https://www.ureticihaber.com/files/uploads/user/e2c420d928d4bf8ce0ff2ec19b371514-d84638859a470bd56bf1.jpg
Duran Çölcü

DOSD Meram, Down Sendromlu Bireylere Çok Şeyler Katacak

1586 kez okundu.

İki hafta önce Meram Belediyesinin, Necmettin Erbakan Üniversitesi(NEÜ)  ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle hayata geçirdiği Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi (DOSD Meram) projesinin tanıtım toplantısına katılmıştım.

Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Derneğinin 1,5 yıl önce çalışmalarına başladığı ve kısa adı DOSD Meram olan, Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezinin tanıtım toplantısında bu merkezin hizmetleri hakkında bilgi sahibi oldum.

Söz konusu derneğinin kurucuları arasında, AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş olmak üzere şehrimizin duyarlı şahsiyetlerinin olması da manidardır.   

Bu proje Belediye, Üniversite, Milli eğitim ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle oluşturulmuş Türkiye’deki ilk ve tek merkez olması yönüyle oldukça önemlidir.

Peki, Down Sendromu nedir sorusuna cevabına gelince, Down sendromu (Mongolizm), 21. kromozomun fazladan bir kopyasına sahip olma durumuyla karakterize genetik bir hastalıktır.

En sık görülen kromozomal hastalıktır. Aynı zamanda çocuklarda yavaş öğrenme ve zekâ geriliğinin en sık sebebidir. Fazladan olan 21. kromozom dolayısı ile Trizomi 21 olarak da adlandırılır.

 İşte tamda bu anlamda DOSD Meram, Down Sendromlu bireylerin yaşama katılımlarını ve hayatın içindeki rolleri üstlenebilmelerini sağlamayı hedefliyor.

Bunun yanında down sendromlu özel bireylerin; fiziksel, zihinsel, duyusal ve sosyal gelişimlerini, bireysel özelliklerinin izin verdiği sınırlar içerisinde en üst noktaya çıkarma amaçlanmıştır.

Durunday Mahallesi’nde kurulacak bu merkez, 8 bin 835 metrekare arsa alanı içerisinde, eğitim birimleri, sosyal tesis, idari birimler, rehabilitasyon uygulama alanı dahil, bin 340 metrekare kapalı alana ve 5 bin metrekare yeşil alana sahip olacaktır.

Burada Down Sendromlu bireylerin yaşama katılmaları sağlayacak eğitimlerinin verilecek olması da gerçekten önemli olduğu kadar ulvi bir davranıştır.

Öncelikle başta Meram Belediyesi olmak üzere işbirliği içinde yer alan kurumlara ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 

 

DOSD Meram’ın tanıtım toplantısında konuşmacıların verdiği mesajları sizlerle paylaşmak istiyorum.

 Projeye öncülük eden Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş konuşmasında, “DOSD Meram ile Down Sendromlu bireylerin yaşama katılımlarını ve hayatın içindeki rolleri üstlenebilmelerini sağlamayı hedefliyoruz. Bunun için kurduğumuz DOSD Meram ile down sendromlu özel bireylerin; fiziksel, zihinsel, duyusal ve sosyal gelişimlerini, bireysel özelliklerinin izin verdiği sınırlar içerisinde en üst noktaya çıkarmayı amaçlıyoruz. Merkezimizde 6 bireysel eğitim sınıfı ve 2 grup eğitim sınıfı olacak. Bireysel sınıflarımızda haftada 240 saat eğitim, grup sınıflarımızda ise haftada 192 saat eğitim imkanı sağlanacak ve binamızda; spor atölyemiz, fizik tedavi merkezimiz ile konaklama alanlarımız yer alacak. Down Sendromlu bireylerimize kapalı ve açık alanlarda sunacağımız uygulamalı eğitimlerimiz sayesinde bu özel çocuklarımızın dil ve motor becerilerini kıymetli uzmanlarımızın özgün programlarıyla geliştirmeyi hedefliyoruz.”

