Konyalı bilim insanından kansere çare

Konyalı bilim insanı kanser hastalarına umut olmak için kolları sıvamıştı. Meme kanserini 20’li yaşlardan itibaren tespit edip görüntüleyen SAFE isimli görüntüleme cihazını sunan doktor ödüle layık görüldü.

SAĞLIK 397 kez okundu.

Konyalı bilim insanından kansere çare

Prof Dr. İbrahim Akduman, 1963 yılında Konya’nın Doğanhisar ilçesinin Ayaslar köyünde dünyaya geldi. Babası Keramettin Akduman, Köy Enstitüsü’nden mezun olduktan sonra köye öğretmen olarak dönmüştü. İki ablası da öğretmen olurken, o ilkokulu doğduğu köyde bitirdi. Liseyi Konya’da okudu, 1980 yılında İTÜ Elektrik ve Haberleşme Bölümü’nü kazandı. Akademik kariyerinin başlangıcı olan asistanlığı döneminde, özel sektörden asistanlık maaşının neredeyse 20 katı ücretle teklif aldı. Akduman akademik çalışmalara devam ederek ülkesinin geleceğine damga vuracak gençleri yetiştirmeyi ve araştırmalarına devam etmeyi seçti.

Hürriyet'te yer alan habere göre; Meme kanserini 20’li yaşlardan itibaren tespit edip görüntüleyen SAFE isimli görüntüleme cihazı ile İlim Yayma Vakfı’nın ‘Büyük Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. İbrahim Akduman, yeni projesini anlattı, “Kanseri 2 saatte hem teşhis hem de tedavi etmek...” Prof. Dr. İbrahim Akduman kendisine büyük ödülü getiren; kadınlarda meme kanserini erken teşhis edecek olan ve önümüzdeki aylarda tıbbi cihaz olarak hastanelerde kullanıma geçecek olan cihazın ardından, tıp alanında çığır açacak bir başka projeyi daha hayata geçirmeye hazırlanıyor. Prof. Dr. Akduman, bir sonraki projelerini ilk kez Hürriyet’e açıkladı. “Peki kanserli dokuyu buldunuz, bunu nasıl tedavi edeceksiniz?” diyen Prof. Dr. Akduman çalışmasını şöyle anlattı:

akduman-1.webp

ARDINDAN JET TEDAVİ

“Mevcut süreçler, kemoterapiden memenin tümünü alınmasına kadar uzun bir süreç. Hem sosyal olarak aileyi, psikolojik olarak kadının üzerinde biriktirdiği yükü düşünün. Şimdi bir başka teknolojiyi geliştiriyoruz. Meme kanserinde hiç bunlara gerek kalmadan, içerideki dokuyu dışarıdan elektromanyetik dalgalara odaklayıp kanserli dokuyu öldürerek bunu başaracağımız gördük. Hayalimiz şu; bir kadın geldiğinde öncelikle hemen bir meme kanseri olup olmadığını belirlemek. Eğer kanserli bir doku varsa da aynı cihaz içerisinde tedavi edip evine göndermek. Bütün bu süreci düşünün. 2 saatte bütün bunların gerçek olabileceğini biliyoruz. Şimdi onun üzerine çalışıyoruz.”

akduman-2.webp

ELEKTROMANYETİK DALGALARLA TEDAVİ

İTÜ Öğretim üyesi Prof. Dr. Akduman meme kanserinin tedavisi için üzerinde çalıştıkları teknolojiyi “içerideki kanserli dokuyu dışarıdan elektromanyetik dalgalarla öldürmek” diye özetledi.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Bektaş: Hadim’in Doğal Güzellikleri Talana Açılmamalıdır

Bektaş: Hadim’in Doğal Güzellikleri Talana Açılmamalıdır

26-04-2024 - SAĞLIK

3 Ayda 350 Bin Hastaya Diş Tedavisi Uygulandı

3 Ayda 350 Bin Hastaya Diş Tedavisi Uygulandı

26-04-2024 - SAĞLIK