Diyetisyen Çetin , Sağlığınız İçin Bayramdan Sonra Beslenmenize Dikkat Edin

Beslenme düzenimizin tamamen değiştiği Ramazan ayının bitmesiyle beraber Diyetisyen Sevim Bircan ÇETİN, Ramazan Bayramında beslenme tüyoları ve nelere dikkat etmemiz gerektiği hakkında bilgi verdi.

SAĞLIK 367 kez okundu.

Diyetisyen Çetin , Sağlığınız İçin Bayramdan Sonra Beslenmenize Dikkat Edin

Ramazan ayının bitmesiyle birlikte beslenmemizde dikkatli olmadığımız takdirde önemli sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabiliriz.
 
Öğün Atlamak Büyük Risk Oluşturuyor
 
Bayram sabahı ağır öğünler yerine hafif bir kahvaltıyla güne başlamalısınız.
Yumurta, avokado, peynir, zeytin, tam buğdaylı ekmek, bol yeşillik ve mevsimine uygun söğüş sebzelerden oluşan bir kahvaltı tercih edebilirsiniz.
Öğün atlamamalı 2-3 ana öğün yapmalı ve aralarda sağlıklı ara öğün eklemelisiniz.
Porsiyon Miktarları Mide Sağlığınızı Etkiliyor
ÇETİN, Ramazan ayı süresince arınmış sindirim sistemi ve metabolizmaya bir anda yüklenirsek; mide şikayetleri, kan şekeri ve sindirim problemlerine neden olabiliriz. Bu durumları yaşamamak için porsiyon miktarlarına dikkat etmeli ve midenizde fazla yük oluşturmamalısınız.
Besinleri iyi çiğnemeli yavaş yavaş, az ve sık sık tüketmelisiniz.
Sıvı Tüketimini İhmal Etmemelisiniz
Diyetisyen Sevim Bircan ÇETİN, Havaların ısınmasıyla sıvı ihtiyacımız artmaktadır bu nedenle su tüketiminizi arttırmalısınız. Günlük en az 2,5-3 lt su tüketmelisiniz. Bayram ziyaretleri sırasında çay- kahve tüketimine dikkat etmeli ve aşırıya kaçmamalısınız. Aksi takdirde tansiyon, çarpıntı, sindirim şikayetleri, kalp ve ritim bozukluklarına neden olabilirsiniz. Şekerli, gazlı ve asitli içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, mineralli su, bitki çayı, ev yapımı ayran ve limonata tercih edebilirsiniz.
Bayramda Porsiyon Kontolünüzü Sağlayabilmelisiniz
ÇETİN, Bayramın vazgeçilmezi çikolata ve şeker miktarına dikkat etmelisiniz. İkram edilen tatlıları porsiyon kontrollü şekilde tüketmelisiniz ve yeri geldiğinde nazikçe reddetmeli hayır diyebilmelisiniz. Hamur işlerinden, ağır ve şerbetli tatlılardan olabildiğince uzak durmalı yerine sütlü veya meyveli tatlılar, şekersiz ya da az şekerli komposto/ hoşaf, sade dondurma, taze/kuru meyveler tercih etmelisiniz.
Israrla tatlı tüketmek istiyorsanız ve herhangi bir kronik rahatsızlığınız yoksa porsiyon miktarına dikkat ederek tüketebilirsiniz.
Bazı tatlıların ortalama kalori değerleri;
1 dilim baklava : 180 kalori
1 ince dilim güllaç :140 kalori
1 adet tulumba :85 kalori
1 adet şekerpare:135 kalori
Tatlı yedikten sonra kan şekerinizi dengelemek için bol miktarda su tüketmelisiniz.
Fiziksel Aktivite İçin Kendinize Zaman Ayırmalısınız
Hareketsiz kalmamaya özen göstermelisiniz günlük 30 dk hafif tempolu bir yürüyüş yapabilirsiniz, bayram ziyaretlerinize yürüyerek gidebilir asansör yerine merdiven kullanabilirsiniz.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Konyaspor Ali Çamdalı'ya emanet

Konyaspor Ali Çamdalı'ya emanet

30-04-2024 - SAĞLIK

Bektaş: Hadim’in Doğal Güzellikleri Talana Açılmamalıdır

Bektaş: Hadim’in Doğal Güzellikleri Talana Açılmamalıdır

26-04-2024 - SAĞLIK