cemil Paslı

Dünya Bizim Neyimiz Olur?

1708 kez okundu.

“Sesimi beğendiysen kafese koymana gerek yok, zaten senin bahçenin bülbülüydüm” cümlesiyle Kelile ve Dimne’de eşya ile ilişkimize dair temel bir ölçü ortaya konulur.

Dünya bahçesinin tek sahibi olan Allah bizim de bir parçası olduğumuz emanet eşyaların nezaretini “Halife” makamında bizim gözetimimize vermiştir.

Dünya da bütün eşya ile ilişki için birinci ilke; aşkın varlığımız Rabbimizle 7/24 çevrimiçi bir şuurla hayatımız dizayn etmemiz.

Allah’ın kitabı ve elçisi ile belirlediği ölçüler çerçevesinde içkin varlığımız eşimiz, taşkın varlıklarımız çocuklarımız ve taştığımız varlıklar anne/babalarımızla ilişkilerimizi düzenlememiz gerekiyor.

İnsan, Allah’ın bahçesinde muhatap olduğu bütün eşyayı emanet olarak görmeli, emanetin asıl sahibinin çizdiği sınırları ihmal ve ihlal etmemeli; asla kendisini eşyanın sahibi olarak görmemeli.

Mevlana Celaleddin Rumi, Mesnevi’de kıt akıllıların müstehcen bulduğu “Kabak Hikayesi”nde eşya ile ilişkimizde dair enfes bir fotoğraf ortaya koyar.

Hikayede geçen ev sahibesi, dünya bahçesinde kendini eşyanın sahibi olarak görüp sınırsız dünyadan istifade etmek isteyeni,

Yardımcı kadın (halayık); dünyada sınırsız hür olmadığını, eşyadan bir ölçü ve sınırlar çerçevesinde istifade edeni,

Eşek ve tenasül organı, her insanda imtihan için verilmiş ve sınır konulmamış nefsi, şehveti, gadabiyeti;

Kabak ise; insan nefsine/şehvetine/gadabiyetine Kur’an-ı Kerim ve Sünnet-i Seniyye ile konulmuş sınırları ifade eder.

İnsan eşya ile ilişkisinde ölçü olarak konulan kabağa dikkat etmeli ve ilgi ve sevgisini abartmamalıdır.

“Ya benimsin ya kara toprağın” yaklaşımı Müslümana yakışmaz; zira hiçbir şey onun değildir, hepsi emanettir ve emanet sahibinin izin çerçevesinin dışına çıkamaz, aşırıya kaçamaz.

“Dünya sevgisi bütün hataların başıdır” sözüyle bu hakikati dillendirdi Hz. Muhammed (s.a.v.)

Kabağa dikkat!

Eşyaya verilen fazla değer,

Başınızı öne eğer.

What would the world be to us?

With the sentence "If you like my voice, you don't need to put it in a cage, I was the nightingale of your garden", a basic measure of our relationship with things is revealed in Kelile and Dimna.

Allah, who is the sole owner of the world garden, has given the custody of the trust items, of which we are a part, to our supervision in the office of the "Caliph".

The first principle for the relationship with all goods in the world; Our transcendent existence is to design our lives with a 24/7 online consciousness with our Lord.

We need to regulate our relations with our immanent being, our spouse, our overflowing assets, our children, and our overflowing assets, our parents, within the framework of the criteria determined by Allah's book and messenger.

A person should see all the things he is dealing with in the garden of Allah as a trust, and should not neglect or violate the boundaries drawn by the original owner of the trust; should never see himself as the owner of the goods.

Mevlana Celaleddin Rumi presents an exquisite picture of our relationship with things in the "Kabak Story" in the Mesnevi, which the weak-minded find obscene.

The donkey and the genital organ, the soul, lust, and wrath that is given to every human being for testing and has no limits;

Pumpkin is; refers to the limits set by the Qur'an and the Sunnah to the human soul/lust/wrathfulness.

A person should pay attention to the pumpkin that is used as a measure in his relationship with the goods and should not exaggerate his interest and love.

The approach of “either you are mine or the black soil” does not suit a Muslim; because nothing is his, they are all entrusted and he cannot go beyond the permission of the trustee, and not go to extremes.

Hz. Muhammad (pbuh)

Watch out for the pumpkin!

The excess value given to the item,

Tilt your head forward.

