Bildiğiniz gibi Para, günlük hayatımızda önemli bir yere sahip olup, para sayesinde de isteklerimizi yerine getirebiliyoruz.
Kendi hayat düzenimizi kurarken, hayat standartlarımızda gidebileceğimiz yerler, alabileceğimiz eşyalar, yiyeceğimiz gıdalar, giyeceğimiz elbiseler ve hizmet alabileceğimiz her alanda para olmadan hiçbir şey yapamayız.
Hayatımızın her alanında yer alan para, günlük yaşantımızın vazgeçilmez araçlarından birisidir.
Yaşamımızı sürdürmemiz içinde gıdandan tutan, giyime, ulaşıma, sağlığa ve hizmet sektörlerine kadar olan her ihtiyacımızı para ile sağlarız.
Yani para hayatımızda her şeydir. Onsuz hiç bir şey yapamayız. Hiçbir şeyde alamayız.
Zira Para, her insanın ayakta durmasını sağlayacak güçte bir değerdir. Aynı zamanda hiçbir insanda parasız hayatına devam edemez. Çünkü para olmadan hiçbir şey elde edilemez.
Çoğumuzun çok parası vardır. Çoğumuzun da az parası vardır. Hiç fark etmez. Paramızın çokluğu ve azlığına göre hayatımızı yaşarız.
Paraya elde etmek için hepimiz bir koşuşturma çabasına girer. Küçük yaştan itibaren okullara gider ve iyi bir meslek sahibi olmak için çaba sarf ederiz.
Çünkü iyi bir meslek sahibi olma isteği de, yine bu mesleğin çok para kazandırmasından kaynaklı olduğunu da biliyor ve görüyoruz.
Asıl önemli olanda, kazanılan paranın helal olmasıdır. Dinimiz tarafından da çok önemsenmiştir.
Bu nedenle de her insan parayı helal bir şekilde kazanmaya özen göstermelidir. Bu davranış ahlaki olduğu kadar erdemli olan bir davranıştır.
Harcarken de oldukça dikkat etmeli ve aşırı para harcamadan kaçınmalıyız. Zira günümüz koşullarında aşırı para harcamadan uzak durmak gerekiyor.
Neden mi dersiniz? Yarın ne olacak, bizleri neler bekleyecek ve nelerle karşı karşıya kalacağımızı hiçbir birimiz öngöremeyiz.
Kısacası yaşanılacak olan her olumsuz tablo karşısında bir kenarda paramız olmalıdır ki, rahat yaşayalım.
Gelelim rahat para harcıyoruz ’un nedenlerine, hep bilindik nedenlerle tuzağa düşmeye devam ediyoruz.
Genellikle alışveriş için markete gittiğimizde aklınıza gelmeyen şeyleri alma tuzağına düşüyoruz.
İhtiyacımız olmayan ürünleri alıyoruz. Haliyle de yaptığımız alışveriş listesinin dışına çıktığımızda da oldukça zorlanıyoruz.
Hâlbuki cebimizdeki paramıza göre alışveriş yaparsak kazançlı çıkan bizler oluruz.
Diğer taraftan rahat ve çok para harcama nedenlerinden birisi de psikolojik rahatsızlıklar oluşturuyor.
Uzmanlara göre bu durum kompulsif alışveriş bozukluğu dediğimiz bir rahatsızlık şeklinde açıklanıyor.
Psikiyatristler ve uzmanlar kompulsif alışveriş bozukluğu için mutlaka tedavi edilmeli uyarısında bulunuyor.
Çünkü tedavi edilmediği takdirde tehlikeli bir boyuta ulaşacağından bu tür rahatsızlığımız olduğunda mutlaka tedavi olmalıyız.
Tedavi olunmadığı takdirde bu rahatsızlık ilerler ve rahat ve çok para harcama alışkanlığından bir türlü kurtulamayız.
Fiyat etiketleri de alışverişlerimizi tetiklemektedir. Daha ucuz olanla aynı kalitede de olsa, pahalı ürünleri daha üstün veya daha etkili görürüz.
Bir başka konuda plansız ve programsız gelişen olaylardır. Buna örnek ise, eğlence yerleri, Kafeler ve buna benzer yerlerdeki harcamalardır.
İş çıkışında bir arkadaşımızın bizi bir yere davet etmesi ve o davete katılmamızda uzun süre biriktirilen parayı kolayca harcatabiliyor.
Yakın bir arkadaşınız çok para harcıyor diye onun kadar harcama yapmanız da gerekmiyor. Hatta burada en iyi yapmamız gereken harekette, arkadaşımızı uyarmak olacaktır.
Yaşadığımız ve içinde bulunduğumuz süreçte, hepimizin dikkat etmesi gereken en önemli davranış şekli paramızı rahat ve çok harcamamızdır.
Her geçen gün hayat şartlarının zorlandığı ve yaşamımızı sürdürmemiz gereken tüketim kalemlerinin sürekli zamlanması karşısında yapacağım tek şeyde paramızı oldukça tutumlu harcayıp, tasarruf etmemiz gereken bir zamandır.
Yarın ne getirip ne götüreceği belirsiz olduğu kadar, her geçen günde satın almamız zorlandığından mutlaka az harcamalı ve mümkün olduğunca da alışverişlerimizde ihtiyacımızdan fazlasını almamalıyız.
Ödeme planınızı ve bütçenizi bir an önce yapıp, mümkün olduğunca da para harcama konusunda disiplinli davranmalıyız.
Paramızı boşa harcamamız gerektiğin konusunda hep birbirimizi uyarıp, dikkatli davranmamız gerektiğini söyleriz.
Bir Japon atasözünde, “Para en kıymetli maldır, yaz da kullanılır kış da” dediği gibi; para her zaman ve her şartta lazım olduğu kadar, hayatımızı devam ettirmemiz içinde oldukça önem arz ediyor.
Öyleyse mümkün olduğunca parayı rahat ve çokça harcamamalıyız. Hele hele ihtiyacımız dışında hiç harcamamalıyız.
Ne kaybederiz. Kazanan hep biz oluruz. Ne derseniz sizce de öyle değil mi?