Başkan Kavuş, DOSD Meram Merkezi modelinin Türkiye’de ve ilk ve tek olacağına dikkat çekerek,

Kadim şehir Konya’da DOSD Meram ile Down Sendromlu bireylerin hayatına dokunmak için yola çıktıklarını ifade etmesi oldukça iyi olduğu kadar da anlamlıdır.

Bu merkezde Down Sendromlu bireylere eğitim verilerek, hayatlarının kolaylaştırılması da örnek bir insanı davranış olsa gerek.

Konya İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit’te konuşmasında ,“Tüm adımlarımızı bu bilinçle atıyoruz. Özel durumları olan tüm bireylerimizin karşılaştığı sorunlar sadece onları ve ailelerini değil toplumun her kesimini yakinen ilgilendirmektedir. Bu sorunlara çözüm getirmeye çalışırken her sağlıklı insanın da bir engelli adayı olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. Yaşadığımız toplumun tüm fertleri aynı hayatı paylaşmaktadır. Diğer taraftan özel bireylerimize imkan ve fırsat tanındığında çok büyük başarılar elde ettiklerine, ülkemizin kalkınmasında pek çok konuda engel tanımadıklarına gururla şahit oluyoruz. Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi profesyonel anlamda eğitim hizmeti vererek onların hayata en iyi şekilde hazırlanmalarına ve etkin bir rol üstlenmelerine katkı sunacak.”   

İl Milli Eğitim Müdür Yiğit’in, özel bireylerimize imkan ve fırsat tanındığında çok büyük başarılar elde ettiklerine, ülkemizin kalkınmasında pek çok konuda engel tanımadıklarına gururla şahit oluyoruz demesi de yerinde olduğu kadar, dikkat çekicidir. 

Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Derneği Başkanı Mehmet Munlafalıoğlu, “Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi DOSD’un startı 1,5 yıl önce verildi. Bu çatı down sendromlu çocuklara, bireylere ve onların fedakâr ailelerine en güzel şekilde hizmet vermek için hazırlandı. Down sendromlu bireylerin, hayata karşı mücadelelerinde yanlarında durmak, eğitimlerine katkı sunmak, ailelerine destek vermek ve topluma dahil olmalarını sağlamak için hayata geçirilen merkezimiz yakın zamanda çalışmalarına başlayacaktır. Bu merkezin şehre kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diyor.

NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu konuşmasında, “Konya belediyeleri sosyal projeleri ile Türkiye'de ses getiren başarılara imza atıyor. Tarihi noktada önemli bir günü müşahede ediyoruz. Karatay Belediyemizin Alzheimer Merkezi ve Selçuklu Belediyemizin SOBE hizmetlerinden sonra Meram Belediyesinin de başlattığı projeye destek vermiş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Üniversiteler sadece bilim üretilen bir merkez değil o bilimin sosyal hayata aktarma kanallarını açan önemli kuruluşlardır. Biz, bu noktada elimizden gelen bütün imkanları seferber ediyoruz. DOSD Projesi de sadece maddi boyutu olan değil manevi boyutu olan bir projedir. Projeye rehberlik eden Meram Belediyesine ve diğer paydaşlara teşekkür ediyor, projenin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

Rektör Prof. Dr. Zorlu,  başta Konya Büyükşehir Belediyesi olmak üzere merkez üç ilçenin pek çok sosyal alanda boşluk doldurduğunu vurgulayarak, Konya belediyelerinin sosyal projeleri ile Türkiye'de ses getiren başarılara imza attığını dile getiriyor. 

 Meram İlçe Kaymakamı Ali Murat Kayhan’da konuşmasında, “Dezavantajlı çocuklara ve bireylere sahip çıkılması, üst seviyede ihtiyaçlarının karşılanması ve istedikleri programların hazırlanması bizleri sevindirirken, duygulandırdı. DOSD Projesi bu yönüyle ulvi bir projedir.  Bu ve buna benzer çalışmaların ilelebet devam etmesi temennisinde buluyorum. Projede emeği geçen, katkısı ve faydası olan herkese şükranlarımı sunuyorum.”