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI Hardal Tanesi Özeleştiri mi/Savunma mı? Siyasette Adalet mi Fayda mı? Yapamadığımız Şeyi Allah’tan İstemek Buen Vivir Başrol de mi Oynuyorsunuz, Yoksa Figüran mısınız? Saygı Duymam Gereken Bu(!) mu? Dünya ve Ahirette Uyuyabilmek ve Uyanabilmek Omurga Aile Neden İlk Düşmandır? Anne/Baba/ÖğretmenAcı Bir Tebessüm Derdinin Devası Sen’sin. Eşyanın Ruhu Alçak Gönüllü Neden Uzakları Yakın, Yakınları Uzak Ettik? En Büyük Fesat Nedir? İkindi Namazı ve Benî Kurayza Yahudileri Kütük Çok Sahibi Yok Fix/Takıntı Siyaset ve Tefekkür Haddini bil, mutlu ol! Korona Döneminin Dijital Çocukları Sessizliğin Gücü (Meryem, 19/10) Çocuğa Sevgi, Gence Güven ve Yaşlıya Saygı M. Şerefeddin Yaltkaya, İslam Mecmuası ve Yeni Türkiye Atları Hazırlayın Pozitiflik, Saf Pozitiflik midir? Gülümseme ve Huzur Kabz ve Bast Duruşu Desteklenmeyen Çocuk Bağımlı Olur. (Montessori Eğitimi) Bağınız Her Daim Açık mı? Nişanlınız Nasıl Güzel Olur? Toprağımız Bol Olacak mı? Helalleşme/Sıfırlama(!?) Mümkün mü? Yalanın Negatif ve Pozitifi Ne Yığdırın, Ne De Bağırtın. Kadife Yumruk (Gerçeğin Gücü) Artırılmış Sanal Hayatın Kurbanları Şeytan Nerede? Peygamber Kıssaları ve Çocuk Eğitimi Çok Zayıflamışsın! Neredesin Hızır? Nakıs/Noksanlık/İmtihan Bağımlılık Nasıl Gelişir? “5” “95”den Büyüktür. (Çocuk Eğitimi) Aile Mahremiyeti ve Nükleer Enerji Talip Olduklarımıza Dikkat! Liderlere “Hüsn-i Hâtime” İçin 5 Tavsiye Seferoğulları, Tellioğulları ve Yeşil Vadi Ubasute İşiniz Zor mu? Hayatın Ritmi Yörünge/Omurga ve Meteor Taşı Niyet-Düşünce-Söylem-Eylem-Amel-Ahlak Her Zaman, Her Şeye Rağmen Kazanmak mı? Faraziye Hayatlar, Şimdi ve Burası Kifayetsiz Muhterisler, Dış Güçler ve Türkiye Yüzyılı Sofradaki Çatal (Vasat-Orta Yol) Hayat; Geriye Doğru …, İleriye Doğru… Ve Yer, Ağırlıklarını (Madenleri, Ölüleri) Dışarı Çıkardığı Zaman Sabır; Boyun Eğmek Değil Mücadele Etmektir. Deprem-Kenetlenme-Kader-Tedbir Köy/Şehir Gerilimi ve Başıboş Köpekler Sorunu Akupunktur-İğnelenme-Eleştiri Üç Farklı Rüzgârın Anaforundaki Ülke’m Mehmet’leri “Fatih” Yapmak İçin… Mevlana, Konevi ve Urmevi’yi Anlamak İçin… Kadın ve Erkek “Eş” Değerdir. “Sema” Bize Ne Anlatır? Kötülük Genini Çıkarabilir miyiz? Kimin Uydusuyuz? Sağlıklı Birey-Mutlu Aile-Huzurlu Toplum Hak ve Hakikat Acı Bir Tebessümle Kayan Yıldızlar Aile ve Gençlik Çalıştayı Öldüren Tamam da Ölen Nasıl Cehennemlik Olur? 3O+2D+1Y+BK+ARSP=Gelişim Toprak/Ateş/Su Görünme Şehvetinin Tükettiği Hayatlar Kur’an Tilaveti Nedir, Ne Değildir? Tesettür; Önce Erkeklerin Göz Kapaklarına Boşluk: Şeytan İnsan-Cemaat-Cemiyet Ukde: Oral Fiksasyon Gıll=İmtihan İslam, Değişim ve Dayanışma Oyunları En Ulvi Kaçış Yöntemleri Deha Nedir?