Kaymakam Kayhan, Dezavantajlı çocuklara ve bireylere sahip çıkılması yönüyle DOSD Projesinin bu yönüyle ulvi bir projedir diyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’da konuşmasında, “Konya Modeli Belediyecilik’ anlayışının artık tüm dünyanın kabul ettiği bir slogan haline geldi. Bu modelin birbiriyle rekabet eden değil ortak çözümler üreten kurumların önünü açtı. Merkez ilçelerimizden Karatay’da bulunan Alzheimer ve Selçuklu ‘da bulunan SOBE ‘den sonra Meram’da da down sendromlular yaşam destek merkezinin açılmasının bu modelin en güzel örneğidir. İlçe belediyelerimizin her ne kadar sınırları ayrı olsa da Konya’da birlikte yaşıyoruz. İlçe belediyelerimizin her alanda proje üretmelerinin yerine spesifik alanlarda Türkiye’ye örnek olacak işler yapması önemlidir. DOSD da şehrin yeni markalarından biri olacak. İnşallah bu merkez de çocuklarımız ve aileleri için önemli imkân sağlayacak. Aileleri bir araya getirerek sorunlarını konuşmaya ve birbirlerinin çözüm önerilerini dinleme fırsatı verecek. Büyük fedakârlıklarla kurulan merkezin hayata geçmesinde kurumlar arası dayanışma ve ilişkilerin önemi bir kez daha görülmüştür. Özellikle Konya Emniyet Müdürlüğümüz ve Emniyet Müdürümüz Engin Dinç’in bu merkezin oluşmasındaki katkısı çok önemlidir ve kendisine özel bir teşekkürü borç bilirim. İnşallah bu merkez, bizi cennette karşılayacak bir müjde olacaktır. Sebep olan herkese sonsuz şükranlarımı iletiyorum.”

Başkan Altay, İlçe belediyelerimizin her alanda proje üretmelerinin yerine spesifik alanlarda Türkiye’ye örnek olacak işler yapması önemlidir. DOSD’ da şehrin yeni markalarından biri olacaktır. İnşallah bu merkez de çocuklarımız ve aileleri için önemli imkân sağlayacaktır demesiyle; şehrimiz belediyelerinin engelli bireyler içinde ürettikleri hizmetlerle hayatlarını kolaylaştıracak olması da şehrimizin birçok alanda öncülük ettiğinin bir ispatı olsa gerek. 

AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem’de konuşmasında, “Başta Konya Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm ilçe belediyeleri devletin, hükümetin ve vatandaşların yanındadır. Bambaşka bir hizmet anlayışıyla insanlara hizmet eden bir şehrin mensuplarıyız. Bu son yirmi yıldır hep böyle olmuştur. İşte Down Sendromlular Yaşam Destek Merkezi de Türkiye’ye örnek teşkil edecek bir adım olacaktır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bu çerçevedeki hassasiyetini hepimiz biliyoruz. Bu hassasiyet bizleri de bu yönde çalışmaya teşvik ediyor. Konya belediyelerimiz de bu yönde çalışmalara imza atıyor. DOSD Meram Projesinde, Meram Belediyesinin, üniversitemizin, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün ve STK’ların yer alması ayrı bir anlam katıyor. Her insan yaşamının farklı döneminde farklı sınamalara tabi tutulabilir. Bizlerin bu noktada çıkan sorunları birlikte çözmemiz ve sınamadan geçen insanın yanında durmamız gerekiyor. Proje bu yönüyle de çok değerli. Bütün paydaşları kutluyorum.”

 Konya Milletvekili Erdem, Konya’nın pek çok konuda olduğu gibi dezavantajlı gruplar ve engelli bireyler için yaptıklarıyla da Türkiye’ye örnek olduğunu ifade ediyor.

 

Kadim Şehir Konya halkı ve belediyeleri ülkemiz genelinde birçok alanda da öncülük etmiş ve örnek davranışlar sergilemiştir.

Özellikle de BELEDİYELERİMİZ ENGELLİ BİREYLERİN bizim gibi hayatlarını ve yaşamlarını kolaylaştırmaları için önemli projeler hayata geçirmişlerdir.

Karatay’da bulunan Alzheimer ve Selçuklu ’da bulunan SOBE ’den sonra Meram’da da Down Sendromlular Yaşam Destek Merkezi sosyal alanda da önemli olduğu kadar da, güzel projelerdir.

Eğitimle aşılmayacak hiçbir engel olmadığına göre, Belediyelerimizin Engelli Bireylerin eğitimi ve hayatını kolaylaştıracak projeleri aslında Hayati bir projelerdir. 

Bu tür projelerle şehrimiz Konya, Türkiye genelinde ilkleri gerçekleştirerek örnek olmaya devam ediyor.

Yeter ki, belediyelerimizin ve kurumlarımızın Engelli Bireylerin yaşamlarını kolaylaştıracak ve eğitecek olan projelerine sahip çıkarak, destekleyelim.

Bir gün BİZLERİNDE ENGELLİ BİREYLER OLABİLECEĞİMİZİ AKLAMIZDAN ÇIKARMAYARAK, onlarla hayatı paylaşalım. Böylesine hayırlı projelere destek vermekte yarışalım.

Ne dersiniz Sizce de öyle yapmamız gerekmez mi?

 

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI Savunma Sanayinde Konya’nın Gücü Giderek Artıyor Konya’nın, Sanayi Devleri İçerisindeki Başarısı Suyu İsraf Ederek, Kuraklığa Katkı Veriyoruz Türkiye’nin İkinci Büyük OSB’si Olmamız, Güzel Bir Gelişmedir Türkiye’nin İkinci Büyük OSB’si Olmamız, Güzel Bir Gelişmedir Siyaset, seçime odaklandı Temel Ürünlerdeki Fiyat Artışların Önüne Geçilmelidir Depremzedelere Yüksek Fiyatla Ev Kiralanması Yanlış Bir Davranıştır Maddi Ve Manevi Hasarı Ağır Olan Depremi, Unutturmamalıyız Deprem Gibi Afetlerin, Toplumsal Dayanışmamızı Büyütmesi Güzel Bir Gelişmedir Yaşadığımız Deprem Felaketin Yaralarını Birlikte Saracağız Su Verimliliği Seferberliğine Destek Olmak Zorundayız Gelişen Ve Büyüyen Konya Sanayisi, Üretim ve İhracatını Yükseltme Hedefinde İnşaat Sektörünün, Finansmana Erişim Beklentisi Çoğunlukta Emekli Ve Memura Verilen Yüzde 30'luk Zamla Geçinilir Mi? İnşaat Mühendisleri, İnsan Onuruna Yakışır Şartlarda Çalışmak İstiyor Yeni Yıl Yaklaşırken, Alışveriş Telaşından Uzak Durmalıyız İnşaat Malzemeleri Sanayindeki Gerileme Artarak Devam Ediyor Asgari Ücret, Çalışanın Ailesiyle Beraber İnsanca Yaşayabileceği Bir Ücret Olmalıdır Mevlana'yı Anlamak, İnsan Sevgisi Ve Kardeşliktir Tüketicilerin, Plansız Alışverişten Kaçması Güzel Bir Gelişmedir Sadece Bir Günde Değil, Öğretmenlerimizi Her Gün Anmalıyız Konya Bakırcılar Odası Güneydoğu Anadolu’yu Gezdi Giyim Sektöründeki Mal Stoku Tedirginliği Giyim Sektöründeki Mal Stoku Tedirginliği Belirsizliklere Rağmen, Sanayiciler Üretimden Yana Enflasyon Baskısı Gıdadaki Güveni Tehlikeye Atıyor İş Dünyası Önüne Sağlıklı ve Güvenle Bakmak İstiyor Konya’nın, Yeni Bir Sanayi Havzasına Liderlik Edecek Potansiyeli Vardır Konya 6. OSEG Konferansı Ve Otomotiv Sektörünün Gücü Vatandaşın Borçlanması Mutsuzluğu Beraberinde Getiriyor Finansmana Erişim Beklentisi Artıyor Kırtasiye Ürününü, Kırtasiyeciden Alınmakla Sektörün Ayakta Kalması Sağlanır Satın Alma Gücü Giderek Zayıflıyor Esnaflarımız, Haksız Rekabetin Önüne Geçilmesini İstiyor Enflasyon, İşletmelerin Sermaye İhtiyacını Yükseltiyor